Einstein și prejudecata

Einstein și prejudecata

Albert Einstein a afirmat că ”este mult mai ușoară dezintegrarea unui atom decât a unei prejudecăți”.

Lucrurile se petrec, astfel, cu atât mai ușor cu cât nivelul de conștiință al personajelor este mai… spre animalic.
Dar omul poate fi OM și cu cât suntem mai constienti, cu atat de depasirea unei astfel de situatii este mai usoara sau vine chiar… de la Sine.

Deci… fuga la seriozitate, exerciții, citit și meditații, fiindcă altfel… riscăm să semănăm cu maimuțele!

Experiment revelator

Un  grup de oameni de știință au pus într-o cușcă cinci maimuțe și in mijlocul cuștii o scară, iar deasupra scării o  legătură de banane. Cand o maimuță se urca pe scara să ia  banane, oamenii de știință aruncau o galeată cu apă rece pe celelalte care rămâneau jos. După ceva timp, cand o maimută încerca să urce scarile, celelalte nu o lăsau să urce. După mai mult timp nicio maimuță nu se mai suia pe scară, în ciuda tentației bananelor.  Atunci, oamenii de știință au înlocuit o maimuță. Primul lucru pe care l-a făcut aceasta a fost să se urce pe scară, dar a fost trasă înapoi de celelalte și bătută. După câteva bătăi nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scară.
A fost inlocuită o a doua maimuță și s-a întâmplat același lucru. Prima maimuță înlocuită a participat cu entuziasm la baterea novicelui. O a treia a fost schimbată și lucrurile s-au repetat. A patra  maimuță și, in fine, a cincea a fost schimbată. În final, oamenii de știință au rămas cu cinci mainuțe care, deși nu primiseră niciodată o baie cu apă rece, continuau să lovească maimuțele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuțele să fie întrebate de ce îi băteau pe cei care încercau să se cațere pe scară, răspunsul ar fi fost:

“Nu știm. Lucrurile întotdeauna au fost așa, aici…”

Sună cunoscut?
“E mult mai ușoară dezintegrarea unui  atom decat a unei prejudecăți.”

Albert Einstein

Scroll to Top