Despre Moksha - eliberarea si Maya - iluzia

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
12.09.2014
text de 
2 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
12.09.2014
 - text de 
2 minute

Eliberarea nu este un loc, nu exista in paradis, pe pamant sau in lumea spiritului. Libertatea nu exista undeva in timp si spatiu, intr-un anume loc, ea poate exista doar acum, in momentul prezent!

Moksha (libertatea, eliberarea) reprezinta starea de non-ego, unde “eu-ul” se volatilizeaza, iar sinele devine liber de orice dorinte, de actiunile si consecintele acestora intr-o stare de totala constienta.

Noi suntem legati de aceasta lume materiala prin atasamente, dorinte, si prin incapacitatea de a vedea sau experimenta intreaga Exsitenta. Maya (iluzia cosmica) reprezinta separarea psihologica dintre ego si univers si de asemenea filtrul psihologic care ne coloreaza experientele. Maya este alcatuita din amintirile noastre, din convingeri, judecati, conceptii si imprima prezentului un sens distorsionat al realitatii. Aceste impresii care apartin experientelor trecute, se proiecteaza peste experientele din prezent creand o falsa realitate. Maya este cea care intaresete ego-ul, hraneste atasamentele si ne defineste “povestea” individuala, a ceea ce credem noi ca suntem si a relatiei noastre cu lumea exterioara.

Pentru a atinge moksa (eliberarea), este necesar sa ne desprindem de maya, anava (eg0-ul) trebuie dizolvat, iar atasamentul fata de placere si aversiunea fata de durere, trebuie depasite. Moksa survine spontan cand devenim complet absorbiti in senzatiile unei experiente fara ganduri. Acest “gust” al absorbtiei totale este frecvent si totodata trecator.

Prin practica yoga, vom cauta sa cream instrumentele cu care in mod constient si voit vom “strapunge valul” Mayei, si vom vedea natura transcendenta a realitatii (constiintei). Aceste instrumente includ Karma Yoga, sau yoga actiunii, Bhakty Yoga, sau yoga devotiunii, discernamantul absolut sau Jnana Yoga si cufundarea in meditatie sau Raja Yoga.

Cel mai important instrument pe care ni-l poate da yoga pe calea eliberarii (moksha) este constienta.
Prin utilizarea constientizarii, vom putea sa percepem proiectiile, dorintele, atasamentele si judecatile mintii noastre. Odata ce devenim constienti de acesti factori de distorsiune, vom crea premizele dizolvarii lor si deblocarea drumului spre o experienta directa a realitatii. Cand devenim eliberati din lumea iluzorie a mayei, suntem capabili sa fim in yoga, adica sa fim uniti cu Sinele Suprem Atman, si cu unitatea tuturor formelor de viata – Brahman.

Sursa: http://www.yogabasics.com/learn/moksha-and-maya/

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross