Creierul ia decizii inainte ca tu sa stii!

prefrontal In urma unui experiment destul de ciudat, oamenii de stiinta de la Institutul Max Planck pentru Stiinte Cognitive ale Creierului din Leipzig, Germania,  au descoperit ca deciziile noastre sunt facute cu 7 secude inainte de a deveni constienti de ele.
In cadrul studiului, participantii au putut decide in mod liber daca doresc sa apese un buton cu mana lor dreapta sau cu cea stanga.

Folosind tehnica imagistica FMRI, cercetatorii au scanat procesele care au loc in creier chiar in timpul in care acestia luau decizia de a folosi o mana sau alta, pentru a putea afla, sau mai bine spus prezice ce mana vor folosi participantii INAINTE ca acestia sa ia o decizie constienta!

Prin monitorizarea micro modelelor de activitate din cortexul frontopolar, cercetatorii au putut prezice ce mana vor folosi subiectii cu 7 secunde inainte ca ei sa fi luat in mod constient decizia.

“Rezultatul sunt socante”spune Frank Tong, un neuro cercetator de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee.  Sapte secunde reprezinta” o vesnicie” in termenii activitatii cerebrale, a mai adaugat el.

Oare acest experiment ar putea limita in vreun fel atat de mult controversatul“liber arbitru” ?

Daca alegerile sunt deja facute cu cateva secunde de a deveni constienti de ele, nu prea mai exista mult spatiu pentru ca liberul arbitru sa opereze, spune Chris Frith, unul dintre cercetatorii functiilor superioare ale creierului de la Universitatea din Londra.

Totusi aceste rezultate  nu sunt suficiente pentru a-l convinge pe Frith ca liberul arbitru este doar o iluzie. “ Stim deja ca deciziile noastre pot fi prederminate in mod inconstient” a spus Haynes. “Iar activitatea creierului ar putea face parte din aceasta predeterminare, spre deosebire de procesul decizional.”

O alta parte a problemei este definirea a ceea ce se intelege prin “liberul arbitru”. Iar rezultate precum acesta ar putea sa ne ajute sa gasim o mai buna definite a sa.

Este probabil ca neurostiintele  vor modifica semnificativ ceea ce noi intelegem prin liber arbitru.

sursa: www.nature.com

 

 

Scroll to Top