Controlul minții și respirației în meditația isihastă

Scris de 
Acharya Leonard
 - text de 
2 minute
ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” - Acharya Leonard

Acest articol doar sugerează ceea ce ar putea fi controlul minții și a respirației în meditația mistică creştină, în viziunea Abheda Yoga (și deci nu în viziunea unei autorități ortodoxe, cu care, însă, ar putea coincide). Dar, astfel, Spunem că doar sugerează deoarece aceste aspecte practice nu se pot deprinde din câteva rânduri explicative iar cea mai bună cale este îndrumarea directă din partea unei persoane competente.

Sfinții părinți cunoșteau de mult relația respirație-minte și anume că o respirație agitată denotă o minte agitată. Controlul respirației are rolul de a stăpâni și a aduce liniștea minții. Tehnicile de respirație sunt foarte des întâlnite la sfinții părinți.

n stare de cugetare adâncă mișcarea răsuflării încetinește…cât despre respirație, ei (cei care practică) o reduc cât se poate de mult. Aceste efecte urmează apoi în mod spontan în practica meditaţiei creştine a inimii."

Sf. Grigore Palama în lucrarea Apărarea Sfinților Isihaști.

Tot aici Grigorie Sinaitul recomandă:

"Stăpânește-ți mișcarea plămânilor ca să nu răsufli în voie căci furtuna suflărilor care urcă la inimă întunecă mintea și tulbură cugetarea. Iar de zărești necurăția gândurilor să nu le bagi în seamă ci, atât cât poți oprește-ți răsuflarea; închide-ți mintea în inimă și continuă chemarea Domnului Isus".

Se recomandă reținerea respirației după rostirea rugăciunii și contemplarea profundă a liniștii minții care apare atunci, căci tot Grigorie Sinaitul spune:

"Reținerea răsuflării stăpânește mintea dar numai în parte. Când însă vine și lucrarea rugăciunii, mintea va fi stăpânită cu adevărat" din lucrarea despre viața contemplativă.

"Iată de ce unii povățuiesc să își stăpânească mișcarea răsuflări lor și să o țină puțin, ca mintea să stea pe loc câtă vreme își țin răsuflarea…ajungând să o aducă în chip desăvârșit la starea de concentrare unificatoare." Grigore Palama

Controlul minții și al respirației în meditația mistică isihastă este simplă însă puternică.

S-ar putea sa iti placa si

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
magnifiercross