Cat de multa fericire iti poate aduce un zambet?

zambet-4601In caz ca nu stiai, zambetul are multe beneficii :

Simplul fapt de a te gandi  la lucruri care te fac sa zambesti, ca de exemplu – oamenii din viata ta care te iubesc , momentele haioase, joaca cu animelele de companie, vizionarea filmelor comice – te ajuta sa te simțiți mai bine pe loc. In plus reduce stresul si elibereaza neurochimicale sanatoase, cum ar fi dopamina si opioidele naturale ( ca de exemplu , endorfinele ) .

• Cercetatorii au descoperit ca miscarile faciale zambitoare – independent de ceea ce o persoana simte de fapt în interiorul sau –  ii permit persoanei sa evalueze lumea mai pozitiv.

Zambetul și sentimentele bune incurajeaza promovarea comportamentelor de abordare , un termen mai fantezist privind acordarea de mai multa atentie oportunitatilor din jurul vostru, ne ajuta sa ne urmam visele  cu mai multa incredere , si sa ii incurajam si pe ceilalti sa si le implineasca.

• Prin ceea ce se numește contagiune emoționala , atunci cand zambesti, simti si acționeazi mai bine, cee ce ii influențeaza si pe altii sa se simta si sa acționeze mai bine, la randul lor. Apoi aceste frumoase cicluri pozitive incep sa se deruleze printr- un grup, ca de exemplu  o familie, sau o echipa la locul de muncă, sau pur și simplu un grup de prieteni, in care zambetul tau ii face si pe alții sa  zambeasca si sa fie mai pozitivi, comportandu- se ca un bulgare de zapada  care se mareste pe masura ce se rostogoleste si devine un zambet si mai mare pentru tine!

Cand zambesti  intr-un mod autentic, fara sa fii fals in vreun fel, acest fapt spune oamenilor ca nu reprezinti  o amenințare  pentru ei, cee ce le induce o senzatie de calm si siguranta,  și astfel, ii determina pe ceilalti sa aiba un comportament mai deschis fata de tine.
zambeteAcest lucru cu siguranta nu insemna sa ai o fata zambitoare in cazul in care cineva sufera de depresie, durere, teama, sau furie. Atunci zambetul ar fi fals, si persoana respectiva s-ar simti, probabil groaznic. Dar, atunci cand te simțiți neutru sau ai o experienta normala, zambind, iti poti ridica in mod natural starea de spirit și asta te poate ajuta sa actionezi mai eficient .

Deci, in mintea ta sau pe hartie, alcatuieste o listă cu lucrurile care te fac sa zambesti. Uita-te la ea de mai multe ori  pe zi, pentru a-ti aduce aceasta lista  în minte… și un zambet mare pe fata ta   🙂

Apoi observa rezultatele, in modul in care te simți in interior, și in modul in care reacționeaza fata de tine, ceilalți. Savureaza aceste sentimente frumoase si placute!

Sa zambesti de cateva ori pe zi,  nu pare foarte mult, dar va trimite valuri de senzatii  minunate prin creier, corp, minte, si catre cei cu care vii in contact.

Puterea unui zambet conteaza, si te poti convinge de asta zambind cat mai des poisbil!!!

sursa:  Hardwiring Happiness ~ Rick Hanson , Ph.D

Scroll to Top