13 lucruri pe care nu le stiati despre "cuisoare"!

cuisoareCuisoarele sunt mici, dar in acelasi timp, extrem de aromate si cu un gust exploziv. Putem spune ca sunt si extrem de valoroase din punct de vedere culinar, medicinal si ca valoare nutritionala.

Cuisoarele, sau Eugenia caryophyllus reprezinta bobocii arborelui de cuișoare  care se formează din florile acestuia. Bobocii sunt culesi manual imediat dupa inflorire, sunt separati de tuplini si uscati, dupa care capata culoarea maronie.

Cuisoarele sunt originare din Insulele Molucce, care pe vremuri erau cunoscute si sub numele de Insulele cu Mirodenii ale Indoneziei. Ele sunt cunoscute si folosite in bucataria si medicina asiatica, de mai bine de 2000 de ani. In timpul secolului al 4-lea, negustorii arabi au adus pentru prima oara cuisoarele in Europa. Pentru o foarte indelungata perioada de timp, ele au fost cultivate in Indonezia, dar astazi, lider in productia de cuisoare la scara mondiala este Zanzibarul, aflat in Africa de Est. In afara acestor regiuni, cuisoarele mai sunt cultivate in Sri Lanka, Tanzania, Madagascar, India si Brazilia.

Top 13 puteri vindecatoare uimitoare ale CUISOARELOR!

1. Ingrijirea dentara: uleiul esential extras din cuisoare, eugenolul este utilizat in stomatologie ca anestezic local si antiseptic, deoarece reduce durerea de dinti prin lupta impotriva infectiilor dentare. Va puteti alina durerile de dinti, prin tamponarea cu ajutorului unui betisor infasurat in vata, a dintelui sau a gingiei inflamate.

2. Regleaza nivelul insulinei: s-a descoperit ca uleiul esential, Eugenolul ajuta la prevenirea diabetului zaharat, la adulti, prin stabilizarea nivelului de zahar in sange.

3. Aujta sistemul digestiv: Uleiul de cuisoare este utilizat pentru incalzire si pentru efectele stimulatoare pe care la are asupra mucoasei netede a tractului gastro-intestinal, atenuand simptomele de voma, diaree, indigestie, flatulenta si dureri de stomac.

4. Ucide viermii instestinali: In medicina chineza dar si in fitoterapia occidentala, cuisoarele sunt folosite pentru efectele lor anti – parazitare naturale, imbunatatind secrectia de acid clorhidric, si a miscarilor peristaltice care duc la eliminare viermilor instestinali.

5. Elimina senzatia de greata : cuisoarele si uleiul de cuisoare autnci cand sunt luate impreuna pot oferi un important ajutor in senzatiile de greata, in cazul vomei sau al diareei.

6. Amelioreaza infectiile cailor respiratorii superioare: sfaturile ayurvedice ne indeamna sa bem un amestec de apa calduta care sa contina 10 picaturi de ulei de cuisoare, si o lingurita de miere, care actioneaza ca un expectorant, ajutand la eliminarea mucusului, in tratamentul tusei, racelilor, sinuzitei, gripei sau astmului. Cuisoarele sunt analgezice naturale iar efectul lor anti-bacterian ne ajuta sa scapam de durerile de gat!

7. Cuisoarele au efect afrodisiac: din timpuri indepartate, cuisoarele au fost considerate ca avand proprietati afrodisiace, fiind folosite in tratarea impotentei, in ejacularea preoce sau in tratarea problemelor vaginale la femei.

8. Cuisoarele sunt bogate in Mangan: Manganul este un mineral important pentru organism, doarece activeaza mai multe enzime, in special angina, care ajuta la formarea ureei. Manganul ajuta la formarea peptidelor care sunt responsabile pentru hidroliza proteinelor in intestine. Acest mineral are un rol deosebit de important in metabolismul lipidic (ajuta la eliminarea grasimilor) si in echilibrarea sistemului nervos (reduce iritabilitatea).

9. Elimina stresul: ceaiul aromat de cuisoare in amestec cu menta, busuioc, cardamom si indulcit cu miere, ajuta la calmarea emotiilor, la reducerea stresului si a crampelor musculare. Aroma uleiului de cuisoare elimina senzatia de epuizare si oboseala, fiind de un real ajutor in aromoterpie.

10. Trateaza ranile superficiale si vanataile: aplicarea unei cataplasme cu ulei de cuisoare in amestec cu putin ulei de masline, poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare in cazul unor contuzii, intepaturi de insecte sau rani minore.

11. Vindeca acnea si verucile: datorita puternicelor proprietati anti-microbiene ale uleiului de cuisoare, acesta poate fi folosit cu succes la tratarea problemelor de piele precum acneea sau verucile.

12. Reimprospateaza respiratia: in textele ayurvedice sunt specificate proprietatile pe care le au cuisoarele in tratarea halitozei sau a respiratiei urat mirositoar; astfel, dupa mese, putem mesteca cateva cuisoare, inlocuind guma de mestecat cu un produs natural si sanatos!

Masuri de precautie: uleiul de cuisoare nu se administreaza copiilor, deoarece adesea poate provoca reactii adeverse severe, de genul convulsiilor, leziunilor hepatice sau a deshidratarii.

Aplicarea repetata a uleiului de cuisoare pe gingii sau in gura, poate provoca uneori leziuni ale acestora, ale pielii sau ale mucoaselor.

Poate provoca tulburari de coagulare din cauza unei substante chimice continute in uleiul de cuisoare, eugenolul, care se pare ca incetineste coagularea sangelui.

 

sursa: http://www.curejoy.com

 

Scroll to Top