Yeshe Tsogyel, cunoscută în tradiţia Nyingma şi sub numele de Marea Regină a Extazului, a fost o femeie legendară considerată aidoma unei zeiţe mitice sau dakini a iluminării, în cadrul budismului tibetan. Ea a trăit, după toate datele de care dispunem, între anii 757 – 817 d.H., şi este identificată cu consoarta spirituală a marelui maestru tantric Padmashambhava („Cel-născut-din-lotus”), invitat în Tibet de către împăratul acestei ţări, Trisong Detsen.

Deşi a fost consoarta lui Padmashambhava, Yeshe Tsogyel a reprezentat prin ea însăşi o maestră tantrică. Ambele şcoli budiste tibetane, Nyingma şi karma Kagyu, o recunosc pe Yeshe drept maestra care a atins în acea viaţă condiţia de Buddha. Traducătorii poemului „Doamna născută din Lotus” consideră că acest text, închinat lui Yeshe Tsogyel, constituie dovada iluminării ei:

„Din centrul unei flori de lotus s-a născut
Zeiţa cea blândă, eliberatoarea eroină
Care a purces în formă umană
Prin munţii înzăpeziţi ai Tibetului.”

Tibetanii o consideră o reprezentare a lui Buddha, care şi-a asumat o formă feminină obişnuită, pentru a deveni accesibil oricărui om de rând, „care deocamdată nu o vede pe Yeshe Tsogyel sub aspectul său de Vajravarahi, zeitate desăvârşită”. De fapt,

„Ea îşi asumă orice formă a emanaţiei est necesară
Pentru orice fiinţă (persoană), după cum, de exemplu, Luna plină de pe cer
Se arată sub forma diferitelor reflexii în vase pline cu apă.”

Conform legendelor, Yeshe Tsogyel s-a născut în acelaşi mod ca şi Buddha; la naşterea ei, s-a auzit o mantra sanscrită în timp ce mama sa o aducea pe lume fără dureri; fetiţa a fost considerată o reincarnare a însăşi mamei lui Buddha, Maya Devi. Numele ei („Regina (rgyal mo) Primordialei (Ye) Înţelepciuni (shes), a Lacului (tso)”) derivă din faptul că, la naşterea fetiţei, lacul din imediata apropiere a sălaşului lor s-a dublat ca mărime.

În perioada primei tinereţi, se spune Yeshe Tsogyel se ruga pentru fericirea tuturor fiinţelor conştiente. La vârsta de 16 ani, ea a fost iniţiată în doctrina budistă de către guru Padmashambhava. Deşi ea se număra deja printre reginele consoarte ale lui Trisong Detsen, împăratul Tibetului, Yeshe i-a fost oferită lui Padmashambhava şi a devenit consoarta spirituală principală a acestuia.
După mulţi ani de practică neabătută, Yeshe a atins nivelul iluminatoriu al maestrului şi consortului ei. Ea a devenit principalul transmiţător al învăţăturilor acestuia, concepând majoritatea versetelor din textele care descriu doctrina sa.

Ca soţie a lui Trisong Detsen şi consoartă mistică a lui Padmashambhava, oferită acestuia de către împărat la cererea maestrului, putem considera că Yeshe a fost contemporană cu fenomenul eclipsării religiei locale tibetane Bon de către budism. Yeshe Tsogyel mai era considerată în acele vremuri ca o manifestare a zeiţei Sarasvati, fiind uneori identificată şi cu Boddhisattva Tara.

Conform cu linia Karmapa, Yeshe Tsogyel a atins condiţia de Buddha în acea viaţă. Se spune că, cu aproximativ 30 de ani înainte de a părăsi această lume, ea a ieşit dintr-o meditaţie în retragere (datată aproximativ între anii 796-805) cu „starea de Buddha complet iluminat”. Se spune că Padmashambhava i-ar fi spus: „baza realizării iluminării o constituie corpul fizic. Femeie sau bărbat, acest lucru are o prea mare importanţă. Dacă ea îşi dezvoltă mentalul, atingând tărâmul iluminării, corpul unei femei este mai potrivit.”

Texte recomandate:

Yeshe Tsogyel, Princess of Karchen (Yeshe Tsogyel, prinţesa din Karchen)
Sky Dancer: The Secret Life and Songs of the Lady Yeshe Tsogyel” (Dansatoarea celestă: viaţa şi cânturile secrete ale Doamnei Yeshe Tsogyel) de Keith Dowman

Un articol de psih. Aida Surubaru
Abheda Yoga Academy
12-05-2010, Bucuresti