Răbdarea- testul sfințeniei

Meditation

” Un aspirant spiritual a mers odată la un anumit sfânt și i-a spus: „Maestre, revelează-mi te rog mijloacele prin care pot să obțin viziunea Divinului.”
Sfântul l-a sfătuit să se retragă în izolare și să practice rugăciunea neîntreruptă timp de un an.
„La sfârșitul acestui an”, l-a sfătuit Ghidul spiritual mai departe, „după ce îți vei fi învins și anihilat egoismul, vino la mine după ce vei face o baie”.
Potrivit acestui sfat al înțeleptului, aspirantul s-a retras în izolare și a început să se roage cu multă sinceritate.

Un măturător obișnuia să vină și să măture pământul din apropierea colibei sfântului. În ziua în care aspirantul și-a împlinit anul său de SADHANA, sfântul l-a chemat pe acel măturător și, menționând locul unde aspirantul se retrăsese, i-a spus: „Există o persoană angajată în adorarea Divinului în acel loc. Când el își va termina baia în această dimineață, scutură-ți praful asupra lui cu mătura.”

Măturătorul a făcut așa cum fusese instruit. Acesta l-a supărat foarte mult pe aspirant. Într-o izbucnire de mânie, el a fugit după măturător pentru a-l bate.
„Nemernicul m-a murdărit temeinic”, a spus el cu obidă și, făcând baia pentru a doua oară, a venit la ermitajul sfântului.

„Domnule, a trecut un an întreg de când mi-ai dat aceste instrucțiuni. Pot avea privilegiul de a obține viziunea lui Dumnezeu?”
Sfântul a răspuns: „Copilul meu, mintea ta nu este încă supusă. Chiar și după un an de rugăciune mai muști mânios precum un șarpe veninos. Du-te și realizează-ți practica spirituală încă un an și supune-ți în totalitate mintea.”

Aspirantul s-a retras de aceea din nou și s-a angajat în rugăciune neîntreruptă pentru încă un an.

În ziua în care cel de-al doilea an s-a împlinit, sfântul l-a instruit pe măturător să îl atingă pe aspirant cu mătura sa atunci când acesta din urmă își va termina baia. Măturătorul a făcut exact cum i s-a spus. De această dată, aspirantul nu a fugit după măturător pentru a-l bate, dar l-a mustrat cu cuvinte aspre și nepotrivite. Apoi, făcând din nou baie, el a mers la sfânt cu rugămintea de a primi viziunea lui Dumnezeu.
Sfântul i-a spus: „Şarpele minții tale chiar și acum emite șuierături teribile și înspăimântătoare. Cum poți să te aștepți să îl vezi pe Dumnezeu fără să ucizi acest șarpe? Du-te și practică din nou rugăciunea încă un an. Dar, ai grijă, dacă vei cădea la test și data viitoare, Dumnezeu nu îți va acorda Grația viziunii sale.”

De această dată aspirantul și-a realizat practica spirituală cu o mare hotărâre. În ziua când s-a împlinit cel de-al treilea an de practică, sfântul i-a cerut măturătorului să arunce asupra sa întreaga cantitate de gunoi pe care o strânsese în acea dimineață. Măturătorul a urmat și această instrucțiune, de asemenea, dar aspirantul și-a înfrânt de data aceasta mânia. Înclinându-se în fața măturătorului, el i-a spus cu o umilință sinceră: „Frate, mi-ai făcut o mare favoare. Dacă nu ai fi făcut aceasta, cum aș fi putut să mă eliberez din capcana mâniei? Îți mulțumesc din adâncul inimii mele.”

Apoi, încă o dată aspirantul s-a adresat omului sfânt. De această dată, sfântul l-a binecuvântat și i-a oferit inițierea. Aspirantul a realizat apoi o riguroasă practică spirituală potrivit sfatului Ghidului său spiritual și curând a avut viziunea lui Dumnezeu.”

de Swami Shivananda

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top