Nicholas Roerich şi Agni Yoga

Nicholas Roerich și Agni Yoga Agni Yoga reprezintă un sistem de practici introduse de Roerich și membrii familiei sale, care constă într-o formă de Raja yoga. Agni este termenul sanscrit care desemnează focul subtil, care se regăsește la diferite nivele ale ființei noastre, și care, odată trezit la nivel mintal și spiritual, poate conduce foarte rapid ființa către stări de iluminare. Agni yoga lucrează cu puterea gândului – acea energie care susține și hrănește toate formele de energie, cea mai puternică din univers. Lumea Focului, uneori numită și Lumea cea mai Înaltă, este tărâmul pur al spiritului, de dincolo de lumile astrale.

Energia focului este acumulată în ființă prin strădania acesteia către perfecțiunea în muncă și devoțiune. Această acumulare a focului conduce către sferele elevate ale spiritului. Contactul cu acele lumi permite activarea anumitor centri nervoși care deschid și amplifică percepțiile spirituale. Practica lui Agni Yoga nu presupune existența vreunei asana, mantra-e, meditații, și nu este predată de vreun maestru sau învățător. Ea este relativ dificil de practicat, și poate fi abordată cu predilecție de temperamentele ruse, deoarece nu este ceva simplu și concret.

Agni Yoga necesită o mare devoțiune și putere a intenției, ceea ce spiritele rusești așteaptă să fie caracteristic oricărei căi spirituale autentice. Se spune că textele disciplinei Agni Yoga sunt aidoma unui șirag de perle: dacă cineva examinează fiecare perlă, el poate ajunge să pătrundă semnificația întregului șirag. Eliberarea ultimă este atinsă prin practica strădaniei individuale de a produce o transmutație esențială la nivelul conștiinței. Viața cotidiană este abordată ca un sui-generis teren experimental de auto-observare și constantă elevare a ființei.

Agni Yoga este focusată în special pe conceptele de Iubire, Frumusețe și Acțiune. Iubirea este considerată ca puterea motivantă cea mai semnificativă din Univers, iar această idee despre Iubire include și realizarea Frumuseții în scop altruist. Ființa umană învață să aplice „conceptul de frumusețe” în viața de zi cu zi, căutând surse de inspirație în frumusețea universală. Apoi, Acțiunea survine ca rezultat al activităților în concordanță cu percepția noastră asupra Frumuseții. Aceasta este pretutindeni, după cum susține Agni Yoga.

Dacă nu reușim să o percepem, acest eșec se datorează incapacității noastre de moment, și nu absenței ei! Prin practica lui Agni Yoga, ființa umană învață să vadă și să simtă care sunt acele trăsături de caracter care trebuie transformate în sens evolutiv. Astfel, trăirile emoționale și gândurile pot conduce la o dezvoltare ascendentă a lumii fizice, prin punerea noastră, a oamenilor, în serviciul semenilor noștri.

Ca în cazul majorității creațiilor lui Roerich, Agni Yoga constituie o aplicație a învățăturilor primite de acesta de la Ierarhia Spirituală. Roerich și soția sa au considerat aceasta ca pe o abordare modernă a spiritualității, o cale de a aplica Adevărul și Frumusețea în Acțiune.

Simbolul Păcii, propus de Roerich, constituie un semn universal al conștienței realității trinității, o idee asupra protejării întregii lumi față de violență și ostilitate. Roerich a sperat că acest simbol ar putea fi adoptat de un organism internațional angrenat în lupta pentru pace, ca de exemplu Crucea Roșie. Astfel, el ar fi constituit emblema militării pentru protecție și pace în întreaga lume. În acest context mai larg, simbolul propus de el ar fi servit și la protejarea patrimoniului cultural internațional față de acțiunile distructive ale unor oameni, în timp de pace și de război.

Familia Roerich a nutrit mereu convingerea că arta și demersurile culturale pot stabili o punte de legătură peste orice falie politică. Un pictor occidental poate deprinde arta chinezească, și această relație transculturală poate colmata orice ruptură sau diferență de credințe sau de sisteme socio-politice. Dacă ființele umane își orientează atenția și eforturile asupra rafinamentului, a frumuseții și artei, schemele de gândire și cele culturale vor fi respectate, în mod implicit. Frumusețea și cunoașterea elevată creează prin ele însele un limbaj universal, care poate uni toate națiunile lumii. Iar pacea stabilită pe bazele unei colaborări internaționale și a unei înțelegeri mutuale profunde este absolut necesară pentru supraviețuirea rasei umane…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top