Mahasiddha Savaripa – Vanatorul

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

In padurea necunoscutului zburda o caprioara,

O caprioara numita Instrainare.

Intinzand marele arc al mijloacelor de cunoastere si al viziunii clare,

Facand sa zboare unica sageata, a adevarului ultim,

Caprioara moare – da, gandul moare!

Apoi carnea ei devine festinul non-dualitatii.

Aroma este gustul purei beatitudini

Si telul, Magnifica Atitudine, este astfel atins.

In muntii salbatici Mantra, traia un vanator pe nume Savaripa. Karma sa era blestemata deoarece supravietuirea sa depindea de omorarea altor fapturi vii. El se afla intr-un cerc vicios, doarece conform legii karmei, cei care ucid animalele si le consuma carnea, sunt sortiti sa se renasca ca vantori. El omora pentru a supravietui si supravietuia pentru a omori.

Insa, intr-o buna zi, Lokesvara, Bodhisattva al compasiunii,  vazand viata grea a lui Savaripa, isi dori din pura compasiune sa il ajute sa intrerupa acest cerc vicios al vietii sale, si astfel ii aparu acestuia sub forma unui alt vanator, in timp ce Savaripa se afla in padure.

“Cine esti?” il intreba Savaripa cu neincredere.

“Sunt un vanator ca si tine” ii raspunde Bodhisattva.

Savaripa il intreba mai departe pe asa –zisul vanator, cate caprioare poate omori cu o singura sageata, iar acesta ii raspunse ca aproximativ trei sute. Savaripa putin descumpanit de raspuns, deoarece era foarte mandru de abilitatea sa de vanator il invita pe Lokesvara sa se intreaca cu el in dimineata urmatoare.

Cand se intalnira din nou, Lokesvara vana o suta de caprioare cu o singura sageta, si il ruga pe Savaripa sa duca una acasa. Acesta incercand sa ridice caprioara, nu reusi, si in acel moment mandria sa se topi pe loc, si il implora pe Bodhisattva sa il invete sa traga cu arcul asemenea lui.

Bodhisattva ii promise ca il va invata, daca Savaripa va renunta sa mai consume carne timp de o luna.

In acest timp Savaripa si sotia sa devenira vegetarieni, renuntand la obiceiul de a consuma carne si a omori animalele, drept urmare, Bodhisattva ii spuse ca pe langa renuntarea la acest obicei mai trebuie sa invete sa mediteze asupra dragostei si compasiunii pentru toate creaturile vii. Vanatorul a acceptat aceast lucru fara nici o ezitare, astfel incat dupa o luna el a primit de initierea in principiile de baza ale doctrinei lui Buddha.

Astfel Lokesvara l-a invatat despre efectele karmice ale virtutii si viciului, despre cele zece actiuni virtuoase si contrariile lor. Dupa aceea Savaripa a primit de la Lokesvara o sadhana permanenta, fiind trimis sa mediteze pe muntele Danti. Dupa doisprezece ani, timp in care Savaripa a meditat asupra compasiunii sublime lipsite de obiect si neconditionata, a intrat intr-o stare lipsita de ganduri si a atins suprema realizare mahamudra.

Dupa aceasta realizare, guru-ul sau laudandu-l i-a spus ca el va trebui sa se intoarca in lume : “Trebuie sa ramai legat de roata vietii si a mortii de dragul celor legati de ea. Scopul tau trebuie sa fie eliberarea unui numar infinit de oameni”

Ascultandu-i sfatul Savaripa s-a intors in tara sa, transmitandu-si invatatura sa celor cu karma buna, prin intermediul cantecului si al dansului, al sunetului si al simbolului. Se spune ca misiunea sa nu se va termina decat atunci cand  urmatorul Buddha sau Maitreya va aduce si va propovadui pe Pamant, Evanghelia Noi Ere.

Aici se incheie povestea lui Svaripa, vanatorul care a devenit vegetarian si a atins nirvana prin practica meditaei neintrerupte asupra compasiunii sublime.

Din punct de vedere al practicii spirituale, calea lui Savaripa este bazata pe o invatatura de factura hinayana, clara si simpla,  respective pe doctrina karmei. Perceptele lui Lokeswara care induc transa lipsita de ganduri a sublime compasiuni apartin Tantrei non-dualiste, iar rezultatul este nirvana cea transcendenta (mahanirvana) si nu nirvana disolutiei din hinayana. Dupa ce a atins aceasta nirvana suprema, sadhana lui Savaripa a constat in a-l imita pe Lokesvara, jurand ca nu va intra in Nirvana disolutiei totale pana cand toate fapturile nu il vor putea insoti.

Acesta reprezinta idealul cel mai pur al unui Bodhisattva, fiind deseori intalnit intr-un context tantric.

Marele Savaripa se presupune ca s-a nascut la sfarsitul secolului al VIII-lea si a murit la jumatatea secolului al IX-lea, intr-un trib de aborigeni vanatori Sabara, un trib care era cunoscut pentru siddhasi lui, si care traia in India de Est, aproape de lantul muntos Mantra.

Linia spirituala a lui Savaripa este cea a lui Saraha, deoarece acesta a fost principalul Samvara-Guru a lui Saraha cel tanar. Din lineage-ul sau mai fac parte Saraha Nagarjuna, Savaripa si apoi Luipa, acesta fiind principalul discipol al lui Savaripa.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top