Intrebari puse lui Baghavan Sri Ramana Maharisi

Intrebari puse lui Baghavan, in diverse ocazii de catre cei care veneau sa-l viziteze in ashram-ul sau.

Intrebare: Ce este Iluzia?

Raspunsul lui Baghavan (Ramana Maharisi): Pentru cine este Iluzia? Afla si atunci iluzia va disparea.

In general oamenii vor sa stie despre iluzie si nu examineaza pentru cine ea apare astfel. Este o nebunie. Iluzia este in afara noastra si reprezinta necunoscutul. Dar cautatorul este considerat a fi cunoscut si se gaseste in interior. Afla cine este imediat si apropiat in loc sa incerci sa afli ceea ce este distant si necunoscut.

………………..

Intrebare: Este munca o obstructie in calea realizarii Sinelui?

Raspunsul lui Baghavan: Nu. Pentru o fiinta realizata, sa fie doar in Sine este singura Realitate, iar actiunile sunt doar fenomenale, nu afecteaza Sinele. Chiar si atunci cand el actioneaza nu simte ca este un intermediar (al sinelui). Actiunile sale sunt doar involuntare si el ramane un martor al lor fara nici un atasament.

Nu exista nici un scop pentru aceasta actiune. Chiar si cineva care practica (inca) calea Intelepciunii (Jnana) o poate practica in timp ce lucreaza. Aceasta poate fi dificil in stadiile de inceput, dar dupa catva timp, practica va deveni mai eficace, iar munca nu va mai fi considerata un obstacol in meditatie.

………………..

Intrebare: Ce este practica?

Raspunsul lui Baghavan: Cautarea constanta pentru “EU”, sursa ego-ului. Afla cine este EU? Eu-ul cu adevarat pur este realitatea, Existenta Absoluta – Constiinta Absoluta – Beatitudinea Absoluta. Cand acest fapt este uitat, toate suferintele rasar la suprafata, cand acest fapt este mentinut in constiinta, suferinta nu afecteaza persoana.

………………..

Intrebare: Care este timpul cel mai potrivit de meditatie?

Raspunsul lui Baghavan: Ce este timpul?

Intrebare: Te rog, spune-mi tu ce este!

Raspunsul lui Baghavan: Timul este doar o idee. Exista doar Realitatea. Ori ceea ce crezi ca este, arata exact asa. Daca il numesti timp, este timp. Daca o numesti existenta, este existenta si asa mai departe. Dupa ce il numesti timp, il imparti in zile si nopti, luni, ani, ore, minute etc. Timpul este imaterial pentru Calea Cunoasterii. Dar cateva reguli si putina disciplina sunt bune pentru incepatori.

………………..

Un ceylonez intreaba: Care este primul pas catre realizarea Sinelui? Te rog ajuta-ma sa inteleg. Nu imi este de nici un folos sa citesc in carti.

Altcineva: Intrebarea acestui om este si a noastra, te rog raspunde-ne!

Raspunsul lui Baghavan: Chiar asa! Daca Sinele s-ar gasi in carti ar fi deja realizat. Ce minune ar putea fi mai mare decat aceea de a cauta Sinele in carti, si de a-l putea gasi acolo?

Bineinteles, cartile au dat cititorilor motivul sa puna aceasta intrebare si sa caute Sinele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top