Coloana lui Vishnu

Istoria Indiei a lasat in urma o mostenire fascinanta de temple si monumente impresionatnte. Un astfel de monument este si  Coloana lui Vishnu, care se gaseste in curtea unui templu din Delhi.

vishnu-dreams-universeVishnu reprezinta o ipostaza majora a lui Dumnezeu in religia hindusa, el apartine trinitatii (trimurti) alaturi de Brahma  (Creatorul) si de Shiva (Distrugatorul), si are rolul mentinerii creatiei. Vishnu are zece avatare majore, adica incarnari divine, dintre care cele mai cunoscute sunt Krishna si Rama, sub infatisarea carora este de cele mai multe ori venerat. Se spune ca daca ar atipi chiar si pentru o secunda, intreg Universul s-ar destabiliza si ar disparea.

Aceasta coloana a fost ridicata cu aproximativ 1600 de ani in urma si are o greutate de aproximativ 6 tone, cu un diametru de 42 de centimetri la baza si 32 la varf.

stalpul lui ashokaMonumentul mai este supranumit si ,,Stalpul lui Ashoka”, dupa numele unui suveran care isi facea cunoscute poruncile prin afisarea lor pe coloane amplasate in locuri publice. Motivul pentru care a devenit faimos, este acela ca in ciuda climatului umed din zona, stalpul nu a fost atins de rugina.

Atfel au fost efectuate mai multe teste, iar analizele chimice au demonstrat ca ,,Stalpul lui Ashoka” este fier in puritate de aproximativ 98%, in compozitia sa se  mai regasesc si elemente precum carbon, fosfor, siliciu, cupru, nichel, magneziu si oxizi de fier. Prezenta acestora din urma ar fi trebuit sa duca la deteriorarea stalpului nicidecum la conservarea sa perfecta, astfel a fost deschisa o poarta in timp catre secretele metalurgiei Indiei antice. Chiar si cu tehnologia actuala nu se poate obtine fier de o asemenea puritate maxima.

“Pilonul lui Vishnu” dateaza din secolul al patrulea, si initial a fost amplasat in Vishnupadagiri, care in traducere inseamnă “Dealul pe care se vede urma piciorului lui Vishnu”, loc situat  la ”Tropicul Racului”.

pilar LordVishnu-iron_ashoka_pillar2Experții au estimat ca dateaza din timpul domniei imparatului Vikramaditya, anii 375 și 414 ai erei crestine. Cu aproximativ o mie de ani in urma a fost insa mutat in locația actuala, in centrul ”Moscheii Quwwat”, din Delhi. Pentru cercetatori ramane un mare mister modul in care a fost transportat.

 

Conform legendelor pilonul, a carui umbra arata in dimineata solstitiului de vara ( din 21 iunie), directia urmei divine a lui Vishnu, intiparita pe o stanca, facea parte dintr-un stravechi observator astronomic indian.

pilar LordVishnu-iron_ashoka_pillar6Se pare ca cel care a mutat monumentul ar fi fost regele Vigraha Raja, care a stapanit tinutul Rajput Tomar. Pe suprafata pilounului este gravat un epitaf de Kumara Gupta, datand din anul 413.

De-a lungul timpului, pilonul a capatat faima unui obiect inzestrat cu puteri magice, despre care se spune ca aduce noroc tinerilor insuratei, daca il inconjoara de trei ori. Alte legende spun ca toti cei care vor sta cu spatele lipit de stalp si vor reusi sa-l inconjoare cu bratele unite vor avea parte de sanse nenumarate pe intreaga lor viata.

pilar LordVishnu-iron_ashoka_pillar5Incercarile vizitatorilor de a respecta traditia, au determinat autoritatile sa-l imprejmuiasca in 1997, cu un gard de protectie.

Dupa mai multi ani de cercetari, in anul 2002, metalurgistii de la”Institutul Indian de Tehnologie„ din Kanpur au anuntat ca au descoperit misterul stalpului sacru. Este vorba de un strat care protejeaza stalpul de rugina, Acest strat este format prin cataliza, gratie cocentratiei de fosfor. Acest lucru a fost realizat de vechii indieni care au amestecat direct minereul cu carbunele de lemn, fiind o marturie vie a abilitatatii mestesurarilor din India antica, care din pacate s-a pierdut de-a lungul timpului.

Scroll to Top