Transformă-ți viața prin Yoga Tradițională! Începem un nou curs la Abheda Yoga cu Leo Radutz. Rezervă-ți locul la ședința GRATUITĂ din 9 martie acum și fă primul pas către o variantă mai bună a ta AICI!
<>Brahmavihāra sau atitudinile – starile sublime reprezinta o serie de patru virtuti Budiste care pot fi cultivate prin practica meditatiei. Brahmavihāra inseamna in traducere: virtutile sublime ale lui Brahma, unde Brahma reprezinta numele constiintei supreme, iar vihara – virtutile divine, sublime.
Aceste virtuti mai sunt cunoscute si ca cele patru stari infinite sau nemarginite ( in limba Sanscrita: apramana). Cand se dezvolta un grad inalt de constienta in urma unei practici indelungate a meditatiei, aceste stari infinite se reflecta asupra mintii, care preia atributele mintii lui Brahma, devenind fara limite.
Se spune ca cel care practica meditatia asupra acestor patru virtuti sublime, si le cultiva constant, va renaste in lumea lui Brahma(sau Brahmloka).
Cele patru virtuti sau stari sublime (care se regasesc si in Yoga Sutras a lui Patanjali, text influentat semnificativ de budism) sunt urmatoarele:
- iubirea- bunatatea
- compasiunea
- bucuria empatica
- echilibrul sufletesc
- Iubirea si bunatatea, care in Sanscrita are denumirea de maitri, sau metta (in Pali – limba sacra in care au fost scrise primele texte buddhiste ) este o stare care presupune „dorinta celui care mediteaza, ca toate fiintele simtitoare din Univers, fara nici o exceptie, sa fie fericite. ”
- Compasiunea (in Pali si in Sanscrita: karuna: reprezinta speranta ca suferintele personale se vor diminua; „dorinta ca toate fiintele simtitoare sa fie eliberate de suferinta”
- Bucuria empatica (in Pali si in Sanscrita: mudita): bucuria fata de realizarile personale sau ale altuia, bucurie empatica: „atitudinea benefica, fata de fericirea si virtutile tuturor fiintelor simtitoare”
- Echilibrul sufletesc (in Pali: upekkha, in Sanscrita: upeksa): a invata sa accepti pierderea si castigul, bucuria si tristetea, toate contrariile vietii, intr-un mod detasat, egal, atat pentru sine, cat si pentru ceilalti. Aceasta stare„nu distinge prietenul de dusman, ci priveste fiecare fiinta simtitoare ca egal. Este o stare mentala clara si linistita – fara a fi coplesita de iluzii, lentoare mentala sau agitatie. ”
Iubirea- Bunatatea si Compasiunea pot fi vazute impreuna ca sperante pentru un viitor in care este posibil sa actionam si sa realizam aceste sperante. Bucuria si Echilibrul pot fi vazute ca atutudini folositoare, atunci cand ne reflecta trecutul, si prin aceasta reflectie, prezentul poate fi vazut ca o oportunitate pentru a aplica cunoasterea pe care o detinem, tuturor actiunilor noastre.
Prin urmare, cele patru stari sublime pot fi delimitate ca atitudini orientate catre trecut sau viitor. Cu toate acestea, ele contin in porfuzimea lor, samanta prezentului. In acest context, practicare unei stari de prezenta, poate fi o intentie dedicata a faptului ca ne aflam „aici si acum.”
O parte esentiala a invataturilor budiste, o reprezinta aprecierea profunda a momentului prezent si a posibilitatilor care exista in prezent, in ceea ce priveste trezirea spirituala si eliberarea de suferinta. Cele patru stari nelimitate, sublime, pot reprezenta o cale de a experimenta trecutul si viitorul intr-o maniera iluminata, o maniera care evita suferintele si incurajeaza pacea si fericirea.
Sursa: http://en.wikipedia.org