Spanda sau vibratia secreta a Inimii!

heart-energySpanda – etimologia acestui cuvant care in limba sansrita se traduce prin vibratie sau sunet primordial, provine din tratitia Shivaismului Kashmirian, in care Spanda reprezinta vibratia primordiala a Universului si a propriei noastre fiinte.

Conceptul de “vibratie primordiala” se refera la modul in care Universul a luat nastere; exista texte care se refera la aceasta “vibratie” ca la o cauza transcedenta a aparitiei Universului. Cuvantul “vibratie” la modul singular, indica ideea unei miscari ciclice.

De fapt, in fiinta umana, Spanda capata dimensiunea unui nivel mult mai profund al conexiunii noastre cu divinitatea, conexiune care face parte din realitatea cea mai intima al ființei noastre.

In viata noastra de zi cu zi, Vibratia Sacra, poate fi experimentata in orice circumstante in care traim stari ca entuziasmul sau simtim o intensa stare de unitate interioara. O viata traita in Inima se numeste „sahridaya”, in timp ce absenta acestei experiente (sau a trai in afara Inimii) produce apatie, neincredere, inertie, lipsa de eficienta si concentrare.

Spanda este un concept esential in Hridaya Yoga.

Spanda ne reda abilitatea naturala de a ne centra in Inima si de a ne regasi bucuria de viata. In esenta, Hridaya Yoga corespunde unei treziri la starea de uimire si subtila incantare care izvoraste din spatiul sacru al Inimii. Ea deschide o noua cale catre un alt spectru al vietii.

Inima emotiei mistice si artistice

Cu totii experimentam o gama diversa de emotii pe care le putem descrie ca „ inaltatoare’’, precum cele provocate de sensul infinitului, atunci cand privim noaptea, cerul instelat, prin contemplarea unei panorame deosebite atunci cand ajungem in varful unui munte, sau cand ramanem fara suflare in fata unui rasarit magnific de soare! In afara de acestea mai exista stari legate de arta, sau emotiile artistice, starea de iubire, sau de fericire coplesitoare, starea de dor, fervoare, devotament sau aspiratie spirituala.

Aceste emotii ne pot ajuta sa cunoastem mai profund Inima Spirituala, si cine suntem noi cu adevarat

Daca vom ajunge mai departe de vastul spectru infinit al acestor experiente, dincolo de circumstantele experientei in sine, si dincolo de obiecte, vom invata ca initial exista doar un singur impuls, si ca in final, orice altceva este doar o expresie a acestei vibratii, vibratia extrem de subtila a unicului sunet sacru care salasuieste in Inima Spirituala.

sursa: http://hridaya-yoga.com

Scroll to Top