yogananda pray„Îmi este dificil să mi-l imaginez pe Dumnezeu”- i s-a confesat un student la teologie lui Yogananda. „Am urmărit să mi-l imaginez ca pe o Inteligenţă infinită al cărei principiu este “Eu sunt!”, ca Sine Interior, ca Rădăcină Cosmică a tot ceea ce există. Dar toate aceste reprezentări mi s-au părut atât de abstracte. Concepţia dumneavoastră despre Dumnezeu mi se pare foarte plină de dragoste. Cum se poate ajunge la o asemenea relaţie?”

„Prima etapă constă în a înţelege că Dumnezeu nu doreşte definiţiile tale. El nu doreşte decât dragostea ta. De ce să nu adori atunci Infinitul privit ca Mamă Divină?”

„Ce idee minunată”- a exclamat studentul. „Dar este cu adevărat valabilă?”

„Bineînţeles!”– i-a răspuns Yogananda. Dragostea lui Dumnezeu se reflectă în relaţiile dintre oameni. Asemeni luminii soarelui, care face să strălucească nenumăratele cioburi de sticlă, iubirea Sa iluminează fiecare atom al creaţiei. Mama Divină esta prototipul mamelor umane. Prin intermediul părinţilor El are grijă de voi şi vă protejează. Prin intermediul prietenilor voştri, El vă arată cum dragostea este dăruire liberă de orice constrângere. Mă simt mult mai apropiat de aspectul matern al lui Dumnezeu. Mamele sunt întotdeauna mai apopiate de noi decât taţii. Aspectul patern al lui Dumnezeu este transcendent creaţiei sale. Chiar şi pe Pământ taţii judecă mult mai dur greşelile copiilor lor, în timp ce mama este mai iertătoare. Roagă-te deci Mamei Divine, vorbeşte-i ca şi cum ai fi copilul ei:”Mamă Divină, bun sau rău, eu sunt al tău. Tu trebuie să mă eliberezi de această iluzie.”

Mama Divină va răspunde întotdeauna cu compasiune dacă aspirantul îi va adresa această rugăminte cu sinceritate şi din tot sufletul. Bineînţeles, Dumnezeu nu este nici una din aceste forme sub care noi îl adorăm, dar este util să cunoaştem acest punct de vedere uman de reflectare a lumii pentru a putea să ne aprofundam devotiunea.

Transcenzând devotiunea, vom descoperi iubirea divină. Această formă de iubire perfectă necesită o fuziune totală a fiinţei în Divin. În această stare,yoghinul realizează adevărul suprem:”Eu sunt El.”

 

Paramahansa Yogananda