Paramahansa Yogananda – despre Dumnezeu

yogananda pray“Îmi este dificil să mi-l imaginez pe Dumnezeu”- i s-a confesat un student la teologie lui Yogananda. “Am urmărit să mi-l imaginez ca pe o Inteligență infinită al cărei principiu este “Eu sunt!”, ca Sine Interior, ca Rădăcină Cosmică a tot ceea ce există. Dar toate aceste reprezentări mi s-au părut atât de abstracte. Concepția dumneavoastră despre Dumnezeu mi se pare foarte plină de dragoste. Cum se poate ajunge la o asemenea relație?”

“Prima etapă constă în a înțelege că Dumnezeu nu dorește definițiile tale. El nu dorește decât dragostea ta. De ce să nu adori atunci Infinitul privit ca Mamă Divină?”

“Ce idee minunată”- a exclamat studentul. “Dar este cu adevărat valabilă?”

“Bineînțeles!”– i-a răspuns Yogananda. Dragostea lui Dumnezeu se reflectă în relațiile dintre oameni. Asemeni luminii soarelui, care face să strălucească nenumăratele cioburi de sticlă, iubirea Sa iluminează fiecare atom al creației. Mama Divină esta prototipul mamelor umane. Prin intermediul părinților El are grijă de voi și vă protejează. Prin intermediul prietenilor voștri, El vă arată cum dragostea este dăruire liberă de orice constrângere. Mă simt mult mai apropiat de aspectul matern al lui Dumnezeu. Mamele sunt întotdeauna mai apopiate de noi decât tații. Aspectul patern al lui Dumnezeu este transcendent creației sale. Chiar și pe Pământ tații judecă mult mai dur greșelile copiilor lor, în timp ce mama este mai iertătoare. Roagă-te deci Mamei Divine, vorbește-i ca și cum ai fi copilul ei:”Mamă Divină, bun sau rău, eu sunt al tău. Tu trebuie să mă eliberezi de această iluzie.”

Mama Divină va răspunde întotdeauna cu compasiune dacă aspirantul îi va adresa această rugăminte cu sinceritate și din tot sufletul. Bineînțeles, Dumnezeu nu este nici una din aceste forme sub care noi îl adorăm, dar este util să cunoaștem acest punct de vedere uman de reflectare a lumii pentru a putea să ne aprofundam devotiunea.

Transcenzând devotiunea, vom descoperi iubirea divină. Această formă de iubire perfectă necesită o fuziune totală a ființei în Divin. În această stare,yoghinul realizează adevărul suprem:”Eu sunt El.”

 

Paramahansa Yogananda

Scroll to Top