Om Namah Shivaya (Panchakshara Mantra sau Mantra celor cinci silabe) este una dintre cele mai puternice si cunoscute mantre din traditia hindusa, stand la baza invataturilor Vedelor si Tantrelor.
Intonarea ei este des folosita in traditiile himalayene cat si in traditiile conexe, in special in hinduism. Se spune ca recitarea ei continua (japa) si meditatia asupra sensului acestei mantre duce la Realizarea Sinelui.
OM/AUM: Cele trei sunete care formeaza prima silaba OM ( A-U-M) descriu cele trei stari de constiinta: stare de veghe, starea de vis si starea de somn profund fara vise, cele trei nivele de manifestare: nivelul grosier, nivelul subtil si nivelul cauzal, si cele trei nivele ale mintii: constient, inconstient si subconstient la fel ca si cele trei procese universale ale existentei, nasterea, existenta si moartea.
Tacerea absoluta dintre cele trei nivele, este tacerea care urmeaza dupa AUM, si se refera de asemenea la Tripura, sau la cel care traieste in “cele trei orase” asemanatore cu alte mantre, de exemplu Gayatri Mantra.
Namah/ Namaha: inseamna adorare, respect, omagiu. Nimic nu este cu adevarat al meu ( ca persoana individuala) totul apartine Realitatii Absolute. Cele trei nivele ale silabei sacre OM, starea grosiera, subtila si cauzala, descrise mai sus, nu ne apartin ca si proprietati reale, ale celui care exista cu adevarat.
Cu adevarat nu este “nimic al meu” , mai degraba tot ce face parte din aceasta triada apartine “celuilalt” sau Realitatii Absolute.
Shivaya/Shiva: Absoluta Realitate este cea care reprezinta potentialul din care ia nastere tot ceea ce exista. Atunci cand realizam ca nimic nu este separat cu adevarat, ajungem sa vedem ca facem parte cu toii din aceasta Realitate Absoluta. Shiva – constiinta suprema, si Shakti aspectul sau creator, activ, sunt vazute ca fiind unul si acelasi lucru. Cand uniunea dintre Shiva si Shakti se realizeaza, prin experienta directa, aceasta reflecta uniunea celor trei lumi (nivele) sau Tripura care sunt continute de silaba sacra AUM.
<>