Islanda – tara in care un om din zece publica o carte!

<>Islanda trece printr-o experienta a boom-ului publicistic. Natiunea islandeza care numara nu mai mult de 300.000 de locuitori, are mai multi scriitori, mai multe carti publicate si mai multe carti citite, decat  oricare dintre alte tari din lume!

Este foarte greu sa eviti un scriitor in Reykjavik.

Exista chiar o zicala in aceasta tara: “ad ganga med bok I maganum”, care s-ar traduce literal prin „toata lumea are o carte in stomac” si care se refera la faptul ca foarte multi islandezi scriu carți. Statisticile arata ca unul din zece islandezi va publica o carte in decursul vieții sale. Acest lucru spune foarte multe!

Oare acest fapt nu implica mai multa concurenta?

Kristin Eirikskdottir, o tanara scriitoare raspunde: “ Da, pentru mine este chiar o provocare. Locuiesc impreuna cu mama si partenerul  meu care sunt amandoi scriitori cu norma intreaga! Dar incercam sa ne publicam lucrarile in ani diferiti, pentru a nu exista o concurenta prea mare.”

Povestirile ,,saga” sunt o alta traditie islandeza. Datand  aproximativ din secolul al XIII-lea,  saga-urile islandeze sunt povestiri care apartin vechii literaturi scandinave, in care faptele istorice se impletesc cu elemente mitologice, ele spun povestea popoarelor scandinave care au inceput sa ajunga pe insula incepand cu seculul al IX-lea.

Saga-urile continua sa fie scrise si in prezent, ele sunt scrise chiar pe servetele sau pe canile de cafea. Fiecare geyser sau cascada intalnita pe insula are propria sa poveste cu eroi si eroine. Bancile publice au coduri de bare, astfel incat poti sa asculti o poveste pe smartphone in timp ce stai pe banca! UNESCO a desemnat Reykjavik, capitala Islandei, Oras al Literaturii.

<>Desigur ca exista si multe festivaluri de carti in Reykjavik, ,,Scriitori sunt foarte respectati  aici si unii chiar au salarii” spune Agla Magnusdottir care este Directoarea Centrului de Literatura Islandeza.

,,Scriitori nostri scriu despre orice – saga-uri moderne, poezie, carti pentru copii, fictiune literara si erotica – dar cel mai mare interes il reprezinta segmentul romanului politist.”

Acest fapt este probabil o surpriza pentru o tara nordica, dar ciferele de vanzari ale romanelor politiste sunt uimitoare,  fiind duble fata de oricare dintre tarile vecine nordice.

Solvi Bjorn Siggurdsson un romancier islandez spune ca scriitori din prezent datoreaza mult trecutului:

,, Suntem o natiune de povestitori. In timul noptilor lungi, and era intuneric si frig afara, nu aveam nimic de facut, decat sa povestim” spune el. ,,Dupa obtinerea independentei fata de Danemarca in 1944, literatura a ajutat la definirea identiatii noastre ca natiune.”

Bineinteles ca exista si un laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in Islanda, numele lui este Halldor Laxness, iar cartile lui se gasesc chiar si in statiile de benzica si in centrele turistice de pe insula!

Incepand din momentul cand Laxness a castigat  premiul in 1955, literatura islandeza moderna a fost pusa pe harta lumii demonstrand potentialul creator al poporului islandez.

sursa:http: internet

Scroll to Top