Casa de paie, independenta energetic, complet naturala, construita de doi tineri romani, care au refuzat sa-si faca credit la banca!

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

00097222_largeUn cuplu de tineri din Turda si-au construit o casa din baloti de paie de grau, in vecinatatea ruinelor unui castru roman. Mai mult, casa este aproape in intregime independenta energetic, apa menajera fiind colectata din picaturile de ploaie, energia electrica este obtinuta din lumina captata de celulele fotovoltaice si economia la caldura se face printr-o izolatie a acoperisului cu fulgi de ziare, iar sub pardoseala au folosit panouri izolante de la camioanele frigorifice.

Dar cine sunt acesti doi tineri atat de indrazneti?  Este vorba de Eliza Loboncz, o tanara scenarista care a decis sa nu se resemneze in fata crizei economice care a taiat bugetele teatrelor din intreaga tara, punand artistii intr-un stand by nedefinit, ci a decis sa se implice intr-un proiect absolut original, prin care aplica scenografia in propria viata! Isi construieste  o casuta din povesti, construita din soare, ploaie, grau, pamant, amplasata intr-un décor rural, in ciuda localizarii ei , in apropierea municipiului Turda.

In timp ce alte cupluri ar fi ales sa dea un avans la achizita unei locuinte in rate, pe 30 de ani, pri Prima Casa. Eliza  si prietenul ei Dragos, au decis sa nu devina sclavi pe viata,  iar casa sa le fie un loc sigur de refugiu departe de lumea amenintatoare a bancherilor.

Si in mod surprinzator au reusit! Agro Intel a intrebat-o de ce a optat pentru a folosi paiele in constructia casei.     “ Din lipsa de bani” spunea Eliza.

gradina-de-flori“Chirii si bani pe care-i investesti în ceva care nu-ti apartine si nu ai libertatea sa pui ceva in ea, sa-ti amenajezi un spatiu. De acolo ne-a venit ideea si am inceput sa studiem solutii mai ieftine si in acelasi timp ecologice si am gasit varianta de casa din paie. Am studiat cu lunile. Am optat pentru materiale ecologice, fiindca iei mai intai elemente ale naturii care nu costa atat de mult si traiesti intr-un spatiu mult mai sanatos. Am cautat solutii in mai multe colturi ale lumii, adica incercam sa ne orientam si climatic cum stau ca fiabilitate si daca exista precipitatii multe, cum se comporta si ce soi de rezistența au si din tot ceea ce am descoperit, este foarte rezistenta si seismic, izolatia este foarte buna, la ploi nu se pune problema, adica rezista, am ințeles ca in timp necesita oarecare reparații, dar nu mi-este foarte clar. Acum foarte multe detalii nu-ti pot da, pentru ca suntem inceptatori, pot sa-ti confirm doar ca am muncit ca nebunii”.

“Durata e viata  unei asemenea case este de sute de ani, Sunt mai multe case de paie in toata lumea, care au rezistat sute de ani. Si cladiri istorice si cu etaje” mai spune Eliza dupa ce a facut cercetari minutioase.

decoratiuni-casa-de-paieCasa este destul de mica, are 48 de metri patrati la parter si o semi mansardare de 11 metri patrati, loc in care va fi dormitorul. Ca suprafata se incadreaza undeva intre un apartament de doua si unul de trei camere, insa Eliza vede doar partea plina a paharului:

“Dar va fi autonoma și nu vom mai plăti intretinerea. Incercam sa ne autosustinem, sa fim independenti de toți. Investitiile, exceptand terenul pe care l-am primit de la mama, au ajuns la 15.000 euro, dar incluzand proiectul, tot ce tine de centura, stalpi, piloni, tot ce tine de partea de beton si de structură de lemn, de acoperis, gard si asta include si panouri solare si tot sistemul de electricitate. La panouri solare costurile sunt undeva la 1500 de euro cu baterii, stabilizator de curent si invertor. Nu vom mai plăti niciodată întretinerea, cu exceptia imbunatatirilor la celulele fotovoltaice, care imbătranesc după un anumit timp si a inlocuirii bateriilor la anumite intervale, pentru randament mai bun samd. Dar in afara de asta nu vom plăti niciodata. Si mai avem o problema, de care am aflat ulterior demarării proiectului. Dupa harta izvoarelor subterane, zona sta foarte, foarte rau cu apa. Am vorbit cu o firmă de foraje si au spus ca nici n-are rost să investim. Asta este cea mai mare problema acolo. Avem teava batuta in pamant, dar a dat randament foarte slab, iar acum facem un bazin de acumulare a apelor pluviale de 15 metri cubi, care e suficient pentru moment, si prin sistem de filtrare vom pompa in casa si apa menajeră vine reciclată, merge catre plante si asa mai departe. Ne-am gandit si la varianta ce-o să facem daca nu plouă indeajuns sa ne umple bazinul. In cel mai rau caz vorbim la apele romane si cu cisterna se rezolva intr-o ora si e o suma mică. Ca sa dai poate 200 de lei la două luni, e wow! Ar fi practic singura investitie de cheltuieli, insa noi speram ca apa pe care o strangem din ploi sa fie suficienta si sa nu dam nici banii astia”.

casa-de-paie-din-lateralDesi nu exista un sistem de incalzire, casa din paie este atat de bine izolata termic, incat cheltuielile cu incalzirea vor tinde mai degraba spre zero. Peretii au grosimea de 60 de centimetri, iar spatiul dintre tavan si tigla este umplut cu un strat de 28 de centimetri de izolatie din flugi de hartie reciclata si tratata contra incendiilor si daunatorilor. “La izolatia acoperișului am mers tot pe ideea de ecologic. Celuloza e cea mai buaă chestie aparuta pe piata, mult mai buna izolatoare decat vata de sticla”.

Pentru izolarea pardoselii Dragos, sotul Elizei a gasit o alta solutie:

“Am pus o folie si dupa aia de la o firma am luat pe gratis resturi de materiale ce se pun pe caroseriile de camioane care duc marfurile perisabile. Fiind resturi aveau forme si dimensiuni diferite, asa ca bucatile le-am întins pe jos, am făcut un puzzle din ele si peste am pus lut. Vara e racoare si bine, iar iarna trecuta, cu toate golurile aferente, in timp ce tencuiam aveam peste zero grade si puteam munci fara probleme in casă. Suntem convinsi ca in iarna asta, cand vom fi deja mutati cu totul, va fi un confort foarte bun”.

in-solarCuplul a inceput proiectul undeva la finalul lunii iunie anul trecut si acum sunt la faza de finisaje interioare. Fundatia consta in 9 piloni care au drept cofrag cate trei cauciucuri de tir uzate, puse unul peste altul, iar zidurile sunt din baloti, care odata tencuiti iti ofera si izolatia si peretele intr-un tot unitar. Totusi nu a fost asa de usor cum se asteptau, iar ziditul propriu-zis al balotilor a durat aproape o vara intreaga. “A fost o aventura interesantă si inca mai este. Numai sper in curand sa se termine. Un balot costa trei lei. Cu transport cu tot, care costa destul de mult, ajunge la 4 lei. Paiele sunt tratate. Pe masura ce cladeam balotii am pus var, care este foarte bun antiseptic si este tratat prin pulverizare, cu solutie de ignifugare, antiseptica si antifungica. Peste baloti casa este tencuita cu o compoziție de lut, nisip, balega de cal si paie. Cand se usuca vom zugravi cu var, var, pentru ca pentru noi este foarte important ca porii sa nu-i inchidem si casa sa respire. Atunci funcționeaza perfect”.

instalatiiLocuinta aflata in stadiul final de amenajare, imprezioneaza prin forma organica a peretilor, care desi valuriti apropape imperceptibil, iti dau sentimentul de loc cald, nascut asemeni unui vas de lut, la propriu din truda mainilor. Un al treilea membru al echpei, fara de care misiunea casa n-ar fi reusit este “ Vladimir”: “Vladimir e generatorul nostru de curent. E piesa de colectie, cred aă a prins si razboiul. Asta ne-a salvat pe noi. A bagat saracul pe-aicea ca un erou. L-am luat cu 3 milioane de la casari de la armata”.

Totul este organic si de aceea nimic nu este standard in casa lui Dragos si a Elizei. De pilda tencuiala este de la 1 centimentru la cativa, in functie de nevoile bucatii de perete, iar in dreptul prizelor apar mici umflaturi ale zidului, care dau locului un farmec aparte. Un alt element important, care este rareori constientizat, este mirosul casei, pe care orice locuinta il are si care influenteaza stare de spirit a locatoarilor: “ Miroase a natrual. Cel mai apropiat gand este pierdut pe o pajiste la munte. Libertate si puritate, asta simt absolut si prin textura si prin starea pe care ti-o ofera casa”.

 

Pe cand mai multe  case din paie in Romania?

Scroll to Top