Care sunt beneficiile practicii Yoga?

ten_yoga_asanas_for_everyday_health_troubles_600x450Se stie ca Yoga, este o practica spirituala milenara care ne-a parvenit de-a lungul timpurilor prin intermediul maestrilor yoghini, dintr-o tara cu o cultura si o traditie indelungata in spiritualitate – India.

Exista mai multe tipuri de yoga, dar scopul oricarui tip de yoga este acela de a ne trezi spiritual, de a ne uni cu constiinta suprema.

Cea mai complexa forma de yoga este Raja Yoga, sau Yoga Regala. Practica Raja Yoga incepe cu Hatha Yoga, care ofera organismului o stare de sanatate foarte buna si o vitalitate deosebita.

Hatha Yoga este fundamentala pentru o sanatate fizica buna, ea fiind bazata pe echilibrarea polaritatilor fundamentale ale fiintei, a energiilor solare, yang (+) cu cele lunare yin (-). Literal cuvantul Hatha provine din alaturarea silabelor: Ham care inseamna Soare si Tam care inseamna Luna, in limba sanscrita, si denota aspectul dualist al existentei (lumina-intuneric, feminin-masculin, receptiv – emisiv).  Practicand Hatha Yova vom reusi sa transcendem aceasta dualitate, deoarece in ultima instanta Yoga inseamna uniunea cu divinul din noi iar roadele acestei uniuni sunt pacea, bucuria pura si eliberarea de suferinta

Hatha Yoga urmareste o stapanire perfecta a corpului si a simturilor, prin practiarea anumitor posturi sau asane,  cat si un control cat mai deplin asupra energiilor vitale si sexuale.

 

Referitor la Hatha Yoga, Swami Vivekananda spunea:

“Pentru cel care practica cu consecventa Hatha Yoga este un veritabil dar divin care favorizeaza succesul in toate directiile. Corpul, psihicul si mentalul sunt instrumente pe care practica sistemului Hatha Yoga ne permite sa le mentinem sanatoase puternice si pline de Energie”.
Cele mai multe beneficii ale yogai  se manifesta la nivel fizic si mental. Procesul de imbatranire poate fi incetinit prin practica yoga. Yoga lucreaza toti mushii corpului, si in acelasi timp intareste masa musculara si creste vitalitatea.

Va oferim mai jos, doar o mica parte din beneficiile reale, verificate stiintific, obtinute prin practica yoga:

–          creste flexibilitatea, marind gradul de mobilitate al articulatiilor si musculaturii;

–          minimalizeaza tensiunea musculara, durerea asociata acesteia si relaxeaza toti muschii;

–          imbunatateste nivelul energetic al organismului, prin invatarea modului ideal de a ne relaxa;

–          reduce nivelul de stress si imbunatateste functia cardiovasculara si cea pulmonara;

–          normalizeaza functiile endocrine si cele gastrointestinale, de asemenea induce un somn odihnitor, si imbunatateste sistemul imunitar, stabilizandu-l in limite normale;

sarvangasanaBeneficiile biochimice ale yoga sunt: scaderea nivelului de colesterol  “rau” LDL, si cresterea nivelului de colesterol “bun”HDL , cresterea hemoglobinei, scaderea glucozei din sange, cresterea numarului de limfocite (care sustin sistemul imunitar), cresterea cantitatii de tiroxina (regleaza functia tiroidei) si scaderea cantitatii de sodiu din organism, favorizand functia renala.

Yoga are efect si asupra psihicului uman, reducand anxietatea si depresia;

–          memoria si capacitatile de invatare  devin mai bune;

          abilitatile sociale, starea de bine si stima de sine cresc.

–          concentrarea, atentia  si controlul asupra starilor emotionale, se imbunatatesc;

Printre beneficiile psihice aduse de yoga se numara si calmul mental care se obtine, in urma concentrarii intense asupra pozitiei corpului. De asemenea yoga ne familiarizeaza cu tehnici de meditatie, precum concentrarea atentiei asupra respiratiei si indepartarea de  orice ganduri, ceea ce ajuta la relaxare si calm.

Accentul pe care yoga il pune pe momentul efectuarii exercitiului ajuta, de asemenea la reducerea stresului pe masura ce invatam sa ne centram tot mai mult pe momentul prezent si pe constientizarea propriului corp si a efectelor produse dupa efectuarea asanelor.

Practicand yoga in mod regulat, vom avea posibilitatea sa ne traim viata la potentialul ei maxim! Totul depinde doar de noi, si de cat de mult ne dorim sa avem o sanatate infloritoare si un echilibru interior de invidiat! Asadar, practicati yoga si veti fi fericiti!

Scroll to Top