Arta de a trai frumos: ,,Uimitorul bărbat care a trăit 250 de ani”

Veti putea fi in contact cu noi,
primind articole despre yoga si tantra,
anunturi despre cursuri și evenimente
pe grupul de Telegram

Yoga Meditatie Tantra cu Leo Radutz
https://t.me/yogaromania

li ching yuenAcesta a fost titlul unui articol apărut în New York Times la data de 6 mai 1933, când ziarul anunța moartea lui Li Ching Zuen, un vin­de­că­tor chinez, născut în anul 1677. Documentele vremii atestau că guvernul chinez l-a felicitat cu ocazia împlinirii vârstei de 150 de ani, iar apoi la 200 de ani. „În momentul morții sale arăta ca un bărbat de 50 de ani”, așa cum dovedește și o fotografie făcută în anul 1927. „Vindecătorul acesta s-a alăturat armatei chineze la vârsta de 71 de ani ca instructor de arte marțiale și consultant tactic”, spune Susan Shumsky în cartea cu titlul „Ascensiunea – comuniunea cu maeștrii nemuritori și cu ființele de lumină”(Ed. For You). Aceeași sursă citează descrierea ui­mitorului bărbat, făcută de generalul Yang Shen într-un raport militar, intitulat „O relatare reală referitoare la un bătrân în vârstă de 250 de ani, purtător de noroc”: „Se poate deplasa foarte rapid prin munți, deși are aproape 250 de ani.(…) La o singură masă consumă trei farfurii de orez, pui și alte tipuri de carne”. Secretul vieții lungi, descris chiar de Li Ching Zuen, este acesta; „Omul trebuie să aibă inima liniștită, să rămână la fel de calm ca o broască țestoasă, să meargă la fel de sprințar ca un porumbel și să doarmă la fel de adânc ca un câine”.

Secretul vieții lungi, dezvăluit de un om care a trăit o viață nefiresc de lungă, conține trei ele­mente esențiale; pacea interioară, calmul „broaștei țestoase”, mersul sprinten, deci miș­carea și somnul bun. Dar, cea mai importantă din­­tre toate, cea din care se nasc toate, și miș­ca­­rea sprintenă, și somnul bun este, de fapt, com­­ponenta interioară; „pacea”. „Dacă oa­me­nii ar avea inima liniștită și ar sta mereu într-o stare de pace interioară, ar putea trăi și un secol”, spunea același vindecător. Consul­tând biografia lui, însă, constatăm că el era ins­truit în domeniul vindecării cu ajutorul plan­te­lor medicinale și, poate, că acesta este un alt in­gre­dient indispensabil vieții lungi, dar unul pe care nu l-a menționat în descrierea citată mai înainte. Este probabil, însă, ca farmacia naturii să fie doar ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit pentru cazurile în care ne pierdem pacea lăuntrică și, o dată cu ea, ne pierdem vitalitatea, capaci­ta­tea de a ne mișca rapid, precum și somnul bun.

Noi dobândim energie și vitalitate prin mișcare, prin efort fizic constant, făcut zi de zi, dar și prin somn, unde ne încărcăm bateriile uzate în stare de veghe. Uzura esențială nu pro­vine din mișcarea fizică; consumul de energie și lipsa de vitalitate nu au cauza într-un exces de ordin fizic, ci în unul mental, interior.

Ne obo­sește și ne vlăguiește neliniștea, nu mișcarea. Ne surmenează grija și stresul, nu munca. Ne îm­bătrânește ura și iritarea, supărarea și ne­mul­țumirea, ne pierdem energia și vitalitatea prin consum nervos, mai degrabă decât prin consum fizic. Un somn bun ne realimentează fizic și psihic, ne hrănește cu energie și cu pu­te­­re pentru că în somn ne reconectăm cu sursa vieții, cu puterea „păcii interioare”, pe care n-o mai frânge mintea, nici n-o mai tulbură emoțiile și grijile noastre. Dacă izbutim să rămânem într-o stare de calm interior și de pace în timpul activităților zilnice noi rămânem în contact cu „sursa vieții”, cu adevărul care ne că­lău­zeș­te și ne îngrijește.

Pacea interioară este starea noastră naturală, cum tendința de a ne face griji continuu și a ne irita, a ne simți nemulțumiți și nefericiți indică tocmai faptul că ne „scoatem din priză” sau ne deconectăm de la Sinele nostru. Nu doar că suntem mai puțin inspirați prin ne­mulțumire și neliniște, nu doar că ne sugru­măm singuri energia, nu doar că întrerupem re­­lația cu bateriile naturale ale vieții, dar îm­bă­trâ­nim mai repede și trăim mai puțin. „Nu te în­grijora pentru ziua de mâine, căci Dumnezeu știe ce-ți trebuie și îți va da”, spunea Iisus și, într-un fel, spunea că mintea noastră nu ne adu­ce lucrurile de care avem nevoie, dar con­tac­tul cu pacea lăuntrică o poate face. Căci în pa­­cea aceasta tace mintea, dar vorbește Dum­ne­­zeu. În pacea aceasta, Egoul se topește, dar se aude și se vede puterea energiei care susține via­ța în întregul univers. Poate că de aceea Bi­blia spune „Pacea să fie cu voi”. Căci da­că pacea-i cu noi, este tot ce avem nevoie pentru via­ță, inclusiv ce avem nevoie pentru o via­ță lungă.

Sursa: http://svetlanasauciuc-arta.blogspot.ro

Scroll to Top