Asset 1

Ziua Internationala Yoga sarbatorita in intreaga lume

yoga4_49048300yoga1_97744700

Inca de anul trecut, din luna decembrie 2014, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a proclamat ziua de 21 iunie drept „Zi InternaționalaYoga”. Aceasta proclamatie a venit in urma adoptarii unei masuri propuse de prim ministrul indian Narendra Modi, care a spus ca yoga permite oamenilor „sa descopere sensul de unitate cu sinele, lumea si natura”.

Data propusa de India reprezinta o zi importanta, ea fiind cea a solstitiului de vara – o sarbatoare ce are o semnificație deosebita in multe culturi cu traditii milenare.

yoga_45172000yoga2_60322400Premierul indian doreste sa redea locul cuvenit acestei practici stravechi ca element central al culturii indiene, spre deosebire de yoga practicata in tarile occidentale, unde, in general, aceasta disciplina este considerata mai mult un sport.

Narendra Modi a creat un minister special pentru a promova yoga si ayurveda – o forma de medicina traditionala – și alte practici indiene din strabuni oferind cursuri gratuite de yoga pentru trei milioane de functionari guvernamentali si familiile lor.

Toate aceste demersuri au starnit insa o serie de controverse in randul minoritatilor religioase din India care acuza guvernul ca impune un program pro-hindus intr-o tara laica. Grupuri musulmane au criticat faptul ca anumite elemente din timpul practicii yoga se opun Islamului.

Conform cercetarilor, yoga a aparut cu aproximativ 5000 de ani in urma, atestata prin referirile care se fac la ea in vechile texte hinduse (vede). Aceasta straveche disciplina spirituala combina pozitii corporale (asane) cu tehnici de respiratie (pranayama), relaxare si meditatie. Expertiii in yoga vorbesc despre o ”linistire a mintii” prin intermediul careia poate fi înteleasa adevarata natura a existentei.

Ziua InternaționalaYoga este sarbatorita in toata lumea, iar ministerul indian de Externe Sushma Swaraj a afirmat ca: „zeci de milioane de oameni vor face yoga duminica”. Evenimente similare au avut loc 251 de orase de pe sase continente, iar in New York, 30.000 de oameni erau asteptati sa practice yoga, duminica, in celebra piata „Times Square.”

yoga modiPremierul Indiei, Narendra Modi, s-a aflat in fruntea unei mulțimi de peste 35.000 de oameni care s-au adunat, duminica, in centrul capitalei Indiei, New Delhi, pentru a serba intaia oara, Ziua Internaționala Yoga. Evenimentul, menit sa inscrie India în Guinness Book of Records, a inclus o ampla sesiune de yoga in aer liber, de 35 de minute.

 

 

sursa; http://www.realitatea.net/

Asset 1