foto credit: pixabay

Conform unor vechi tradiţii hinduse, care provin din ştiinţa milenară ayurvedică, corpul nostru fizic funcţionează pe baza unor cicluri subtile de energie. Aceste cicluri formează o mandala sau un ciclu complet care durează  28 de zile (durata unui ciclu lunar). Ce este foarte interesant este faptul că în decursul acestui ciclu există 2 zile în care corpul nostru are nevoie de odihnă, mai precis, are nevoie de o zi de post.

Prin această zi de post corpul se poate detoxifia, iar sistemul digestiv se poate odihni în acord cu ritmurile naturii.

Cu cât suntem mai conştienţi de corpul nostru, cu atât devenim mai atenţi la nevoile lui, şi la faptul că în anumite zile, corpul nostru nu are nevoie de mâncare.

Atunci când suntem în contact cu nevoile sale profunde, corpul ne vorbeşte, ne face să simţim când să mâmcăm, cât să mâncăm, şi când să ne oprim din mâncat, dacă cumva am depăşit necesităţie proprii.

În tradiţia hindusă există un calcul al zilelor în care este benefic să postim (eventual doar cu apă, sucuri de fructe sau ceaiuri) şi în care corpul nostru să se regenereze.

Aceasta zi se numeşte Ekadashi. Ea reprezită a 11-a zi a ciclului lunar (tithi), repetându-se la fiecare14 zile. Există în total 24 de Ekadashi pe parcursul unui an, o Ekadashi în perioada de creştere a Lunii şi alta în perioada de descreştere a sa. Această zi are de asemenea şi o semnificaţie spirituală, permiţând purificarea, atât fizică cât şi spirituală.

Cei care nu pot posti din cauza unei activităţi fizice crescute pot opta pentru o dietă uşoară bazată doar pe fructe.

Uneori se recomandă două zile de Ekadashi succesive, aşa cum vom observa din zilele de Ekadashi calculate pentru acest an; acest lucru este stabilit în funcţie şi de anumite efecte pe care le doresc cei care urmează acest post, în special sannyas-ii.

Zilele de Ekadashi pentru anul 2018:

12

Ianuarie

27

Ianuarie

28

Ianuarie

11

Februarie

26

Februarie

13

Martie

27

Martie

11

Aprilie

25

Aprilie

26

Aprilie

11

Mai

25

Mai

10

Iunie

23

Iunie

09

Iulie

23

Iulie

07

August

08

August

21

August

22

August

05

Septembrie

06

Septembrie

20

Septembrie

05

Octombrie

20

Octombrie

03

Noiembrie

19

Noiembrie

03

Decembrie

18

Decembrie

Sursa: aici