Yogaswami a trăit în Jaffna, Sri Lanka în prima parte a secolului trecut, vreme de peste nouăzeci de ani.

A fost inzestrat cu calități spirituale excepționale

Toți cei care au avut prilejul să îl cunoscă, l-au simtit ca sursă de înțelepciune, iubire, îndrumare și susținere, chiar dacă nu erau langă el. Se spune că avea capacitatea de a se teleporta oriunde era nevoie de prezența și susținerea lui. În acest fel el era alături de devoții săi atunci când aceștia treceau prin momente grele. Sunt mărtirii despre cum oamenii i-au simtit prezența sa suținătoare și transformatoare in momente de cumpană.

Avea cunoștințe in direcția folosirii plantelor tămăduitoare, dar, pe de altă parte, avea puterea de a realiza vindecări de la distață.

Calitățile sale deosebite s-au evidențiat in diverse imprejurări. Un astfel de moment marcant a fost intâlnirea sa cu marele yoghin Ramana Maharishi, la Ashramul său de la Arunachala. O intălnire a doi oameni excepționali, doi ințelepți, care nu au avut nevoie de cuvinte. Au rămas intr-o deplină tăcere, față în față, o după-amiază intreagă, fără să iși rostească nici un cuvânt. Cu toate acestea, la întoarcerea sa acasa, in Jaffna, Swami le-a împărtășit devoților săi că: „Ne-am spus tot ce era de spus.”

Practica spirituală intensă i-au adus realizări impresionante. Ajunsese la un asemenea nivel de puritate si elevare spirituală, incât cei din jur îl percepeau ca și când ar emana o lumină orbitoare. Impresionați de apariția sa, spuneau:

Priviți-l! Acolo este lumina!

Viata sa

El a urmat cursurile școli misionare creștine și a dobândit o bună cunoaștere a limbii engleze.

După ce a terminat școala, a fost angajat câțiva ani ca depozitar în Departamentul de Irigații, un loc situat la sud de Jaffna. În această perioadă l-a întâlnit pe maestul sau, Chellappa Swami. Curând după aceea, a renunțat la slujba lui  și la orice altceva  pentru a-l urma.

Yoga Swami a stat cu maestrul sau doar câțiva ani. Erau foarte puțini care ințelegeau valoarea învățăturilor lui Chellappa Swami, iar Yoga Swami a fost izgonit de mai multe ori de către maestrul său care ii spunea mereu:  „Stai pe propriile picioare!”. Dar, datorită dorinței sale imense de a cunoaște Adevărul a fost perseverent si s-a intors de fiecare dată.

Dupa ce maestrul sau, Chellappa Swami, a intrat in Mahasamadhi si a parasit lumea aceasta, Yoga Swami a trăit sub un copac la Columbuthurai, la marginea orașului Jaffna. În acesta perioada se pare că a practicat austeritătea severă și  a urmat exemplul maestrului său, pentru că ii alunga pe cei care încercat să se apropie de el.

Dar treptat, pe măsură ce tot mai mulți devoți se adunau în jurul lui, comportamentul său auster pare să se fi mai relaxat, iar el a fost în cele din urmă convins să ocupe o mică colibă ​​în grădina unei case din apropierea copacului sub care locuise. A rămas in acest loc pentru tot restul vieții, unde i-a primit pe devoții săi până la sfârșitul existenței sale, cand a intrat in Maha Samadhi, un final conștient al yoghinului aflat incă in corpul său fizic.

In acest loc se mai simte prezenta sa vie. Cei care intra in acest loc cunosc o stare de pace absolută si starea de „ a fi”.   

Yogaswami și-a exprimat înțelepciunea si  invatatura  sa în mod spontan prin cântece și ziceri

Învațătura sa, deși era transmisă in cuvinte puține, scurt și la obiect, era profundă și plină de semnificații.

Reprezentativă în acest sens este cartea sa:  „Cuvintele maestrului nostru: aforisme pline de ințelepciune ale lui Satguru Shiva Yoga Swami, scrisă de discipolii săi: Markandu Swami, A. Chellathurai, Sanda Swami, M. Sri Khanta. O carte specială, foarte valoroasa in care  regăsim invățătura marelui maestru Yosa Swami relevată printr-o serie de maxime adunate și scrise de discipolii săi.

Iată câteva dintre aceste cugetări ale marelui maestru din aceăsta scriere:

“Dumnezeu și cu tine sunteți inseparabili.”

“În vârf  nu este nimic – este doar Dumnezeu. Restul e maya”.

“Urmăreşte să-L vezi pe Dumnezeu pretutindeni şi astfel vei cunoaşte extazul!”

“Toţi sunt scânteie din Dumnezeu, dar nu toţi sunt conştienţi de asta.”

“Sinele divin este dincolo de orice limite.”

“Lumea este mereu tranzitorie. Dumnezeu rămâne neschimbat.”

“De ce vrei să deschizi uşa spre exterior, când există o uşă spre interior? Totul se află în interior.”

“Dacă există pace în mintea ta, Cel Atotputernic se va manifesta.”

“Vocea interioară se va auzi doar dacă eşti tăcut.”

“Trebuie să deschizi cartea sacră a inimii. Căci totul se află aici.”

“Suntem toţi la fel. Diferenţa ţine doar de nivelul de conştiinţă.”

“Nu te amesteca printre cei care nu au niciun interes real în spiritualitate.”

“Puritatea inimii este cea mai importantă. Restul este muncă. Întregul univers este angrenat în lucrarea de adorare a lui Dumnezeu.”

“Virtutea trebuie folosită în viaţă precum bastonul care îl ajută pe om să urce muntele.”

“Cel răbdător va triumfa.”

“Îndoiala este cel mai mare păcat.”

“Vei realiza Adevărul Divin Suprem doar atunci când vei înţelege că niciun atom nu se mişcă fără Voia lui Dumnezeu.”

“Asa cum inchizi ferestrele si usile unei camere, tot asa trebuie să-ți controlezi cele cinci simturi și să intri in starea de meditație.”

“Dacă sticla lampii este innegrită de fum, cum i-ai putea vedea lumina? Daca mintea este plina de impuritati, cum ar putea straluci sufletul?”

“Lumea întreagă este un teren de joacă. Ce lume frumoasa!

Alaturi de acestea, el a editat jurnalul său numit „Sivathondan-Slujitorul lui Dumnezeu”, care a fost publicat de către devotii săi. Acestia au adunat cu mare grijă cuvintele si melodiile sale și s-au angajat să  facă cunoscute  invățăturile sale sacre de o valoare inestimabilă.

De asemenea, el a inițiat mai mulți succesori, dintre care unul dintre ei este Satguru Sivaya Subramuniyaswami, care  și-a luat angajamentul de a păstra și de a face ca invățătura maestrului său să fie cunoscută.

 Au format o organizație numită „Sivathondan Niliyam”

Numele pe care l-a dat lucrării, instituției și organizației sale  a fost Sivathondan. Siva este un nume pentru Dumnezeu și Thondan are semnificația de slujitor și, de asemenea, cel de devotat, astfel încât cuvântul Sivathondan semnifică un slujitor devotat al lui Dumnezeu sau unul al cărui serviciu este devotat lui Dumnezeu, adică unul care face tot ce are de făcut pentru Dumnezeu și nu pentru el însuși.

In cadrul acestei organizatii se publicau lunar din invățăturile sale, care includeau si câte o melodie in fiecare apariție. Acestor melodii le-au dat numele de Natchyintanai – adică „Gânduri bune”.

Devotii organizau intalniri unde se cantau cantece devotionale.

Cântecele devotionale ale lui Yogaswami- „ Songs and Sayings of Yogaswami”, cantate  de către membrii Societății Sivathondan

Tamil Mahavakyas

„Totul este adevărul”
Această lume lipsită de defecte
Vă va dezvălui paradisul
Lăudați și închinați și bucurați-vă!

„Cine știe?
Această rostire a stăpânului Cel mai înaltă cunoaștere o va da
Trăiește-l cu onoare în inima ta!

„Nu știm”

„Aceste cuvinte în virtutea strălucesc
Va acorda prosperitate și binecuvântare divină
Bazează-te pe ele fără întârziere și trăiește!

„Totul e terminat”
Această afirmație a voinței înțelepte pentru o minte așezată
Statul suprem dezvăluie
Trăiește, oferind flori cu dragoste în zorii zilei!

Aceste cuvinte vor alunga nașterea
Care în tamil pur sunt cântate
De către devotat, care este mai aproape
Uită picioarele de lotus ale stăpânului său.

 Vino, Oh, Mintea mea!

Vino, oferă cult, Oh, mintea mea!
Pentru picioarele sfinte ale lui Gurunathan,
Cine a spus: „Nu există un lucru greșit”
Și m-a mângâiat inima.

Vino repede, repede, O, mintea mea!
Ca să-L ador pe Domnul
Cine cu mine a dat cu siguranță
Spunând „Totul este adevărul”

Lasă-ne cu încredere, O, mintea mea!
Prinde-L să-L vizitezi
Cine la Nallur în acea zi,
„Nu știm” a declarat.

Vino repede și repede, O, mintea mea!
Chellappan pentru a vedea,
Cine repetă mereu
„Este așa cum este”.

Vino, O, mintea mea!
Pentru a cânta de el