Yoga rasului, o altfel de yoga?

Am deschis înscrierile la
o nouă grupă de Abheda Yoga si meditație
Cu Leo Radutz!
Din 15 septembrie - in Bucuresti si Online. CLICK pe link pentru detalii

https://alege.abhedayoga.ro/yoga-septembrie/

Fă ca râsul sa fie rugăciunea ta. Râzi mai mult. Nimic nu eliberează energiile blocate mai bine ca râsul. Nimic nu te face inocent așa cum o face râsul.” – Osho

Traim in viteza, suntem mereu grabiti, incruntati, prea seriosi, chiar posaci uneori. Oare aceasta sa fie starea noastra naturala?

Cu siguranta ca nu! Zambetul este cea mai naturala stare pe care o putem avea, el nu este doar o simpla expresie faciala, este o emotie puternica dar si un proces fiziologic.

Atunci cand zambim, in organismul nostru se produc o serie de hormoni, cum ar fi endorfinele sau hormonii fericirii. Endorfinele fac parte din categorria neurotransmitatorilor, alaturi de dopamina si serotonina, si care au rolul de analgezic, vizand suprimarea durerii de orice fel.

Endorfinele au o structura chimica asemanatoare substantelor extrase din opiu, folosind acelasi tip de receptori pentru a se lega de celule. Ele au un efect foarte puternic de calmare a durerii si induc o stare de relaxare si bucurie.

Atunci cand zambim, vom observa ca cei din jur ne raspund la fel, zambind, deoarece zambetul este molipsitor. De asemenea. energia pe care o degajam este o energie pozitiva care ne face mai dezirabili, astfel incat vom atrage in viata noastra persoane, evenimete si situatiile pozitive, potrivit legii rezonantei.

Producerea endorfinelor este mai crecuta atunci cand facem activitati fizice regualate, cand consumam anumite alimente, (ca de exemplu ciocoalta), atunci cand facem dragoste, cand primim sau oferim atingere sub forma de masaj sau ascultam muzica preferata, cand practicam yoga si meditatia, si nu in ultimul rand, cand zambim sau radem cat mai zgomotos!

Terapia prin ras este in general apanajul asiaticilor, cu toate acestea, primele grupuri de terapie prin ras au aparut in India, la jumatatea anilor ’90, fiind descoperita de doctorul Madan Kataria, care a dezvoltat aceasta practica si a facut-o cunoscuta prin cartea sa “Sa radem fara nici un motiv”

Mai tarziu ea a devenit cunoscuta si  sub numele de Yoga prin ras , Laughter Yoga sau Hasyayoga, care consta in practica prelungita si voluntara a rasului. Yoga prin ras se bazeaza pe credinta ca un ras efectuat voluntar produce aceleasi beneficii psihologice si fiziologice ca si rasul spontan. Yoga prin ras se practica in grup, avand contact vizual cu ceilalti participanti si o atitudine jucausa. Dupa ce la inceput, rasul va fi fortat sa se produca, peste un anumit timp, el devine contagios. Acest tip de yoga nu inclue umorul sau comedia, ea se bazeaza doar prin inducerea in mod voluntar a rasului.

Acum aceasta terapie este folosita si in occident, iar acum este la mare moda in Statele Unite si in Europa.

Cum se procedeaza in cursul unei sedinte de terapie prin ras? Cursantii, in jur de aproximativ 20 ca numar, sunt ajutati ca folosind anumite exercitii respiratorii, si a anumitor tehnici de relaxare sa redescopere beneficiile rasului spontan. Sedintele de terapie dureaza 30 de minute, timp in care nu se spun glume, asa cum am  putea crede, ci se exerseaza rasul ca oricare alt exercitiu de miscare.

In clipul de mai jos puteti vedea o exemplificare a unei sedinte de Yoga prin ras sau Laughter Yoga! 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top