Yoga ne schimbă creierul

Yoga-Changes-The-BrainCu totii stim ca yoga face minuni asupra mintilor noastre. Chiar si incepatorii care practica pentru prima data asane, sau mediteaza, au resimtit o stabilitate mentala crescuta si mai multa claritate dupa practicarea exercitiilor de yoga.

In acest moment, in lumina ultimelor descoperiri ale neurostiintei, putem privi cu ajutorul tehnologiilor ultra sofisticate, imagini ale creierului, care vin sa confirme ceea ce maestri yoghini stiau de secole, faptul ca yoga si meditatia ne pot schimba efectiv creierul. Dar mai exact ce se intampla acolo?  Urmarind sa intelegem putin anatomia creierului si a functiilor sale, ne putem contura o harta a calatoriei noastre interioare.

Lobul frontal al creierului reprezinta centrul cel mai important al functiilor cognitive, incluzand planificarea, discriminarea, gandirea abstracta, aspectele personalitatii si comportamentele sale. Scoala de yoga din Bihar se refera la practicarea respiratiei  pranayama , cunoscuta sub numele de “Kapalabhati care in  traducere ar insemna craniul stralucitor, ca si un instrument de purificare a creierului frontal, ca urmare a efectelor de intinerire pe care le are in aceasta zona a creierului.

Cunoscut si sub numele de sediu functiilor constientului, cerebelul este cea mai mare parte a creierului nostru. El este divizat in doua parti: in emisfera stanga si in emisfera dreapta. La nivel fizic, emisfera dreapta controleaza partea stanga a creierului, iar emisfera stanga controleaza partea dreapta. La nivelul corpului subtil, ida nadi (canalul energetic lunar) este conectat la jumatatea dreapta a creierului, iar pingala nadi (canalul energetici solar) este conectat la partea stanga a creierului.

brPartea anterioara a lobului frontal, cortexul prefrontal, este partea cea mai noua dar si cea mai evoluata a creierului fiind responsabila pentru capacitatile noastre pozitive cum ar fi concentrarea, creativitatea, fericirea dar si gandirea rationala. Studiile care au folosit EEG sau electroencefalograma, au aratat ca meditatia intareste comunicarea intre cortexul prefontal si alte zone ale creierului. La un nivel mai subtil glanda pituitara este in legatura cu al saselea centru energetic al corpului sau chakra Ajna, care inseamna literal “centru de comanda”.

 Avand marimea aproximativa cat cea a unui bob de mazare, glanda pituitara este glanda maestru a sistemului endocrin, producand si eliberand hormoni care controleaza  cresterea , metabolismul si functiile altor hormoni.  Neurotransmitatorii servesc ca mesageri chimici in creier pentru transmiterea informatiilor intre celulele nervoase. Tulburarile neurologice sunt adesea rezultatul unei deficiente de acest gen, spre exemplu nivelurile scazute ale neurotransmitatoriului GABA, sunt legate de stari de depresie si anxietate. Studii recente arata ca exista o corelatie intre practicile regulate ale asanelor din yoga si nivelurile crescute ale neurotransmitatorului GABA. 

“Jurnalul Medicinei Alternative si Complementare” din Statele Unite  a aratat ca practicantii de Yoga au nivel GABA cu 27% mai ridicat după 60 minute de practica, comparativ cu grupul de control care doar citeau o carte. Studiul sugereaza ca practica yoga ar putea crește nivelul GABA in mod natural.

Trunchiul cerebtral care conecteaza creierul si maduva spinarii, joaca un rol crucial asupra digestiei, ritmului cardiac si respiratiei diafragmica. Neuronii care se gasesc in trunchiul cerebral  trimit un impuls niervos catre diafragma, ceea ce o face sa se contracte si astfel se produce inhalarea aerului.

Cerebelul se ocupa de controlul echilibrului, de coordonarea musculara, de reflexe si de controlul neuro-motor. Fara ajutorul lui, asanele ar fi imposibil de realizat.

Sistemul limbic este format din structuri legate de memorii si emotii cum ar fi hipocampusul, amigdala, talamusul si hipotalamusul. Un studiu realizat in anul 2010 a constatat ca subiectii care au meditat  30 de minute pe zi, timp de 8 saptamani au avut o reducere de materie cenusie in amigdala – sediul fricilor si anxietatii – si s-a observat o crestere de materie cenusie in hipocampus, care joaca un rol vital in formarea memoriei.

Lobul occipital reprezinta centrul principal de procesare vizuala al creierului, el avand un rol foarte important in urmarirea si vizualizarea sedintelor de yoga. In schimb, lobul temporal reprezinta abilitatea noastra de a procesa indiciile verbale pentru a realiza o asana, fiind responsabil cu perceptia auditiva.

Lobul parietal este asociat cu miscarea membrelor, cu intelegerea vorbirii si cu procesarea durerii. Potrivit unui studiu publcat in revista americana de profil, Journal of Neuroscience in aprilie 2011, scanarea creierului din aceasta regiune a demostrat ca meditatia poate reduce semnificativ sensibilitatea la durere, chiar mai mult decat morfina.

In trecut se credea ca celulele creierului sau neuronii nu pot fi inlocuiti, cel mult se poate scadea rata pierderii lor, prin reducerea consumuli de alocool sau a altor obiceiuri daunatoare.

Astazi, datorita noilor tehnologii folosite in scanarea creierului cum ar fi scanarea PET sau MRI, putem intelege ca structura creierului nostru se poate schimba in timp si datorita activitatilor noastre zilnice, proprietate a creierului cunoscuta sub numele de neuroplasticitate. Cercetari recente demonstreaza ca si la o varsta inaintata se pot dezvolta in creier noi neuroni denumiti baby neurons.

 Termenul de neuroplasticitate este folosit de oamenii de stiinta pentru a se referi la abilitatea creierului de a se automodela, confirmand invataturile milenare ale maestrilor yoghini si anume ca cu cat gandesti, spui sau faci ceva, cu atat mai mult vei gandi, spune sau face din nou acel lucru. Cu fiecare activitate, neuronii forjeaza noi conexiuni intre ei, si cu cat un comportament este repetat, cu atat  noua cale neuronala devine mai puternica.

Practica zilnica a asanelor creaza noi cai neuronale in creier,  nu decgeaba se spune ca “repetitia este mama invataturii”. Aceasta veche zicala, vine sa confirme ceea ce stiinta tocmai a descoperit recent.

yoga-asanas-002In Yoga Sutra, Patanjali ofera o reteta de succes in yoga: practica asidua si entuziasta, fara intreruperi pe o perioada de timp indelungata. Aceasta formula ideala are avantajele neuroplasticitatii , deoarece creeaza noi trasee neuronale in creier. Swami Vivekananda spunea odata: “ singurul remediu pentru un obiecei rau este un obicei bun”. Pe masura ce practica noastra yoghina avanseaza in timp, se dezvolta noi obiceiuri care tind sa anuleze vechile tipare comportamentale nedorite.

In yoga esti sistematic constient de abilitatea de a simti ceea ce se intampla in  corpul, inima si mintea ta. Pe masura ce starea de constientizare devine mai rafinata, ea te poate ghida in toate aspectele vietii tale.Vei incepe sa observi care hrana iti face bine, ce fel de munca te satisface mai mult, care tipuri de oameni te fac fericit, si care au efectul opus.

Cheia este o practica constanta – chiar daca sunt doar asane, pranayama sau meditatie, recitarea mantrelor, sau toate la un loc. Cate putin in fiecare zi, este suficient pentru a va conduce pas cu pas, catre adevarata transformare interioara!

 

Sursa: yogainternational.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top