dragobete
Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin – St. Valentin a devenit de cativa ani ca si o sarbatoare romaneasca. De ce?
Fiindca e un moment comercial bun si firmele cauta sa il exploateze si fiindca este … despre iubire.

Cum sa devii reticent sau cum sa nu accepti inca o sarbatoare a iubirii?

E a devarat ca noi ca romani aveam deja Dragobetele, o sarbatoare dacica, (acum romaneasca) oarecum echivalenta, dar care nu e promovata si nu e …. la moda.
De fapt, aveam deja e un fel de a spune, fiindca de fapt nu prea se „tinea”.

Dar am putea avea.

Fiindca ar fi suficient sa ii dam adevaratul nume pentru noi, care este Dragobetele si sa facem ce trebuie pentru a se cunoaste asta.

Este un lucru care tine de media si de vointa.

Da, m-as bucura mult sa vad ca romanii sarbatoresc Dragobetele cel putin la fel de serios ca Valentine’s Day acum.

Un politician spunea foarte serios ca nu mai e ceva actual sa tii la nationalitatea ta fiindca … nu mai e in trend (!). Dar uita sa spuna ca trend-ul este ghidat si el de vointa cuiva…

In fine… dar ce este…Dragobetele?

Fiu al Babei Dochia, ‘Dragobetele’ era sărbătorit pe 24 februarie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii, Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii.

Probabil că 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic.
Preluat de la vechii daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii au transfigurat Dragobetele în protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi.

În această zi satele româneşti răsunau de veselia tinerilor şi de zicala : Dragobetele sărută fetele.

Sunt multe credinţele populare cu referire la Dragobete. Astfel se spunea că cine participa la această sărbătoare avea să fie ferit de bolile anului, şi mai ales de febră, şi că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelşugat.

Îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci, flori de primăvară. În sudul României, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru comunitate pentru a afla ce nunţi se mai pregătesc pentru toamnă.

Nici oamenii mai în vârstă nu stăteau degeaba, ziua Dragobetelui fiind ziua în care trebuiau să aibă grijă de toate orătăniile din ogradă, dar şi de păsările cerului. În această zi nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor.

Femeile obişnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase tot anul.

Fetele mari strângeau de cu seara ultimile rămăşiţe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumuseţare şi pentru diferite descântece de dragoste.
O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană, numită Năvalnic, de Maica Precistă, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.

Asa…deci asta e cu Dragobetele.

Dar…daca a importa sarbatoarea demonilor – Halloween este, in opinia noastra o aberatie si un lucru inadmisibil pentru un om constient, pentru Valentine’s Day lucrurile sunt, un pic altfel, fiindca, la urma urmei, daca putem face dintr-o zi o sarbatoare a iubirii, atunci hai sa o facem.

Atat cat ne sta in puteri, fiecare zi ar fi bine sa fie o sarbatoare a iubirii.

Deci, ne putem focaliza sa oferim cat mai mult celuialt cu aceasta ocazie: un cadou, vizionarea unui spectacol, poate chiar o poezie, flori sau un gand intens spre Dumnezeul Iubirii.

Un pretext pentru barbati sa ofere flori femeilor si o sansa pentru femei sa isi arate afectiunea pentru un barbat…

Cu orice nume ar fi aceasta zi…haideti sa iubim…mult si fara calcule …fara masura si alte limitari…!

Leonard Radutz,
profesor Societatea Academica AdAnima, Bucuresti

[ad#co-copy]