AICI puteti citi un alt articol unde sunt descrise, pe scurt, cele 9 tipologii fundamentale ale sufletului uman

Eneagrama reprezintă simbolic și structural orice proces complet şi desăvârşit şi orice fenomen, orice fiinţă, orice unitate a Creaţiei, unitate care se poate autoregla şi care are toate proprietăţile unui sistem complet.
Eneagrama poate fi definită ca un sistem de tip cibernetic, pentru că ea cuprinde un sistem de bază propriu-zis, un sistem de auto-perfecţionare programat în vederea unui scop final ce poate fi diferit de la situaţie la situaţie şi un sistem de autoreglare (gen feedback) la fiecare punct al său (din cele 9) unde putem să modificăm acel fenomen sau proces.
Există două modalităţi distincte de parcurgere a eneagramei: un traseu exterior, de la 1 la 9 şi un traseu interior, care corespunde cu seria 1-4-2-8-5-7 şi care este intersectat de triunghiul 3-6-9.
Întotdeauna, suita de la 1 la 9 de pe exteriorul cercului reprezintă mersul obiectiv al procesului studiat. Orice manifestare însă, indiferent de natura ei (fizică, psihică, mentală, cosmică etc.) prezintă întotdeauna şi o desfăşurare subiectivă, ce reprezintă şi un fenomen de continuu feedback prin care se poate regla şi ajusta, dacă este necesar, acel proces.

Eneagrama a fost folosită foarte intens si explicată ezoteric de către marele maestru al sufeltelor umane Gurdjieff.

La nivel uman, constatăm că tendinţele și mecanismele fundamentale ale sufletului uman sunt în număr de 9 și ele se pot studia perfect prin cunoașterea misterelor manifestării ce sunt revelate de eneagramă.

Acest model identifica 9 configuratii diferite ale personalitatii, 9 moduri de a se defini ce apar datorită raportării la exterior din cauza nevoii de protectie față de ceilalți și, totodată, de iubire și apreciere din partea celorlalți.

Aceasta înclinație a personalității umane limitate se precizează (de obicei) în copilărie, în funcție de condițiile exterioare și modul în care acestea îl fac pe copil să aleaga un mod de raportare la ceilalți. Denumirile nu sunt în perfectă in concordanță cu toate semnificațiile fiecărei tipologii, dar ele aproximează în mod intuitiv aceasta (în diferite lucrări veți găsi diferite denumiri, dar, în realitate, este vorba despre aceeași noțiune).

Vă vom oferi mai multe teste pentru a realiza o evaluare acceptabila proprie a tipologiei personale.
Tipologia psihica se formeaza in copilarie si uneori in adolescenta in functie de modul pe care copilul reacționează pentru a câștiga aprecierea celorlalti.

Prin jocul divin al acestor tipologii, viața însăși se constituie într-un maestru pentru om, care învață de la un eveniment al altul, cel mai adesea prin suferință, reușind să își amelioreze propria tipologie și să asimileze din ce în ce mai mult din celalte 8.

Ceea ce este inclus aici este o sinteză foarte scurtă a aspectelor legate de aceste tipologii pentru a înțelege în mare natura lor și, mai ales, pentru a înțelege necesitatea stringentă a evoluției spirituale accelerate, pentru a nu mai fi mecanici ci treziți și liberi în ceea ce trăim.

Soluții foarte eficiente de transcendere a mecanismelor tipologiilor sufletești sunt meditația de centrare în inimă (de centrare in mijlocul roții energiilor, în ”ochiul uraganului” sau punctul ”zero”) sau Arta Grației, ce cuprinde și meditația creștină a inimii.

Există și situația în care o ființă umană poate manifesta cu ușurință și la voința oricare din aceste tipologii, la nivelul aspectelor lor pozitive si această deosebită stare sufletească, numită uneori și tipologia ”Îndumnezeitului” este caracteristică celor care s-au trezit spiritual iar psihismul lor nu este dominat de mecanisme interioare, ci de alegeri libere, ghidate de inspirația Sinelui autentic.

APASA AICI PENTRU A COMPLETA TESTUL DE PERSONALITATE