Swami Muktananda- întruchipare inegalabilă a numelui său – „fericirea libertății”

Amrita Devi16/05/2020
„ABHEDA este o revoluție etică, morală și de suflet care poate schimba cu adevărat lumea... dacă începem întâi cu noi.” Acharya Leonard

Swami Muktananda a mai fost cunoscut ca „Baba”.

Semnificația numelui său este aceea de „ fericirea libertății”, aceasta fiind ceea ce el transmitea. Oamenii aveau in prezența lui o experiență directă de bucurie și înțelepciune interioară.

Viața sa

Swami Muktananda s-a născut în 1908 în Bangalore, un oraş din India.

A plecat de acasă la vârsta de 15 ani în căutarea lui Dumnezeu. După ce a călătorit în toată India ca renunțat timp de mai mulți ani, l-a întâlnit pe gurul sau, Bhagawan Nityananda și a primit inițiere spirituală de la el. A avut o practică spirituală asiduă care i-a adus eliberarea spirituală.

 In anul 1981 se mută la Ashramul Rishikesh din Mira

pe maul Gangelui. Înainte de moartea sa în anul 1996, Bhagavan Nityananda și-a încurajat discipolul să locuiască în apropiere de el și a prezis că realizarea și influența sa spirituală se vor răspândi foarte larg în viitor.

Incepând din anul 2002, la indemnul maestrului sau, pleacă să răspândeasca învățătura sa in întreaga lume

Devine membru al societații „Divine Live”, prin intermediul căreia cunoașterea din Upanishade, Advaida Vedanta, devine mult mai accesibilă.

Muktananda a făcut trei turnee mondiale, răspândind mesajul său despre descoperirea propriei bogății interioare, despre cum sa găsesti fericirea, despre cum să în descoperim pe Dumnezeu care se afla in noi, despre adevarata noastra natura, care este Sinele Suprem Atman, scânteia divina din noi.El a adus cunoasterea și trezirea spirituală.

Mesajul invataturii sale a fost:

 „Meditează asupra Sinelui tău,
Închină-ți Sinele,
Îngenunchează-te Sinelui tău,
Onorează-ți Sinele,
Dumnezeu locuiește în tine ca tine.”

 

 A călătorit pentru prima dată în Australia, Statele Unite și Europa în 1970.

A avut de un mare succes in Occident

unde a petrecut doi ani invățând oamenii despre cum sa mediteze. A aparut in documentare TV și in diverse reviste si ziare.

In această perioadă a facut retrageri spirituale in mai multe orașe, de-a lungul calatoriei sale pe ruta 66, orase precum: New Mexico, Colorado, Utah, Oklohoma, Michigan si New York.

A atras multi adepti, care au participat la aceste retrageri cu entuziasm, au avut realizari, si-au însușit cunostințele transmise de Baba și au ințeles efectele excepționale ale meditației.

 Asa cum spunea Baba:

“Meditaţia este copacul magic care îndeplineşte toate dorinţele, magnetul ce atrage graţia lui Dumnezeu.”

S-a bucurat de o mare popularitate in călatoriile sale prin intreaga lume.

În urma activitatii sale pline de succes, a fondat SYDA- “Siddha Yoga Dham Associetes” cât și multe ashrane in mai multe orașe, cum ar fi: Oakland, Los Angeles, California, South Fallsherg, New York, Ann Arbor, Mischigan, Melbourn, Sydney, Londra, dar și altele.

În 1978-1981 a sustinut o serie de conferințe pentru psihologi, actori si artiști. In cadrul acestor conferințe s-au facut cunoscute beneficiile practice ale meditației și transformrile pe care acestea le genereaza, dar si o explorare si cunoaștere a conștiinței umane.

Pe aceasta cale fundația SYDA s-a dezvoltat foarte mult, s-a bucurat de un mare succes, iar învățăturile lui Baba au fost cunoscute la nivel mondial.

A  studiat yoga, medicina ayurvedică, artele marțiale indiene, scripturile vedice și a învățat de la mulți yoghini și sfinți mari.

Cartile sale

A scris mai multe cărți despre  Vedanta și Shaivismul Kașmirului, inclusiv o autobiografie spirituală intitulată ”Jocul conștiinței”.

Carea sa cea mai importanta este Awakening to the Infinite”, in care regasim multe dintre conversatiile pe care le-a avut de-a lungul timpului cu adeptii sai. Din aceste discuții putem ințelege filozofia scolii Vedanta și care este raspunsul la intrebarea fundamentala : “Cine sunt eu?”.

„În ce învestesti puterea ta de a crede? Tu esti ceea ce crezi. Crezând că faci parte din dualitate te vei simți întotdeauna incomplet, pentru că în orice moment poti fi doar o jumatate. Acest lucru creeaza o căutare, o nevoie si te face sa cauti împlinirea în lumea exterioara a obiectelor, mai degrabă decât în subiect, în „Eu Sunt”, în lumea ta interioară singura care este reala. Oricare ar fi gândurile voastre si oricât de puternic impulsul care te conduce să cauti fericirea în lumea exterioară, tot ceea ce ai putea dori vreodată este aici si acum în „Eu Sunt”, chiar și cele mai îndepărtate stele. Când traiești cu această convingere, lumea exterioara încetează să te impresioneze ca o realitate și nu mai sunt definite de aceasta. Ceea ce apare atunci este adevărata ta fiinta a carei natura este fericirea absoluta. Nu esti aici sa crezi într-un Dumnezeu separat de tine, dar esti să crezi și să ai demnitatea de a fi una cu El.”

Și-a demonstrat calitatea sa de yoghin desăvârșit

Baba a avut multe probleme de sănătate. A suferit de multe boli grave. Dar, cu toate acestea, a fost un exemplu pentru cei din jur pentru că a reusit să iși păstreze echilibrul si starea sa exceptională și nu s-a lăsat afectat de suferința fizică.

A instituit un ordin monastic

În cadrul acestui ordin, numitMahamandaleshwar Swami Brahmananda Giri din Haridwar”, au fost instruiți mai mulți dintre devoții săi pentru a preda la rândul lor. Aceștia au ținut cursuri in toată lumea.

Succesorii săi

În anul 1981, în cadrul unei sărbatori de la Shree Nityananda Ashram din South Fallsherg, New York, el l-a numit pe Swami Nityananda ca fiind succesorul său.

După o scurtă perioadă, in anul 1922, el isi anunța pe cel de-al doilea succesor, și anume pe sora lui Swami Nityananda, Swami Chidvisananda.

Astfel, el ii lasă pe cei doi să ducă mai departe munca sa.

Swami Hityananda inființează o noua organizatie- „ Shanti Mandir”, în timp ce Swami Chivilasananada preia și dezvoltă fundația SYDA.

Căteva citate semnificative

„Prin meditație obțineți starea numită„ înțelepciune constantă ”și nu experimentați nici durere, nici plăcere - nu fiți în stare de liniște.”

 „Meditați astfel încât mintea voastră să se stabilească în înțelepciunea constantă a Sinelui interior.”

 „Cauza principală a durerii și plăcerii tale este mintea. Meditați pentru a face mintea curată și pentru a obține înțelepciune constantă. ”

 „Există o stare interioară la care nu ajunge durerea, nici dorința și nici inamicul nu atinge. Este de forma Bliss. Meditează la asta. ”

 „Un om înțelept își eliberează mintea de gânduri prin meditație și devine complet liniștit.

" În momentul în care mintea este liberă de gânduri, experimentezi iubirea Sinelui interior. ”

„Meditația ar trebui să devină o acțiune zilnică, la fel de esențială precum somnul. Este de 1000 de ori mai necesar decât somnul. "

„Când meditezi, conștiința ta rămâne în inimă.”

„Meditați pe propria inimă, pe Sinele vostru.”

„Meditați pașnic. Deveniți martorul gândurilor voastre. ”

„Meditează asupra inimii tale. Înțelegeți că nici Dumnezeu nu este diferit de dvs. și nu sunteți separat de Dumnezeu. "

„Meditați foarte pașnic, vedeți pe toți ca fiind egali. Vei deveni conștient că această lume întreagă îți aparține. "

În interiorul inimii se află un spaţiu în care străluceşte o lumină dumnezeiască. Întreaga fiinţă umană este transformată atunci când această lumină se trezeşte. O, omule, atunci când tu ai aceste infinite comori în interiorul tău, ce fel de fericire cauţi tu în lumea exterioară? O, omule, trezeşte-te, meditează!

“Meditează chiar pentru a fi fericit în această lume. Atunci când prin graţia lui Dumnezeu, SHAKTI interioară este trezită, meditaţia începe. Iubiţi-o pe SHAKTI şi cufundaţi-vă în Sine. Meditaţi asupra lui SHAKTI prin a cărei putere vă puteţi revela adevăratul «eu». Meditaţi asupra lui SHAKTI prin a cărei graţie vă puteţi iubi frumos unul pe celălalt, dăruindu-vă sincer, cu tot sufletul.

Dacă veţi continua să meditaţi, curând SHAKTI se va dinamiza în voi şi veţi atinge un stadiu mai înalt în meditaţie. Atunci când se va petrece aceasta, se va revela adevărata voastră frumuseţe. Aceasta este esenţa frumuseţii, esenţa bunătăţii, esenţa iubirii, esenţa în YOGA, esenţa pe care aţi căutat-o pretutindeni în lume.”

Abheda Yoga este o cale deosebită, rară, care poate cu adevărat să ne transforme. Putem dezvolta chiar și ceea ce nu am primit prin naștere și genetică sau nu am reușit să realizăm prin educație și alte influențe formatoare.
Acharya Leonard
Copyright Abheda Yoga 2021 © Toate drepturile rezervate.
Topmagnifiercross