Flavius Josephus (Iosif Flaviu, 37-100 d.C.; istoric iudeu capturat de romani ca prizonier de razboi), aminteste in scrierile sale multe personaje din Noul Testament, printre care si pe Isus: „In vremea aceasta a trait un om intelept numit Jeshua. Pilat l-a condamnat la moarte. Iar cei care au devenit ucenicii lui nu au abandonat invatatura lui. Ei au spus ca li s-a aratat la trei zile dupa rastignire si ca el era viu; in consecinta, poate ca el a fost Mesia despre care profetii au scris lucruri minunate�. Flavius Josephus scrie în „Antiquitates” ca fratele lui Isus, Iacob, ar fi fost prezentat în fata Marelui Preot Hannas-Anna, nu Isus.

Cornelius Tacitus (istoric roman, 55-120 d.C.) scrie in anul 117 despre imparatul roman Nero (Annales, 15,44): „De aceea, pentru a suprima zvonurile, Nero i-a acuzat in mod fals si i-a pedepsit cu torturi pe niste oameni cunoscuti sub numele de crestini, care erau urâti de popor pentru enormitatile lor. Christus, fondatorul, a fost dat mortii de Pilat din Pont, procuratorul Iudeii in timpul domniei imparatului Tiberius; dar superstitia periculoasa, suprimata pentru o vreme, a izbucnit din nou, nu numai in Iudeea, ci si in cetatea Romei�. Apoi vorbeste despre crestini ca fiind acuzati de incendierea Romei.

Pliniu cel Tânar (61-113 d.C., istoric roman), intr-un raport inaintat imparatului Traian in jurul anului 112 d.C., a dat informatii despre felul in care au fost ucisi o multime de crestini (barbati, femei, copii), dupa ce acestia au refuzat sa-l blesteme pe Cristos. In acelasi raport mai scrie: „Crestinii aveau obiceiul sa se intruneasca intr-o anumita zi, inainte de a se lumina de ziua, si cântau in versuri un imn lui Cristos, ca unui zeu, si se legau prin juramânt solemn sa nu faca nici o fapta rea, sa nu tagaduiasca adevarul, atunci când li se va cere sa depuna marturie despre el�.

Suetonius (65-135 d.C., somitate juridica pe timpul imparatului roman Hadrian) a facut în anul 120 d.C. doua referiri la Cristos:
a) „Intrucât evreii faceau neîncetate tulburari datorita rastignirii lui Chestus (Cristos ?), el i-a expulzat din Roma�.
b) „Nero a pedepsit pe crestini, o clasa de oameni dedati la o superstitie noua si periculoasa�.

Lucian (scriitor grec, sec.2 d.C.): „…omul care a fost crucificat in Palestina, pentru ca a introdus acest cult nou in lume. In afara de aceasta, primul lor legiuitor i-a convins ca toti sunt frati unul cu altul, dupa ce au pacatuit o data pentru totdeauna prin tagaduirea zeilor greci si prin inchinarea inaintea inteleptului crucificat si prin trairea dupa legile lui�.

Talmudul

a) „In ajunul Pastilor l-au spânzurat pe Jeshua din Nazareth si vestitorul a mers inaintea lui timp de 40 de zile spunând ca Jeshua din Nazareth urmeaza sa fie improscat cu pietre, deoarece a practicat vrajitoria si a inselat si a dus in ratacire pe Israel. Oricine a cunoscut ceva pentru apararea lui, a fost chemat sa vina si sa depuna marturie pentru el. Dar nu au gasit nimic in apararea lui si l-au spânzurat in Ajunul Pastilor�.
b) O alta sectiune din Talmud afirma ca Rabby Simeon ben Azzai a scris despre Isus: „Am gasit in Ierusalim un sul genealogic in care era notat ca „Asa-si-Asa” este bastardul unei femei adultere�.

Coranul îl prezinta pe Isus ca pe „Isa ibn Maryam” („Isus, fiul Mariei”). In Islam, Isus este considerat ca profet, fiul Mariei, nascut prin cuvântul creator al lui Alah, care si-a incheiat misiunea pe pamânt.