Motto:Eu nu am avut nici un impuls către spiritualitate, dar am dezvoltat spiritualitatea. Am fost incapabil să înţeleg metafizica, dar m-am transformat într-un filozof. Nu am avut ochi pentru pictură, dar mi l-am deschis prin Yoga.” – Sri Aurobindo

aurobindo1Sri Aurobindo  pe numele sau Aurobindo Ghosh  sau Ghose (15 aug 1872 – 5 dec 1950), a fost un mare filozof, yoghin si poet indian, precum si un neinfricat luptator pentru independenta tarii sale.

El este considerat unul dintre marii vizionari si intelepti contemporani  nu numai al Indiei ci si al intregii umanitati. Sri Aurobindo a acordat artei si culturii o mare importanta pentru evolutia spirituala a umanitatii, considerand poezia una din modurile cele mai pure prin care Spiritul poate fi descris;  celebrul sau poemul epic Savitri poate constitui cel mai elocvent  exemplu in acest sens.

Sri Aurobindo s-a nascut la 15 august 1872 la Calcutta, intr-o familie de indieni europenizati; tatal sau de profesie  medic a studiat in Anglia, astfel incat Aurobindo a primit un prenume englez – Akroyd . La numai 7 ani el paraseste India impreuna cu cei doi frati ai sai pentru a studia in Anglia, primind o educatie strict europeana asa cum isi dorea tatal sau.

Fiind un elev cu rezultate extrem de bune la invatatura, la 18 ani primeste o bursa la universitatea Cambridge unde castiga in primul an toate premiile de poezie greaca si latina. Din acel moment incepe sa fie interesat de figurile revolutionarilor  si marile revolutii ale lumii, si astfel isi descopera vocatia pentru politica si devine preocupat de independenta tarii sale. La 20 de ani, proaspat absolvent al universitatii Cambridge, hotareste sa se intoarca in India.

Abia acum, intors in tara sa natala, Sri Aurobindo incepe sa invete limba bengali. Citeste foarte mult, devenind pasionat de textele sacre ale Indiei: Upanisadele, Bhagavad – Gita si Ramayana. Incepe sa studieze singur limba sanskrita, fiind fascinat de misterul si traditia spiritualitatii indiene.

Sri Aurobindo calcuttaIntre anii 1905 – 1910 se instaleaza la Calcutta si se avanta in mod deschis in lupta politica, organizand lupta nationalistilor indieni impotriva ocupatiei britanice. Rolul sau a fost foarte important in trezirea constiintei nationale si mai ales in dobandirea independentei totale fata de colonialismul britanic.

In paralel cu aceasta activitate politica extrem de efervescenta, Sri Aurobindo se desavarseste ca fiinta spirituala. Momentul in care decide sa se integreze pe o cale spirituala este acela cand, la fratele sau grav bolnav, se prezinta un calaugar ratacitor pe jumatate gol si cu capul acoperit de cenusa – un naga – sannyasin , care rosteste  o mantra si face un semn deasupra bolnavului, care in cateva minute isi revine insanatosindu-se. Din acest moment, Sri Aurobindo, care fusese in realitate martorul manifestarii unor shiddis sau puteri paranormale ale unui yoghin ratacitor, se hotareste sa  porneasca pe aceasta cale.

Este initiat de catre yoghinul Vishnu Baskar Lele, alaturi de care traieste cateva experiente spirituale inaltatoare –  este momentul in care Aurobindo experimenteaza culmea linistii mentale si o desavarsita pace interioara. Prin acest nou nivel spiritual atins, el constientizeaza ca intreaga sa practica Yoga de pana atunci fusese o enorma Iluzie.

In paralel cu aceasta extraordinara “cucerire” interioara, Aurobindo isi continua lupta sa de revolutionar pentru independenta Indiei, alaturi de fratele sau Barin cu care organizeaza unitati de gherila in Bengal, mascate sub numele de cluburi sportive sau culturale. Devine liderul unui partid nationalist, participa la reuniuni secrete unde se lanseaza in discursuri politice, dar acum aceste discursuri  erau inspirate;  Sri Aurobindo gandea, scria si vorbea dintr-un alt plan, acela al Sinelui. “ Urmariti sa fiti constienti de aceasta forta din voi si s-o manifestati. Orice ati face, nu considerati ca este actiunea voastra, ci actiunea Adevarului din voi”, sunt cuvintele pe care le adresa oamenilor care ii ascultau discursurile revolutionare.

Toata aceasta efervescenta revolutionara se sfarseste pe data de 4 mai 1908 cand este arestat, acuzat fiind ca a participat la un atentat impotriva unui magistrat britanic, motiv pentru care este inchis la Alipore timp de un an. In acest timp, constientizeaza ca aceasta “ intamplare” l-a fortat sa-si continue transformarea spirituala. Inchisoarea s-a transformat astfel in laboratorul sau de experimentare; el exploreaza succesiv planurile supramentale, mentinandu-se permanent in contact cu Dumnezeu si primind prin Gratia Sa, Cunoasterea Ultima, in acel moment el atinge staera de Constiinta Cosmica.

Eliberat din inchisoare la 37 de ani, un an mai tarziu, se hotareste sa paraseasca definitiv viata politica, dedicandu-si in continuare viata spiritualitatii.

travel-pondicherry-aurobindo-ashrama1Din acest moment viata sa poate fi impartita in trei etape: Chandernagor (1910-1920), Pondichery (1920-1926) si retragerea sa totala (1926-1950).

Aurobindo va face din intraga lui viata o practica Yoga. Urmatorii ani ii petrece scriind poezii in stari de inspiratie supramentala. Urmeaza experimentarea somnului constient. Interiorizarea sa atinge niveluri spirituale nebanuit de inalte, astfel incat in momentele de exteriorizare manifesta o liniste coplesitoare. Discipola si sotia sa de origine franceza Mirra Alfassa, supranumita Mama, este martora la un astfel de episod, celebru de altfel, cand  in timpul unei furtuni deosebit de puternice, urca sa inchida ferestrele larg deschise ale camerei unde Aurobindo scria cufundat intr-o stare de inspiratie profunda, si constata ca in camera sa nimic nu reusise sa patrunda, nici macar o picatura de ploaie sau o rafala de vant de afara.

In urmatorii 40 de ani, Aurobindo se dedica in intregime vietii spirituale. Idealul sau era sa trezeasca materia, s-o prefaca si s-o includa in acest proces de spiritualizare, el spunea ca in aceasta etapa umanitatea trebuie sa depaseasca nivelul mentalului gregar, de milioane de ani de existenta, si ca transformarea care urmeaza sa se produca, trebuie sa aiba loc in constiinta umanitati.

aurobindo2Aurobindo dispunea de o forta psihica exceptionala, cu ajutorul careia a reusit sa experiemnteze impreuna cu Mama si discipolii sai apropiati (alesi cu maxima exigenta) multe din puterile spirituale paranormale. In ashramul de la Pondichery, care a luat nastere in 1926, se traia intr-o atmosfera cu totul speciala, in care cele mai dificile experiente spirituale erau uimitor de usor de obtinut, ca o joaca. Acolo in prezenta maestrului, se produceau foarte usor  ceea ce noi numim in mod obisnuit “miracole”. Astfel ,ei au experimentat, pe propriul corp, puterile constiintei, de exemplu postul prelungit, fara aparitia nici unei forme de devitalizare, apoi levitatia si rand pe rand au verificat toate asa-zisele legi naturale, descoperind ca ele sunt supuse unor anumite stadii ale constiintei si, prin urmare, pot fi depasite gratie controlului si apoi transcenderii acelor niveluri. Insa, constienti fiind ca nu acesta este scopul ultim pe calea spirituala, intr-o buna zi, au pus capat acestor experimente si s-au decis, sa deschida larg portile ashramului lor, pentru a putea oferi invataturile spirituale tuturor celor care le cautau si aveau nevoie de ele.

In studiile si lucrarile lui Sri Aurobindo si ale Mamei, nu se recomanda practicarea unei discipline specifice, dar mai degraba practica Yogai Integrale, care inseamna ca fiecare aspirant ar trebui sa urmeze calea spirituala spre care simte ca are o chemare.

Oricine poate sa inceapa sa studieze aceasta invatatura, nu exista metode sau ritualuri, si nici discursuri specifice. Doar practica zilnica sustinuta pentru a atinge cea mai inalta stare va primi ajutorul divin, direct de la sursa si  nu prin mijlocirea altcuiva.

Invataturile spirituale si filozofice ale lui Sri Aurobindo au influentat nu doar gandirea indiana, ci au devenit cunoscute in intreaga lume prin scrierile si cartile numeroase ale maestrului.

Principalele sale opere literare sunt: Viata Divina, in care sunt tratate aspecte teoretice din Yoga Integrala, Yoga Sintezei, cu acelasi subiect si Savitri – legenda simbolului, un poem epic in 12 volume, care se refera la un anumit pasaj din Mahabharata unde personajele aplica in vietile lor Yoga Integrala.

Opera sa include de asemenea studii filozofice, poezii, traduceri si comentarii ale Vedelor , Upanishadelor si a Gitei.

Viata lui Sri Aurobindo a fost daruita total ideii de a atinge ceea ce pentru multi oameni parea a fi imposibilul. A dorit cu ardoare sa obtina transformarea sa si apoi a tuturor celorlalti oameni si chiar si a destinului tarii sale. Putem spune ca a indraznit mai mult decat a fost posibil de realizat efectiv, pentru ca a crezut cu toata taria in aceasta idee forta care ii apartine: “ Daca Pamantul cere si Supremul raspunde, clipa realizarii poate fi chiar aceasta!”