Abheda Yoga Academy > Astrologie  > Solstitiul de iarna 21 decembrie 2009 – moment astrologic şi spiritual

Solstitiul de iarna 21 decembrie 2009 – moment astrologic şi spiritual

 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0727.531.412
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga pentru începători se fac ACUM
 • Un nou curs - ABHEDA Yoga pentru copii. DETALII ȘI ÎNSCRIERE
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  solstitiu

  Luni, 21 decembrie – Soarele intră în zodia Capricornului. Se poate realiza meditaţie de comuniune cu momentul SOLSTIŢIULUI DE IARNĂ. Momentul de maxim este la ora 19.46.

  Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal şi rămâne aproximativ o lună în fiecare semn. Fiecare semn zodiacal este un arhetip şi se manifestă în noi într-o formă deosebit de complexă sub forma diferitelor caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această peregrinare anuală a Soarelui facilitează manifestarea în fiinţa noastră a celor 12 energii arhetipale, în conformitate cu semnul în care se află în acea perioadă.

  Solstiţiile şi echinocţiile

  Astfel, trecerea peste o zodie ne pune în rezonanţă tainică cu energia arhetipală a acesteia, ajutându-ne să asimilăm valorile ei specifice. Starea de integrare armonioasă a ceea ce realizăm, starea de naturaleţe sunt strâns corelate cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (dar şi de celelalte planete). De exemplu atunci când Soarele se află în Taur, pentru a fi în armonie cu natura se recomandă să cultivăm starea de mulţumire, iubirea de sine, deschiderea faţă de artă, de tot ce este frumos – adică să asimilăm şi să manifestăm calităţile specifice acestei zodii.

  La toate acestea se adaugă ciclurile celorlalte planete, dintre care se resimte într-un mod deosebit influenţa Lunii. Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (două zile jumătate în fiecare semn). Astrologia Lunară ne confirmă reacţia noastră inconştientă, instinctuală, receptivitatea faţă de energiile semnului în care se află Luna la un moment dat. Observăm în felul acesta că Soarele ne pune în rezonanţă într-un mod conştient cu forţa semnului zodiacal, adică ne face conştienţi faţă de calităţile acelui semn, iar Luna creează o punte de legătură ascunsă, instinctuală cu energia acestuia.

  Momente de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferite prin structura energetică a elementului constituent. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământul, apa, focul şi aerul. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce crează o profundă legătură cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul hiatusului, datorită fuzionării celor două semne alăturate se creează un efect de avalanşă ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate.

  Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul, cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile. Trebuie să specificăm faptul că din cauza miscării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.

  Să observăm descrierea lor astronomică, având în vedere perioada medie de formare:
  1. ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ – 21 Martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pamântului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi caldură. Ziua este egală cu noaptea.
  2. SOLSTIŢIUL DE VARĂ – 22 Iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (Tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă;
  3. ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ – 23 Septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.
  4. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ – 22 Decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (Tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă.

  Legătura dintre solstitiul de iarna şi creştinism

  Ceea ce acum poate fi surprinzator este ca in primele trei secole ale crestinismului nasterea lui Iisus nu suscita mare interes. Ba mai mult decat atat, multi preoti priveau ca deplasata aniversarea nasterii sfintilor martiri sau a lui Iisus. Ceea ce ar trebui sa ne dea de gandit in masura in care putem privi crestinismul timpuriu ca fiind mai aproape de mesajul originar.

  Crestinismul asa cum il cunoastem astazi este destul de mult rodul conciliilor ecumenice.
  Ceea ce este cert este ca serbarea lui Iisus pe 25 decembrie se impune abia in secolul al IV- lea si asta dupa ce crestinismul este declarat de catre Constantin cel Mare drept religie oficiala a imperiului. Aceasta decizie este una politica si prin ea s-a intentionat suprapunerea crestinismului peste cultul lui Mithra ceea ce s-a si intamplat de altfel.

  La conciliul de la Niceea se stabileste ca Iisus sa fie sarbatorit oficial pe 25 decembrie. Dupa afirmatiile papei Iuliu I Craciunul a fost sarbatorit pentru prima data in Roma in jurul anului 337 si abia dupa cateva decenii se extinde in intreaga lume crestina. Crăciunul s-a statornicit în anul 429 d.C., cînd împăratul Iustinian declară sărbătoare a imperiului ziua naşterii lui Cristos.

  Lucrurile sunt mai complexe si numai acestui aspect i se pot dedica zeci de pagini; dar nu este loc aici pentru asta.

  Ceea ce pare evident este faptul că serbarea naşterii lui Iisus se suprapune peste o sărbătoare solstiţială, coincizând cu un veritabil cult solar.

  Pana a fi considerata oficial Nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, ea a fost celebrata la mai multe date dintre care cea mai importanta si mai raspandita a fost data de 6 ianuarie. Biserica rasariteana sarbatorea Nasterea fizica odata cu Nasterea spirituala care era considerata a fi Boboteaza, moment in care Ioan il recunoaste pe Iisus drept Mesia.

  Pentru noi solstitiul cade pe 22 decembrie. Iar daca am face o corectie a intervalului 25 decembrie – 6 ianuarie, raportat la zilele noastre am obtine intervalul 22 decembrie – 3 ianuarie. Ceea ce este extrem de important si sugestiv este faptul ca pe 3 ianuarie, desi frigul domneste in emisfera nordica, Pamantul se afla la cea mai mica distanţa de Soare, momentul purtand in astronomie numele de periheliu. O altă data si intilnim iarasi o relatie importanta si unica in decursul unui an intre Soare si Pamant. Pamantul este cel mai aproape de Soare, iar Iisus “Soarele” isi incepe oficial misiunea.

  Elemente cu valare practică

  Energiile cosmice se unesc cu cele telurice printr-un proces de initiere sacru, din care rezulta nasterea Principiului Cristic.

  In 24.12 avem liber arbitru si daca dorim sa evoluam, avem posibilitatea de a comunica direct cu ghidul nostru spiritual, care ne zambeste, parca nerabdator in a ne darui Lumina.

  Daca alegem sa evoluam, si nu, sa pierdem timp prin distractii nepotrivite, in aceasta zi ni se deschid perspective nebanuite, vom avea parte de cadouri spirituale, surprize metafizice, ce vor afecta personalitatea noastra.

  Karma fiind in „repaus” 1 zi, permite declansarea Portalului energetic de Lumina in inimile noastre, activarea microcristalelor celulare si aparitia transformarilor spre Constiinta de Sine.

  Pana in 21.12, soarele se deplaseaza spre sud (in emisfera noastra), spre cel mai de jos punct de pe bolta cereasca.

  In 21.12 ziua Solstitiului de Iarna , soarele ajunge in cel mai de jos punct de pe bolta cerului, in drumul sau spre sud, ziua va fi cea mai scurta si va fi cea mai lunga noapte din an.

  Dupa 22.12, Soarele isi inceteaza aparent, deplasarea spre sud, ramane pentru 3 zile in apropierea Constelatiei Crucii Sudului.

  Din 25.12, Soarele inainteaza cu 1 grad, in marea sa calatorie spre nord, astfel forta vietii creste, bucurandu-ne cu mai multa Lumina si Iubire…

  Astronomic, noptile se micsoreaza si zilele se maresc fericite…

  24.12, face parte din cele 3 zile de „repaus” ale soarelui, de moarte aparenta , in care initierea atinge culmi nebanuite, fluidul eteric teluric este insamantat de fluidul eteric cosmic, astfel vom primi coduri noi de Lumina, din Astral, pentru celulele noastre blocate in traume.

  Primim un Restart divin, pentru repunerea noastra pe orbita Sinelui Superior, pe calea destinului nostru adevarat in viata.

  24.12, este un dar divin, o readucere aminte a Cine suntem Noi cu adevarat, un impuls dat vietii blocate in materialism.

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail