Asset 1

Solstițiul de iarnă este începutul noului an

Solstițiul de iarnă este un moment important din punct de vedere astronomic și astrologic. Este anul nou autentic din punct de vedere astrologic și astronomic.

Este un moment în care ne putem propune să începem un an autentic cu idei mai bune, sprijiniți atât de reușitele noastre cât și de eșecuri.

Putem medita în legătură cu ce am facut și ce vrem cu viata noastră, AVÂND CA BAZĂ MEDITAȚIA FUNDAMENTALĂ, preferabil o oră înainte și după maximul de manifestare a solstitiului de iarnă, dar dacă nu am avut ocazia aceasta putem realiza meditația în perioada de 18 ore înainte și dupa maximul astronomic (ori chiar mai mult).

Timp de un an Soarele parcurge întregul cerc zodiacal şi rămâne aproximativ o lună în fiecare semn.

Fiecare semn zodiacal este un arhetip şi se manifestă în noi într-o formă deosebit de complexă sub forma diferitelor caracteristici psiho-emoţionale şi fizice. Atunci când însuşim într-un mod armonios cele 12 arhetipuri zodiacale, fiinţa noastră atinge un înalt grad de echilibru şi armonie ce ne transformă în ceea ce a fost denumit încă din antichitate „Omul Cosmic”. Această peregrinare anuală a Soarelui facilitează manifestarea în fiinţa noastră a celor 12 energii arhetipale, în conformitate cu semnul în care se află în acea perioadă.

Solstiţiile şi echinocţiile

Astfel, trecerea peste o zodie ne pune în rezonanţă tainică cu energia arhetipală a acesteia, ajutându-ne să asimilăm valorile ei specifice. Starea de integrare armonioasă a ceea ce realizăm, starea de naturaleţe sunt strâns corelate cu semnificaţiile zodiei tranzitate de Soare (dar şi de celelalte planete).

De exemplu atunci când Soarele se află în Taur, pentru a fi în armonie cu natura se recomandă să cultivăm starea de mulţumire, iubirea de sine, deschiderea faţă de artă, de tot ce este frumos – adică să asimilăm şi să manifestăm calităţile specifice acestei zodii.

La toate acestea se adaugă ciclurile celorlalte planete, dintre care se resimte într-un mod deosebit influenţa Lunii. Luna parcurge Zodiacul în aproximativ 28 de zile (două zile jumătate în fiecare semn).

Astrologia Lunară ne confirmă reacţia noastră inconştientă, instinctuală, receptivitatea faţă de energiile semnului în care se află Luna la un moment dat.

Observăm în felul acesta că

Soarele ne pune în rezonanţă într-un mod conştient cu forţa semnului zodiacal, adică ne face conştienţi faţă de calităţile acelui semn, iar Luna creează o punte de legătură ascunsă, instinctuală cu energia acestuia.

Momente de tranziţie ale Soarelui între semnele zodiacale au fost denumite Hiatusuri Solare. Aceste perioade sunt diferite prin structura energetică a elementului constituent. Ştim că fiecare zodie are o predominanţă a unui element: pământul, apa, focul şi aerul. Însă în cazul hiatusurilor se manifestă cel de al cincilea element: eterul, forţă ce crează o profundă legătură cu starea de neutralitate, de vid, de transcendenţă. În timpul hiatusului, datorită fuzionării celor două semne alăturate se creează un efect de avalanşă ce permite branşarea simultană la valorile cele mai înalte ale semnelor zodiacale alăturate.

Dintre toate trecerile Soarelui dintr-un semn în altul cele mai importante sunt momentele de maxim şi de egalitate, adică solstiţiile şi echinocţiile.

Trebuie să specificăm faptul că din cauza miscării elipsoidale a Pământului în jurul Soarelui data calendaristică a acestor conjuncturi poate să se decaleze cu plus-minus o zi.

Să observăm descrierea lor astronomică, având în vedere perioada medie de formare:
1. ECHINOCŢIUL DE PRIMĂVARĂ – 21 Martie – razele Soarelui cad perpendicular pe ecuator, iar cei doi poli ai Pamântului primesc aceeaşi cantitate de lumină şi caldură. Ziua este egală cu noaptea.

2. SOLSTIŢIUL DE VARĂ – 22 Iunie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de nord (Tropicul Racului), luminând mai puternic emisfera nordică. Ziua cea mai lungă şi noaptea cea mai scurtă;

3. ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ – 23 Septembrie – razele Soarelui cad din nou perpendicular pe ecuator, ziua fiind din nou egală cu noaptea.

4. SOLSTIŢIUL DE IARNĂ – 22 Decembrie – razele Soarelui cad perpendicular pe tropicul de sud (Tropicul Capricornului), ziua în emisfera nordică fiind minimă. Ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă.

Asset 1