Shivaratri, numita și noaptea transcendenței divine, are loc în fiecare lună, cu 24 de ore înainte de luna nouă.
În India, cu această ocazie, aspirantul spiritual se trezește devreme, înainte de răsărit și realizează meditații cu Shivaaspectul unicei Conștiințe Supreme care manifestă atributele de suprem, infinit benefic, în același timp transcendent și imanent, Eternul Masculin.

Apoi realizează o baie purificatoare și poartă haine noi și curate. Purtarea unui colier de Rudraksha și aplicarea „vibuthi” (cenușă sacră) este considerată a fi o parte importantă a ritualului.

Participantul la ritualul de Shivaratri ar trebui să viziteze un templu al lui Shiva din apropiere și să efectueze libațiile cu Shiva Linga cu apă, lapte, miere și alte substanțe adecvate și benefice într-un astfel de ritual. În timpul libaților Lingamului, devoții cer iertare pentru greșelile și limitele comportamentului lor și cer Grația și ajutorul lui Shiva.
    După libații, haldi și kumkum (pulberi vegetale colorate) se aplică pe Shiva Lingam, iar Zeului îi este oferită o ghirlandă de lotus roz și alb. Se aprind bețișoare parfumate și se bat clopotele templului, ca o parte a ceremoniei.

    Pe parcursul zilei, bhajans și aartis sunt cântate pentru a invoca binecuvântările lui Shiva. Trebuie menționat că, spre deosebire de alte ritualuri în care se face o sărbătoare după finalizarea puja, în shivaratri vrata, devotii trebuie să practie postul negru numai cu apă Anaharin toată ziua, precum și noaptea.
    Participanții ar trebui, de asemenea, să vegheze toată noaptea, în timp ce repetă cu intensitate devoțională mantra „Om Namah Shivaya”. În timpul Shivaratri vrata există o practică de a realiza o libație cu Shiva Linga la fiecare trei ore.
   Se oferă lui Shiva prasadam special sub formă de fructe. Devotii își petrec timpul ascultând poveștile și legendele lui Lord Shiva, alături de cântece și imnuri devoționale. Postul Shivaratri este întrerupt în ziua următoare consumând prasadul împreună cu alți aspiranți shivaiți.