Semnificaţiile esoterice ale Lunii Pline

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
21.09.2010
text de 
6 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
21.09.2010
 - text de 
6 minute

Nimeni nu se poate sustrage influenței câmpurilor de forță subtile ale corpurilor cerești.

Un om înțelept caută să înțeleagă cum il poate afecta acest lucru sau cum poate sa il controleze.
Influența lunii este demonstrată științific și doar ignoranții sau răuvoitorii mai sustin că momentul de maxim al influenței lunii sau diversele ei faze nu ar avea importanță.

Totuși, astrele înclină dar nu obligă!

Deci o ființă conștientă poate, cu siguranță, să nu fie un mecanism receptiv la orice influență a corpurilor cerești.

Cum este posibil să fii tu însuți indiferent de influențe?
Prin trezirea sufletului: prin artă, prin iubire, prin meditație sau rugăciune...
Calea Inimii sintetizează și sistematizeaza aceste mijloace.

Fiți înțelepți ... sau deveniți înțelepți!

Leo Radutz
Societatea Academică AdAnima

........................................................................................................................
..........................................................................................................................

Semnificațiile esoterice ale Lunii Pline

În fiecare lună, ființele care populează planeta Pământ asistă la trecerea satelitului nostru natural, Luna, prin faza cunoscută sub numele de Lună Plină. Este momentul când, pentru un anumit interval de timp, Luna se află în opoziție cu Soarele, primind de la acesta maximul de iluminare, ceea ce ne permite nouă, pământenilor, să ne vedem „astrul nopții” în toată splendoarea sa.

Dincolo de implicațiile astronomice și ale influenței Lunii asupra vieții și ritmurilor biologice ale ființelor de pe Terra, care sunt fenomenele energetice, subtile, și aspectele de natură esoterică ale acestui moment?

În primul rând, este necesar să clarificăm durata acestei perioade de influență a Lunii Pline asupra locuitorilor Pământului: fiecare moment de Lună Plină posedă un maxim (când opoziția Soare – Lună este perfectă, cu eroare de zero grade), iar perioada considerată esoteric a fi sub influența Lunii Pline cuprinde 18 ore înainte, respectiv după acest moment de maxim. Așadar, ne aflăm sub influența directă a Lunii Pline cca 36 de ore. În general, pe calendarele astrologice sau în diferite alte surse de informare astronomică sau astrologică, se indică momentul de maxim al Lunii Pline – așadar vom calcula singuri intervalul de influență al acesteia.

Desigur, pentru fințele înzestrate cu o sensibilitate deosebită, poate chiar cu capacități mediumice, Luna Plină își poate face simțită prezența chiar cu 1-2 zile înainte de intrarea în intervalul sus-numit de 36 de ore, efectele sale persistând pe o durată de cca 3 zile.
Pentru a înțelege modul cum Luna Plină ne influențează organismul, psihismul, aspectele subtile, energetice ale ființei noastre, este suficient să extrapolăm semnificațiile oculte ale acestui astru. Luna este simbolul feminității, al aspectului receptiv al ființei noastre, elementul pasiv, tainic, misterios, poarta de expresie a subconștientului, a capacităților mediumice. Așadar, ea amplifică senzitivitatea în detrimentul rațiunii, al „focului mintal”, al discernământului și capacității de control asupra manifestărilor propriei noastre ființe, atât la nivel fizic, cât și psihic.

Prin urmare, perioada de influență a Lunii Pline este marcată de exacerbarea laturii emoționale, de acutizarea activității latente a subconștientului și inconștientului, de posibilitatea de a ne scoate la iveală sau chiar de a ne confrunta cu propriile „umbre”: frici, angoase, resentimente, dureri sufletești (pe care, poate, le credeam de mult uitate), etc.

În acest context, este evident că, pentru a integra armonios, cu succes fiecare asemenea perioadă a Lunii Pline, este foarte recomandabil să respectăm, cu înțelepciune, anumite exigențe:

Ce să nu facem
1. Vom evita să luăm decizii importante, „grele”, în acest interval de timp. De asemenea, este recomandat să nu semnăm acte importante acum.
2. Vom urmări să cultivăm relații senine, echilibrate cu cei din jur. Dacă norii negri ai vreunui conflict încep să se arate la orizont, este mai bine să amânăm discuția sau „confruntarea” până după momentul de Lună Plină.
3. Este foarte bine să ne hidratăm corespunzător, să ne odihnim cât mai bine, să nu facem excese alimentare, și mai ales să ne abținem de la consumul de alcool.
4. Nu ne vom expune, pe cât posibil la filme sau imagini ale unor scene de violență sau conflicte. Acestea sunt adevărate toxine pentru subconștientul atât de sensibil acum!
5. Din perspectivă esoterică, ocultă, este foarte recomandată abstinența sexuală completă. Orice formă de interacțiune sexuală nu face decât să amplifice anumite schimburi energetice, inclusiv cu diverse entități și sfere de forță din universul subtil, astral. Întrucât majoritatea covârșitoare a ființelor umane nu se poate lăuda cu un control desăvârșit asupra aspectelor subtile ale ființei lor, nu putem ști cine sau ce beneficiază de energia noastră fundamentală – forța sexuală, creatoare. Nu este doar pură întâmplare creșterea în această perioadă a poluțiilor nocturne, a ejaculărilor precoce sau a unor forme necontrolate de canalizare a energiei sexuale, care astfel se pierde în mod lamentabil, cu anumite consecințe asupra vitalității și nivelului energetic al ființei în cauză!
6. Este bine să evităm călătoriile de orice fel, mai ales cele cu factor de risc (zborul cu avionul pe o vreme rea, șofatul pe distanțe lungi și drumuri anevoioase, etc).


Ce să facem?
Intervalul temporal de acțiune a Lunii Pline este foarte propice pentru:
1. Orice activități spirituale, de exemplu: meditații, tehnici de lucru corporal, relaxare etc.
2. Plimbări în natură, în spații bine aerisite, echilibrante psihic și fizic.
3. Odihnă activă: grădinărit, îngrijirea florilor de apartament, plimbări alături de animalul de companie etc. Apropierea mai mare de „frații noștri mai mici”, plantele și animalele, are un efect profund regenerator și echilibrant pentru fiecare ființă umană!
4. Studiu, în sensul cel mai cuprinzător: putem citi, reflecta asupra unor texte, putem învăța ceva nou, putem redacta lucrări etc.
5. Operarea cu sugestii pozitive. Acestea se ancorează foarte bine în subconștientul devenit foarte activ!
6. Luna Plină este, în general, o perioadă în care putem avea mai multă grijă de noi înșine, cultivându-ne o stare de bine, de confort afectiv, mental, organic etc. Este un moment bun să ne ocupăm de „copilul nostru interior”, oferindu-i atenție, tandrețe, iubire și înțelegere. Dacă atenția noastră exterioară nu este prea „în formă”, în schimb cea interioară este foarte activă. Merită să folosim aceste momente pentru a ne asculta „vocea interioară”, intuiția superioară, pregătindu-ne pentru momentele propice luării unor decizii și acțiunii în vederea transpunerii lor în practică.
7. Putem, de asemenea, „dialoga” cu entitățile de lumină: îngerii, ierarhiile de lumină, maeștrii înălțați, deva-șii, orice spirite benefice, și putem să ne înălțăm eficient rugile către protectorii acestei planete: Iisus, Fecioara Maria, sau chiar către Dumnezeu Tatăl!

Este o eroare să considerăm Luna Plină ca un moment negativ, indezirabil sau având conotații neplăcute. În definitiv, este o perioadă astronomică și astrologică stabilită în ciclurile naturale și cosmice, care are atât avantaje cât și dezavantaje. Cei înțelepți se vor folosi de caracteristicile Lunii Pline, astfel încât să beneficieze la maxim de energiile acesteia, fără a-și irosi vitalitatea, sănătatea și pacea sufletului. Să remarcăm faptul că, dacă unii oameni se împiedică și cad la pământ, alții se ridică tocmai cu ajutorul pământului, și merg mai departe!

Cu două zile înainte de perioada Lunii Pline, ambientul subtil al planetei noastre cunoaște un moment de maximă înflorire a energiilor armoniei, echilibrului, frumuseții și fericirii. Sufletele se simt mai libere, oamenii comunică mai ușor, totul este mai firesc înscris în ordinea universală. După cum perioada de Lună Plină are o durată de cca 36 de ore, și acest moment de maximă armonie universală are o durată aproximativ de aceeași lungime, devansat cu cca 48 de ore față de intervalul în care astrul nopții ne arată fața sa rotundă, în toată plenitudinea ei.

Acest moment magic poate fi, de asemenea, folosit în mod înțelept, pentru a cultiva relații armonioase, a ne întâlni cu ființa iubită, a demara proiecte sau acțiuni noi, menite să conducă la efecte evolutive. De remarcat că acest moment este mereu poziționat pe Luna în creștere, deci energiile sale susțin tot ceea ce este menit să crească, să se dezvolte, să ne permită să ne bucurăm de roadele faptelor noastre. În aceste zile putem începe construcția unei case, plantarea unor flori sau arbori, semnarea unor documente importante, putem începe o nouă relație sau putem da un nou start unei relații deja existente.

Suntem parte integrantă din marele sistem denumit Univers. Aici, totul este intercorelat, deși aparent suntem un conglomerat de individualități. Şi pentru a trăi îndelung, în pace, fericire și armonie, inima noastră trebuie să intoneze aceleași acorduri cu cele ale Inimii Universale...

Articol semnat de psiholog Aida Şurubaru
Societatea Academică AdAnima București
www.adanima.org

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross