salutul soarelui                                                                                                                                                                                                             Desi scoala noastra de yoga este in vacanta, pentru cei care practica yoga nu exista ”vacanta” cu adevarat. Aceasta inseamna, ca este benefic se mentinem un nivel constant de practica si pe perioadele in care nu avem posibilitatea sa exersam impreuna la sala.

Unul dintre exercitiile extrem de valoroase pe care il invatam inca de la inceput in yoga este Salutul Soarelui.

Surya Namaskar care in traducere literala inseamna Salutul Soarelui, provine dintr-o secventa de cuvinte sacre.  Traditia vedica care a precedat yoga clasica cu cateva mii de ani, onora Soarele ca simbol al Divitatii. Potrivit lui Ganesh Mohan,  renumit savant si profesor in traditia vedica si yoga din Chennai, India, la rasaritul soarelui se recitau mantrele pentru celebrarea soarelui. Aceste mantre se regasesc in Rig Veda.

Intreaga practica includea 132 de pasaje in limba sanskrita, care insumate durau mai mult de o ora pentru a fi recitate. Dupa fiecare pasaj, practicantul realiza o prosternare completa, cu fata orientata catre rasarit, cu o atitudine de devotament fata de obiectul adorarii sale, abandonandu-se complet in fata lui Dumnezeu, reprezentat aici de Soare.

Legatura dintre divinitate si Soare, se regaeste de-a lungul traditiei vedice cat si in yoga. Cu toate acestea, originile Salutului Soarelui in hatha yoga moderna sunt mai misterioase. ” Nu exista nicio referire la asane ca forma de salutare a Soarelui” spune Ganesh Mohan.

Asadar, de unde provine aceasta secventa de asane? Cel mai vechi text de yoga, in care se face referire la Salutul soarelui este Makranda Yoga, text scris in 1934 de catre T. Krishnamacharya, care este considerat de multi ca fiind cel care a pus bazele hatha yogai moderne.

Nu este clar daca Krishnamacharya a invatat secventa de la profesorul sau Ramamohan Brahmachari sau daca a inventat-o el insusi.  Mohan scrie in cartea sa” Viata si invataturile lui  Krishnamacharya” ca cel mai important lucru pentru acesta era atitudinea cu care se executa Surya Namaskar. Indiferent daca Krishnamacharya preda mantrele Vedice sau secventa de asane, intentia sa era aceeasi:  aceea de a oferi salutul sau Divinitatii, reprezentata de Soare, ca sursa a luminii care inlatura intunericul unei minti incetosate, fiind in acelasi timp si sursa vitalitatii care facea sa dispara orice boala din corpul fizic.

Krishnamacharya a predat Salutul Soarelui  studentilor sai, din care au facut parte Pattabi Jois (fondatorul sistemului Ashtanga Yoga), B.K.S. Iyengar (fondatorul sistemului  Iyengar Yoga) si  Indra Devi care a fost recunoscuta ca fiind prima femeie care a predat yoga in lumea occidentala.

Toti acesti studenti au devenit ulterior profesori de yoga renumiti pe plan international,  incluzand  Salutul Soarelui in practica elevilor lor.  Astfel Surya Namaskar a devenit o parte integranta a practicii moderne in hatha yoga.

Pentru a beneficia pe deplin de experienta oferita de executia Salutului Soarelui, este necesar sa avem in vedere urmatoarele aspecte: in primul rand sa fim centrati in inima, in al doilea rand sa lasam ca respiratia sa ne conduca miscarile. Fiecare inspiratie si expiratie trebuie sa ne conduca catre urmatoarea postura fara a fi fortate. Intregul set de posturi trebuie sa se desfasoare ca o curgere, firesc si usor, aceasta fiind adevarata stare de yoga sau de uniune.

Alt aspect care trebuie urmarit este acela de a pastra in inima noastra o stare de recunostinta fata de Soare, fiind pe deplin constienti ca el este sursa vietii pe acest Pamant si ca in absenta lui noi nu  putem exista. Putem asocia Salutul Soarelui cu recitarea Gayatri Mantra, mantra vedica care onoreaza Divinul reprezentat de Soare.

Si nu in ultimul rand, putem incerca sa practicam Salutul Soarelui in natura, de preferat cand  Soarele rasare, pentru a beneficia de razele sale minunate care ne vor incarca cu energie pentru intreaga zi!

 

Sursa: http://www.yogajournal.com