• Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga pentru începători se fac ACUM
 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0788.377.773
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................Gataa ... citim ARTICOLUL....................

  CUNOASTEREA DE SINE

  “Omule,

  Cunoaste-te pe tine insuti si

  vei stapani intreg universul, cu toate tainele sale !”

  …era scris pe frontonul templului de la Delphi.

  Simplu – orice am vrea, asta ar fi solutia. Daca este adevarat.

  Dar este adevarat.

  Stim asta nu numai din traditiile ancestrale ale omenirii ci, mai ales, din marturiile celor care aui ajuns acolo. Inteleptii, indiferent carei cai spirituale apartin, dincolo de un anumit nivel de evolutie, vorbesc despre aceeasi realitate interioara.

  „Cunoaste-te pe tine insuti” poate semnifica

  (1)autocunoasterea calitatilor si defectelor, controlul defectelor si dezvoltarea calitatilor, sau

  (2)revelarea Sinelui –
  cunoasterea Sinelui suprem individual Atman (scanteia divina din fiecare fiinta),
  care apoi este urmata de cunoasterea Sine-lui Suprem Universal Aham sau
  Dumnezeu Tatal in spiritualitatea occidentala
  (Paramashiva in cea indiana).

  777.jpg

  1. In primul caz Cunoasterea de Sine este inteleasa ca fiind o cunoastere a aptitudinilor personale, a calitatilor si defectelor si are un caracter evolutiv, slujind la transformarea fiecaruia, in sensul ameliorarii capacitatilor limitate ale individului.

  Acest tip de Cunoastere de Sine este imperios necesara,

  este o datorie fundamentala a fiecaruia din noi

  deoarece;
  permite sa ne intelegem mecanismele interioare si sa le dejucam actiunea, folosindu-le in mod constient in avantajul nostru sau chiar transcenzandu-le, atunci cand realizam
  trezirea sufletului
  (reusind astfel sa nu mai avem un comportament interior mecanizat sau automat)
  permite, de asemenea sa ne controlam tendintele nespirituale, care tind sa ne “coboare”; acestea sunt cele care trebuie controlate respectand regulile morale si etice, sistematizate in occident, de exemplu, prin Cele 10 porunci) si in spiritualitatea orientala prin Yama si Niyama; desigur, aceste tendinte inferioare provin, desigur, de la nivelul ego-ului sau a orgoliului si, pana cand sunt transcense, este necesar sa fie controlate.

  Acest lucru este perfect posibil
  si numai autoindulgenta
  ii face pe unii oameni sa faca compromisuri cu ei insisi.

  “Merge si asa…” spun ei atunci.

  Cunoasterea inseamna Putere (iar ignoranta este principala cauza a suferintei).

  Amintim aici de Grigore Moisil, marele matematician si informatician roman, care spunea, atunci cand cineva se mira cat de scump este efortul de cercetare si cunoastere
  „Oricat de mult ar costa stiinta, nestiinta ne costa mult mai mult.”
  Parafrazand, vom spune ca
  „Oricat de anevoioasa poate sa para, uneori, cautarea Cunoasterii, amintiti-va ca ignoranta genereaza o uriasa suferinta si este, intotdeauna, cauza ei.”

  Tendintele inferioare ale ego-ului pot fi controlate, iar pentru acesta ele trebuie, mai intai, cunoscute,
  intelese si
  acceptate si
  apoi, prin cultivarea unui anumit tip de aptitudini, trebuie controlate, reusind astfel un comportament si o atitudine spirituala fata de noi insine si fata de ceilalti.

  Cea mai des intalnita cauza de cadere la persoanele care pretind, totusi, ca urmaresc sa se transforme interior este situatia in care, supuse fiind unei tensiuni pe care ele le considera mari, abdica pentru moment de la principiile spirituale asumate si, de obicei dau frau liber maniei sau altor tendinte inferioare, pentru a reusi scaderea sau eliminarea cauzei de disconfort sau care genera tensiuni.
  Aceasta este o mare pacaleala spirituala, de genul celei in care “ne furam caciula singuri”, fiindca in realitate nu exista nivel la care respectarea normelor etice si morale si, mai ales, asumarea iubirii, sa nu mai fie necesara. Deseori, oamenii isi stabilesc singuri, “dupa propriul chef”, o limita dincolo de care isi permit sa faca orice, pe motiv ca
  solicitarea interioara li s-a parut asa de mare incat au fost adusi in stare sa face cutare sau cutare gest mizerabil (!).
  Aceasta limita de “abdicare” de la omenie, de exemplu, multe persoane si-o stabilesc in functie de urmatoarele:

  forta coercitiva exterioara
  (in fata unui subaltern limita de rabufnire este mai joasa decat in fata unui sef, care trebuie “respectat” mai mult si care poate fi “periculos”)

  nivelul cultural si de instructie al persoanei respective

  (aceeasi persoana are nivele diferite in viata in functie de etapele de cultura si instructie pe care le-a parcurs

  de solicitarea cu care “s-a obisnuit” si care nu o mai considera deosebita

  (de exemplu- in colectivitati de la periferie, bataia poate fi zilnica si doar o bataie foarte mare poate genera o reactie exceptionala… sau…

  o aceeasi persoana considera nivele de algomeratie si agitatie acceptabile diferite in momente diferite, in functie de orasul in care a trait, la inceput fiind un oras mai mic – considera o aglomeratie mare la un anumit nivel
  iar apoi , traind intr-o metropola insalubra… considera acceptabil un alt nivel mult mai inconfortabil de agitatie si inghesuiala si ar fi chiar fericita sa beneficieze de nivelul pe care il considera incacceptabil in orasul mic etc).

  Prin urmare, aceasta limita si-o stabileste omul obisnuit
  iar omul intelept nu o stabileste deloc,
  fiindca el nu are o limita la care sa admita indulgenta ca poate abdica de la principiile sale spirituale si de la modul intelept de a fi.

  fiindca, in realitate

  NU EXISTA LIMITA !

  Aceasta este, de fapt,
  o forma esentiala de eroism spiritual,
  pentru ca un astfel de om in fata greutatilor si incercarilor de tot felul nu capituleaza si isi respecta omenia, bunul simt si modul intelept de a fi si a actiona.

  2. Un alt sens- mult mai profund al sintagmei „Cunoastere de Sine” este Revelarea Sinelui

  Ei bine, acesta este adevarata realizare spirituala, recunoscuta pe orice cale spirituala, deoarece dincolo de o anumita limita de evolutie interioara,

  inteleptii vorbesc aproape la fel,

  indiferent carei cai spirituale apartin.

  Revelarea Sinelui este constientizarea existentei unei identificari gresite a noastra insine cu corpul sau cu mintea sau cu egou-ul si realizarea cunoasterii autentice a adevarului, si anume ca noi insine suntem nimic din toate aceste, ci suntem doar spiritul Suprem Atman, scanteie din Dumnezeu Tatal, nepieritor si nesupus devenirii, imuabil la orice transformare si etern.
  Aceasta este adevarata realizare, singura reala si nepieritoare, de care vorbesc toti inteleptii, atat cei crestini, cat si cei sufiti, indieni, tibetani si altii, de pe orice cale spirituala autentica.
  Binenteles ca atunci cand (de exemplu, pentru cei care sunt crestini) traim comuniunea Christica, cand cu adevarat “ne unim cu Iisus Cristos” sau cu Dumnezeu insusi este vorba de aceeasi stare de care am vorbit mai sus.

  Sri Nisargadata Maharaj spunea:

  Scopul celei mai inalte spiritualitati se poate limita la cunoasterea a ceea ce suntem…

  Atat si nimic mai mult!

  Dar cum e posibil sa fie asa, nu vedem aici nici un cuvant despre Dumnezeu, viata de apoi sau diverse practici exterioare specifice atator religii?
  Cum de nu a spus Nisargadata ca scopul celei mai inalte spiritualitati ar fi cunoasterea lui Dumnezeu ? Pare ciudat, nu-i asa?
  Ei bine, aici se releva, pentru Cautatorul sincer un exceptional secret spiritual!

  Da, de fapt, scopul celei mai inalte spiritualitati este cunoasterea lui Dumnezeu,
  dar Dumnezeu este , cel mai aproape, in noi.

  Calea secreta, cea mai scurta, cea mai simpla, dar nu pentru toti, cea mai usoara, este
  sa il cauti pe Dumnezeu in tine, in inima sau esenta ta spirituala.

  Despre revelarea Sinelui sunt foarte multe de spus si mult mai multe de realizat si experimentat in fiinta noastra, doar toate acestea la timpul lor.

  Amintim aici o definite a lui Patanjali care spune ca
  “Yoga (care este, in ultima instanta, fuziunea identificatoare cu Dumnezeu) este transcenderea fluctuatiilor mentale.
  Cu alte cuvinte, in momentul revelarii Sinelui, fluxul neintrerupt al fluctuatilor mentale, sau , cu alte cuvinte, al gandurilor, este intrerupt si numai astfel poate fi perceput Sinele, in deplina ‘liniste mentala”.

  Aceasta nu inseamna absolut deloc (cum in mod aberant argumenteaza rauvoitorii obtuzi ca fiinta respectiva care realizeaza yoga nu mai gandeste deloc in viata de zi cu zi (!) si ca ea renunta la ratiune si intelepciune, ci chiar dimpotriva. Fiinta respectiva va deveni si va fi recunoscuta ca fiind cu adevarat inteleapta, inteligenta si chiar geniala, chiar si atunci cand se raporteaza la aspectele vietii asa-zis obisnuite.

  Cum este posibil si…daca nu e asa? Sau daca este exact asa… inseamna ca este ceva extraordinar si esential.

  Ei bine , asa e, dar sa nu ne credeti.

  Va rugam din suflet

  verificati!

  Leonard Radutz
  Societatea Academica AdAnima
  pentru Transformare si Cunoastere de Sine

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...