Dragos Mocanu a inceput sa consume acest drog in urma cu doi ani, dupa ce, inainte, s-a drogat cu marijuana Miinile lui sint ciuruite din cauza numeroaselor intepaturi

Doza zilnica de drog ajunsese la 20 de mg

La drogati exista o dubla dependenta: psihica si fizica.

Analizele de dozare a drogurilor, care i s-au facut, au scos la iveala ca s-a drogat cu hasis si marijuana”, ne-a precizat dr. Radu Andrei, seful Clinicii de Drogo Dependenta. Acesta a mai adaugat ca viata celor care se drogheaza se invirte numai in jurul drogului si a obsesiei despre cum sa-si procure drogul. La ei se instaleaza o dubla dependenta: una psihica, dorinta irezistibila de a se simti bine, si una fizica pentru ca organismul, obisnuit cu drogul, are nevoie de acesta ca sa functioneze.

In absenta drogului apar o serie de simptome foarte urite: drogatul are frisoane, il dor muschii si articulatiile ingrozitor, este irascibil, foarte agitat, ii curg ochii si nasul.

Drogul ii da o stare de liniste, completeaza dr. Andrei, de pace interioara, de stergere a necazurilor si a durerilor. „Daca primele experiente sint neplacute si dau dureri de cap foarte puternice in timp, in cazul heroinei senzatiile apar brusc.”, conchide dr. Radu Andrei.

Cu o privire intunecata si tot frecindu-si miinile, Dragos Mocanu povesteste cum a inceput sa se drogheze. El spune ca a inceput cu marijuana si ca, acum, este dependent de heroina. Tinarul marturiseste ca a ajuns la spital dupa ce a intrat in coma de la o supradoza de heroina. „Eram acasa si stateam linistit in fotoliu, uitindu-ma la televizor. Imi injectasem inainte mai mult de 20 mg de heroina si ma simteam cit se poate de calm. Dintr-odata am scapat capul pe perna si m-am ingalbenit foarte tare la fata. Mama mea era linga mine si a incercat sa ma trezeasca. Nu reactionam in nici un fel. S-a speriat ca am facut stop cardiac si am murit. A chemat Salvarea cit a putut de repede si am fost dus mai intii la Spitalul de Urgente”, povesteste tinarul. Acesta a stat internat citeva zile la Urgente, fiind supus unui tratament intensiv, dupa care a fost transportat la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, unde a inceput o cura de dezintoxicare.

Povestea a inceput insa mult mai devreme, in urma cu aproape opt ani. „Eram in Germania prin ’93 si am vazut in gara la Munchen multi drogati care pareau ca sint in al noualea cer. Era o moda acolo ca tinerii sa se drogheze. Asa ca am incercat si eu, mai mult din curiozitate, si am inceput cu marijuana. Prima tigara mi-a dat o senzatie foarte placuta de calmare, moleseala”, a povestit cel care, ulterior, a devenit sclavul prafului alb. El spune ca a incercat apoi hasisul si cannabisul, pe care le inhala, la inceput, la citeva zile, apoi in fiecare zi.

„Praful” si-l procura din barurile Cannabis si Ali-Baba

Drogurile au devenit treptat hrana de zi cu zi si, in orice tara a ajuns, nu putea rezista fara sa-si ia portia zilnica. Dragos Mocanu a povestit ca a trecut granita ilegal la greci, la unguri si ca a ajuns si in Olanda si Belgia: „Cind am vrut sa trec iarasi in Germania in ’98 am fost prins si mi s-a pus interdictie pe viza Schengen pina in 2002. Cam de doi ani am inceput sa ma droghez cu heroina; am inceput in strainatate si am continuat si acasa”, spune tinarul de 26 de ani, care locuieste in cartierul Bularga. El continua sa povesteasca ca isi procura praful datator de liniste din doua baruri frecventate de studentii ieseni, si anume Cannabis si barul Ali-Baba, situat in complexul studentesc Codrescu. „Cei care imi dau drogurile au inceput sa ma cunoasca si, cum intru in bar, ma si intreaba cit imi trebuie. Imi dau plicul si, citeodata, le dau banii dupa o saptamina. Odata mi-am lasat masina garantie pina am adus banii. Eu am o amarita de Dacie, insa parintii mei au fiecare masina lui. Tata are un Cielo, iar mama un Tico. Ei stau destul de bine cu banii pentru ca au deschise doua angrouri in Siraj”, sustine Dragos Mocanu. El mai povesteste ca, in fiecare dimineata simte nevoia sa-si injecteze praful pe care il dizolva cu ser fiziologic cumparat de la farmacie. „Un gram de heroina costa cam 600.000, dar imi injectez numai cite 20 de mg odata. Am noroc ca parintii mei au bani si imi dau si mie bani de buzunar in sume destul de mari”, explica de unde reuseste sa obtina banii pentru droguri Dragos Mocanu.

„Nu mai am vene unde sa-mi injectez heroina”

Dragos isi descopera bratele si arata efectele injectarii. Venele nu se mai cunosc, iar miinile ii sint pline de vinatai si rani cicatrizate. Gitul si picioarele ii sint, de asemenea, pline de urme ale ranilor infectate si cicatrizate pe jumatate: „Nu mai am vene unde sa-mi injectez. Mi-am exploatat corpul la maxim. Cit am stat in spital venea un prieten la mine sa ma viziteze si mi-a adus o data drogul si seringa. Pentru ca faceam tratament nu mai simteam nevoia sa ma droghez zilnic. Dar mi-am injectat citeva mg de heroina cit am stat internat la Socola”, spune tinarul. El a mai adaugat ca pastilele Ecstasy ii provoaca halucinatii: „Am fost intr-o noapte cu niste prieteni in Night Club la Hotelul Orizont dupa ce luasem Ecstasy. Amicii mei din club mi-au povestit a doua zi ca ne comportam tare ciudat. Eu dadeam din miini si spuneam ca sint cu barca si vislesc, un alt prieten din grupul nostru spunea ca este cuscru mare si, de aceea, a luat fata de masa si si-a legat-o in jurul gitului, iar celalalt, care se drogase, se urcase pe masa si mergea cu calul”, povesteste nefiresc de amuzat Dragos Mocanu. De obicei merge drogat in discoteca, sustine tinarul, insa au fost zile cind si-a injectat doza chiar in interiorul discotecii: „De cele mai multe ori ma droghez in masina, insa, citeodata, ma injectam la baie in discoteca ?Rosu si Negru?, continua sa povesteasca tinarul. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, care l-au tratat pe Dragos Mocanu, spun insa ca el s-a drogat cu hasis si marijuana, si nu cu heroina: „A stat internat la noi la spital vreo doua saptamini si a facut o cura de dezintoxicare”.

(Manuela OLOERU)

Data publicarii: 23/03/2001 – Ziarul de Iasi


cititi si „Ce poate face un drogat -toxicoman dependent de heroina sau alt drog (chiar si tutun sau alcool) pentru a scapa de viciu prin metode naturale?”