Paramahamsa Yogananda

Paramahamsa Yogananda, născut sub numele de Mukunda Lal Ghosh la 5 ianuarie 1893 în localitatea Gorakhpur din India, este considerat ca făcând parte dintre marile personalități spirituale ale Indiei.

El este cel care a făcut cunoscută Kriya Yoga în țările din vest, în special în Statele Unite, prin celebra sa carte Autobiografia unui Yoghin. Publicată pentru prima oară în 1946, și ulterior tradusă în peste 18 limbi, ea a devenit un best seller, care a fascinat și incitat mulți căutători spirituali.

Încă din fragedă tinerețe, Mukunda, a căutat răspunsuri, mergând la diferiți înțelepți, sau guru indieni, sperând să găsească un maestru iluminat care să-l ghideze în căutările sale spirituale. Căutarile lui Yogananda au luat sfârșit cand, în anul 1910, la vârsta de 17 ani, și-a întâlnit maestrul – pe guru Swami Yukteswar Giri. El a descris această primă intalnire cu Maestrul său ca o fiind o revelație asupra naturii legăturior karmice dintre el și Yukteshwar, care se întindeau pe parcursul mai multor vieți anterioare.

În 1915 termină Colegiul din Serampore din cadrul Universității din Calcutta, cu o licență în arte. Acest fapt îi permite să petreacă mai mult timp în ashramul lui Yukteshwar, din Serampore.

Tot în acest timp el depune niște jurăminte de intrare în ordinul monahal Swami, și astfel devine “Swami Yogananda Giri”.

În 1917, Yogananda pune bazele unei școli spirituale, în Bengalul de Vest, în Dihika, școala care ulterior va deveni Societatea Yogoda Satsanga din India, filiala Indiană a Organizației Americane Yogananda.

În 1920 Yogananda ajunge pentru prima oară în Statele Unite, unde participă ca delegat al Indiei la Congresul Internațional al Liberalilor Religiosi, in orasul Boston.

În același an pune bazele Frației pentru Realizare de sine, urmând ca prin aceasta să răspândească în întreaga lume învățăturile sale spirituale despre practicile și filozofiile milenare indiene ale Yogă-i și meditației.

Pentru cațiva ani, el ține conferințe și predă pe Coasta de Est, iar în 1924, susține un turneu de-a lungul continetului American. Mii de oameni vin să-l asculte, atrași de învățăturile spirituale și de charisma sa. Printre aceștia se numară și celebrități ca: soprana Amelita Galli –Curci, tenorul Vladimir Rosing, și Clara Clemens Gabrilowitsch, fiica lui Mark Twain.

În anul următor se muta in Los Angeles, unde fondează Centrul Internațional pentru Realizare de Sine, din Los Angeles, California. Acesta va deveni, inima spirituală și administrativă a întregii sale activități în această țară. El a trăit aici între anii 1920 și 1952 cu o întrerupere de un an (1935-1936), când s-a întors în India pentru a-și vizita guru-ul, și pentru a cunoaște și alți sfniți aflați în viață, ca de exemplu Therese Neumann -femeia stigmatizată din Konnesreuth, precum și alte locuri cu o semnificație spirituală deosebită.

În 1935, când se reîntoarece în India pentru a-și vizita maestrul, pe Sri Yukteswar, acesta îi conferă titlul de Paramahamsa – in traducere “lebada suprema”, și care indică atingerea spirituală supremă a celui care îl poartă. Din păcate, maestrul său se stinge din viață un an mai târziu, când Yogananda se afla in vizită la Calcutta.

După reîntoarcerea în America, el continuă să țină conferințe, să scrie și răspândească prețioasele învățături spirituale celor care se simțeau atrași de acest gen de cunoaștere.

Printre invățăturile sale de baza se numară Kriya Yoga, care inseamna unirea (yoga) cu conștiința supremă, printr-o anumită acțiune sau ritual (kriya). Rădacina, cuvântului Kriya în sanskrită este kri, care înseamnă a face, a acționa, sau a reacționa. Kriya Yoga i-a fost transmisă lui Yogananda printr-o linie directă de maestri, începând cu Mahavatar Babaji. Despre Kriya Yoga, Yogananda vorbește și în cartea sa ”Autobiografia unui Yoghin”, unde oferă o descriere generala a acesteia, menționand faptul că această Yoga nu se poate învața fără a avea un maestru autentic.

La data de 7 martie 1952, în timpul unui dineu oficial din Los Angeles, California, Yogananda moare, la sfârșitul speech-ului pe care îl susținea în onoarea ambasadorului Indiei în Statele Unite – Binay Ranjan Sen. Cei care au fost de față spun ca el a intrat direct în Mahasamadhi, atingând starea de nirvikalpa samadhi, sau de iluminare totală.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top