Matangi este a noua putere divina, care ne acorda grația si binecuvantarile ei din profunda sa stare de extaz divin pe care o traiește in mod continuu.

Ea ne inpira sa traim viața intr-un mod divin

Este deseori reprezentată avand culoarea verde inchis, precum cea a smaraldului.

Matangi este energia cuvantului rostit și a oricarui tip de maifestare exterioara a cunoasterii interioare, prin diferitele forme de arta, muzica si dans.

Din punct de vedere etimologic, “mata” inseamna “un gand” sau “o opinie”.

Asadar, Matangi guverneaza procesul de exprimare a gandului prin cuvant.

La nivel subtil, o regasim la nivelui lui Vishudda chakra, care are legatura cu actul vorbirii.

Deasemenea, ea este corelata cu o zona de la nivelul varfului limbii, responsabila cu vorbirea articulata si cu perceperea gusturilor esentiale. Aceasta zona este conectata printr-un canal subtil cu Ajna chakra, numit Sarasvrati. Acest nadi are legatura cu manifestarea energetica a Marii Puteri Divine, și anume,  cu manifestarea ispirației divine de la nivelul minții prin actul vorbirii.

Matangi este considerata  ca fiind energia subtila care circula prin acest canal subtil si ne ajuta sa exprimam verbal adevaruri divine si sa fim divin inspirați in arta poeziei metafizice.

Ea ne ajuta sa cream capodopere.

Avand legatura cu actul vorbirii, ea este conexata cu urechea si cu abilitatea de a asculta, cu procesul de ințelegere si invațare.

Raportarea la Marea Putere Divina Matangi ne ajuta sa cunoastem semnificația simbolurilor si arhetipurilor, sa ne dezvoltam talentul artistic desavarsit si sa realizam opere artistice exceptionale.

Este corelata cu Logosul Divin, cu intelepciunea si intelegerea legilor divine

ceea ce il ajuta pe adoratrul sau sa traiasca o viața cu sens profund  și il ajuta sa iși implineasca dharma. Aduce coerența si sincronocitați datorita așezarii aspirantului pe o direcție ințeleapta, corecta, integrata in ordinea divina.

Ne confera puterea de invațare si elocvența in dezbateri si discuții.

Matangi guverneaza procesul gandirii, prin care noi ne exprimam ideile prin vorbire.

Ii sustine pe cei care raspandesc adevarata cunoastere.

Ea este invatatura transmisa de maestru prin cuvantul rostit.

Matangi se manifesta prin invatatura maestrului catre discipoli și pastrarea traditiei diverselor cai spirituale.

Prin urmare, adorarea lui Matangi poate fi considerata, de fapt, adorarea maestrului si a caii.

Ne sustine in demersul  nostru de a face binele

“Mata” mai insemana si “salbatic”, “pasional”, adica cea agera si pasonala, cea activa.

Ne ajuta sa descoperim ceea ce se afla dincolo de cuvinte, adevarul dincolo de aparente.

Ea ne releveaza cea mai inalta cunoastere

Matangi ne poate sustine in  a obține transcendenta, identificarea cu Sinele Suprem Atman prin cunoastere, ajutandu-ne sa facem saltul de la ignoranța la Adevar.

Ea ne poate releva direct Adevarul, ne permite sa avem acces la adevarata cunoastere și la perfecțiune.

Ea guverneaza toate formele de cunoastere.

II sustine pe invațatori sau profesori, manifestandu-se chiar si prin cuvintele pline de ințelepciune ale maestrului.

Ea ii sustine pe cei care au ca dharma transmiterea cunoașterii: profesori, oratori, mediatiori, actori, poeti, dansatori, regizori de film sau teatru, etc. Pe acei care transmit lucruri frumoase, morale, nobile, inalțatoare, care ii pot apropia pe om de Dumnezeu.

Reprezinta sunetul subtil nemanifestat

Gandurile sunt vibratii pe care noi le transmitem si au un anumit efect. In acest sens, mantrele rostite cu glas tare sau in minte sunt instrumente foatre eficiente pentru transformarea noastra.

O modalitate de adorare a Marii Putri Divine Matangi, de raportare la ea este prin studiul textelor sacre si reflectarea asupra sensului profund al acestora, dar si prin ascultarea cuvintelor plinde de ințelepciune ale maestrului si intelegerea semnificației profunde a acestora.

Ne ajuta sa cunoastem Adevarul Suprem prin arta

Prin muzica ne putrem raporta foarte usor la ea. Muzica, arta în general, este un limbaj special, paralel cu raţiunea, fiind mai aproape de limbajul emoţiilor şi intuiţiei

Matangi este pasionala, foarte activa, deplin fericita in jocul divin al manifestarii, este vie si efervescenta, manifestand permanent fericirea extatica-extazul divin sau beatitudinea( Ananda, fericirea nonduala).

Ne dezvaluie frumusetea impresionanta a creatiei, ea inași fiind o manifestare orbitoare a Creației, foarte atragatoare.

Prin raportarea la ea putem dezvolta in noi aceste atribute si trairi exceptionale care o caracterizeaza.