Mahavatar Babaji- yoghinul veșnic tânăr

Mahavatar Babaji

Babaji este cunoscut ca yoghinul nemuritor din Himalaya, care trăiește de sute de ani, având înca înfățișarea unui tânar. Corpul său rămâne neschimbat, neafectat de trecerea timpului și nu are nevoie de hrană.

El și-a depășit condiția de muritor și s-a retras din lume, dar se arată rareori doar anumitor persoane, care sunt binecuvântate de prezența sa.

Discipol său, Lahiri Mahasaya spunea că:

 „atunci când cineva pronunță cu venerație numele lui Babaji,

el își atrage o binecuvântare spirituală spontană”.

Cu atat mai mult, pentru cei care alege să li se arată, grația cu care sunt binecuvantați este de neimaginat.

El are puterea să devină vizibil doar pentru cei care considarea. Poate să apară și să dispară la voință.

Yoaganada descrie în cartea sa cum Babaji putea să înțelagă și să vorbeascâ orice limbă, desi nu o asuzise sau nu o învățase niciodată.

Maestrul a manifestat capacități uimitoare cu diverse ocazii, așa cum este în cazul următoarelor întâmplări:

“Într-o noapte, discipolii săi erau așezați în jurul unui rug uriaș, aprins în vederea celebrării unei ceremonii sacre vedice. Brusc, marele guru a luat un lemn aprins și l-a lovit ușor în umăr pe un chela (discipol) care se afla aproape de foc.

– Este o cruzime, Maestre! a protestat Lahiri Mahasaya

care era de față.

– Ţi-ar fi plăcut să-l vezi arzând de viu sub ochii tăi, conform destinului său?

Cu aceste cuvinte Babaji, își puse mâna sa vindecătoare pe umărul desfigurat al acelui chela.

– În această noapte te-am salvat de la o moarte groaznică. Legea karma-ică (a destinului) este satisfăcută de această mică arsură.

Altă dată, sfânta adunare a fost tulburată de sosirea unui străin care reușise să se cațere, cu o hotărâre uimitoare, pe peretele muntos aproape inaccesibil, până la poiana unde era grupul Maestrului.

– Domnule, dumneavoastră sunteți desigur marele Babaji?

Fața omului era luminată de o inexprimabilă devoțiune.

– Luni de zile v-am căutat neobosit, prin aceste vârfuri pietroase. Vă rog să mă primiți ca discipol.

Întrucât guru-l nu răspundea nimic, omul arătă o prăpastie uriașă de dedesubtul platoului.

– Dacă refuzați, voi sări în prăpastie. Viața nu are nici o valoare pentru mine dacă sunt nedemn de ghidarea dumneavoastră către Dumnezeu.

– Sări, în acest caz! zise cu răceală Babaji. Nu te pot accepta în starea ta actuală de evoluție spirituală.

Fără un cuvânt, omul se aruncă în prăpastie. Atunci Babaji i-a trimis pe discipolii șocați să-l caute pe străin. Când ei au revenit cu corpul zdrobit, Maestrul își puse mâinile sale divine pe capul celui mort care deschise ochii și a îngenuncheat umil la picioarele atotputernicului guru.

– Acum iată-te pregătit să devii discipolul meu.

Babaji îi surâse afectuos celui reînviat:

– Tu ai suportat curajos o probă redutabilă, de acum înainte moartea nu va mai avea putere asupra ta: faci parte din grupul nostru nemuritor. După aceea, el pronunță fraza obișnuită: Dera danda uthao, semnalul de plecare și grupul dispăru.”

Ce este un mahavatar?

Babaji este considerat un siddha, adică o ființă umană perfectă, care manifestă capacități și puteri extraordinare.

Așa cum este descris și în  Upanișade, este considerată a fi siddha o ființă care a atins perfecțiunea. O astfel de ființă a atins starea de  jivanmukta (eliberat în viață), dar și pe cea de paramukta (eliberarea supremă – stăpânirea absolută a morții). Acest nivel de evoluție corespunde eliberării definitive de legăturile karma-ice ale ciclului de reîncarnări succesive. Ca urmare, este eliberată de necesitatea de a se reîncarna și, dacă o face, este doar pentru a-i ajuta pe ceilalți.

Ea vine pe lume ca avatar, un model divin demn de urmat, ce aduce cu sine binecuvântarea și grația divină supremă ce se revarsă asupra întregii omeniri.

Un avatar nu se supune legilor fizice sau altor condiționari de orice natură. El și-a depășit toate limitele și condiționările, așa încât, cum este și în cazul lui Babaji, nu are nevoie de hrană sau alte nevoi materiale, se poate arată sau nu celor din acest plan, este dincolo de timp și de spațiu, are acces total la adevar.

„Nivelul spiritual al lui Babaji se află dincolo de puterea de înțelegere umană“, spunea Sri Yukteswar.

 „Viziunea îngustă a oamenilor nu poate penetra până la strălucirea sa transcendentă. Degeaba încercăm să vizualizăm statutul unui avatar, el este de neimaginat.“

Paramahansa Yogananda îl descrie foarte bine pe maestrul său din acest punct de vedere în cartea sa „Autobiografia unui yoghin“:

 „Colțurile stâncoase ale Himalayei de nord, din apropiere de Badrinarayan, sunt încă binecuvântate până în zilele noastre de prezența vie a lui Babaji, gurul lui Lahiri Mahasaya. Maestrul sihastru își păstrează aceeași formă fizică de secole, poate chiar de milenii. Nemuritorul Babaji este un avatar (termen sanscrit însemnând „coborâre“ – derivat din rădăcina ava, „în jos“ și tri, „a trece“).“ În Scripturile Indiei, avatar semnifică „Încarnarea Divinității“.

Tot el vorbește despre misiunea spirituala lui Babaji ca fiind cea a unui Mahavatar (Avatar suprem), prin faptul că el a readus omenirii o tehnică valoroasă, care îi conduce pe aspiranți la eliberea spirituală, dar și prin formarea unor discipoli valoroși care au facut ca această învățătură să fie cunoscută și accesibilă oricui.

S-a născut într-un moment astral ce anunța venirea unui mare avatar divin

Nu ne-au rămas prea multe informatii referitoare la viata sa, dar conform spuselor unui discipol de al său, se presupune că s-a născut în anul 203 d.Hr pe data de 30 noiembrie, într-un sătuc numit Paranegipettai, în provincia Tamil Nadu din sudul Indiei. Tot de la acesta știm că momentul astral în care s-a născut coincide cu cel în care a venit pe lume și Krishna, un alt mare avatar divin, considerat încarnarea lui Dumnezeu pe pământ. Este vorba despre momentul ascensiunii stelei Rohini, în data de 20 iulie 3228 î.Hr, data nașterii lui Krishna.

El a venit într-o familie cu înalte preocupări spirituale. Tatăl său era preot în tempul Muruga sau Kartikeya, de lângă casa lor. Faptul că a venit într-un astfel de mediu i-a permis să înflorească spiritual și să ajungă la realizări spirituale excepționale. El a ajuns la realizarea spirituală deplină, îndeplinidu-și astfel misiunea pentru care s-a încarnat, și anume aceea de a susține omenirea în drumul său către desăvârșire, spre a-L cunoaște pe Dumnezeu.

Misiunea sa s-a concretizat prin faptul că știința Kriya yoga a ajuns să fie cunoscută și practicată în întreaga lume prin intermediul discipolilor săi pe care i-a format și îndrumat în acest sens.

Dintre aceștia îi amintim pe Sir Yukteswar și Sir Yogananda, a căror activitate a fost semnificativă și cu un impact covârșitor.

Părinții săi i-au dat numele de Nargaraj, care înseamnă „împăratul șerpilor”, făcând aluzie la capacitatea de a stăpânii energia kundalini, cea care mai este cunoascută și ca „puterea șarpelui”. Dar, el a ramas cunoscut cu numele de Babaji, care înseamnă „tată venerat”.

Mai este cunoscut cu de diferite alte nume, cum ar fi Mahamuni, Tryambaka Baba, Shiva Baba și Badua Baba, Babaji Maharaj.

Cum și-a întâlnit maeștrii?

Viața sa a urmat un curs neașteptat, care i-a îndreptat pașii către a-și cunoaște în cele din urmă maeștrii săi spirituali.

Astfel, la vârsta de 5 ani a fost răpit și vândut ca sclav unui negustor din Calcutta. Totuși, acesta l-a eliberat la un momendat. El a plecat de la stăpânul său și “ întâmplarea” a făcut să întâlnească un grup de yoghini dedicați spiritualității, cu o mare aspirație și dragoste față de Dumnezeu. El a rămas alaturi de ei timp de 10 ani, inspirându-l în practica și cunoasterea sa spirituală. În acest timp a studiat scrierile sacre, precum: Vedele, Upanisadele și Puranele.

În călătoriile sale altături de frații săi spirituali a ajuns într-un loc special, unde avea să-și cunoască maestrul. Au mers în Sudul Indiei, au traversat cu barca spre insula Sir Lanka și ș-au continuat călătoria printr-un drum anevoios, ajungând cu greu în orasul sfant Kartargama, din Nordul insulei. Nagaraja a trecut cu hotărare peste toate dificultățile cu care s-a confruntat în această călătorie pentru că a simtit în sufletul său că este important să ajunga la destinație. Acesta era un loc în care se mai întrupase și în altă existență și, ca  și de aceasta dată, are o dharma de îndeplinit aici.

Este un loc unde până de curând se ajungea cu mare dificultate și numai cei cu calități speciale reușeau să facă tot drumul. Acum, desigur, că există drumuri accesibile chiar din așezări mari din jur.

Cei care ajung aici descoperă un loc  în care se întâmplă lucruri neobișnuite, care par să sfideze legile fizcii. Se întâmplă nenumărate minuni, întreaga așezare fiind dominată de o atmosferă plină de mister. Însăși numele orașului descrie starea specială pe care o resimțim aici. Numele său vine de la cuvântul “katir”, care înseamnă strălucire sau lumină și “kama”, care înseamnă iubire.

Katagama este locul în care Nagaraja îl întâlnește pe primul său maestru, Bhogarnatha. A rămas o vreme alături de maestrul său, care a recunoscut în discipolul său potentialul pe care îl are, ceea ce l-a determinat să îi dezvăluie tehnici avansate de yoga, inclusiv metoda “kaya kalpa”, prin care a ajuns să își păstreze corpul tânăr pentru totdeauna. A urmat învățătura maestrului său și a practicat asiduu cât timp a stat lângă el.

După o vreme Bogarnatha l-a îndemnat să meargă la Coutrallam în Tamil Nadu, la marele înțelept Agastya pentru a-și continua călătoria spirituală alături de acesta. Agastya l-a învățat tehnici puternice de pranayama, care l-au condus în stări superioare de conștiință.

După o vreme și acesta l-a îndrumat spre alt maestru. Nagaraja a ascultat îndemnul lui Agastya și a mers mai departe la celebrul templu din Himalaya, Badrinatha, unde l-a întâlnit pe Badrunatha și a contiunat să practice și să studieze cu seriozitate. Apoi, s-a retras într-o peșteră, unde a practicat în solitudine până când a ajuns la desăvârșire. Se spune că a a atins starea de iluminare la vârsta de 12 ani și nemurirea fizică la 16 ani.

Discipolii săi

Babaji și-a îndrumat discipolii în modul său unic spre al cunoaște pe Dumnezeu pe o cale de eliberare foarte rapidă.

Dintre aceștia putem amintim pe: Lahiri Mahashaya, Swami Pranavananda, Swami Shriyukteshwar, Hamsa Swami Kevalananda, Paramahamsa Yogananda, Paramahamsa Hariharananda, Shankara- reorganizatorul Ordinului Swami și pe Kabir- faimosul sfânt și poet indian. Se spune că misiunea sa a fost și aceea de a-i asista pe marii pofeti în a-și îndeplini dharma lor.

Lahiri Mahasaya a fost cel prin care știință de eliberare spirituală Kriya Yoga a început să se răspândească din nou  în întreaga lume.

„Kriya Yoga pe care, prin intermediul tău, o dau lumii în acest secol XIX“, i-a spus  Babaji lui Lahiri Mahasaya, „este aceeași știință pe care, cu multe mii de ani în urmă, Krishna i-a oferit-o lui Arjuna și care, mai târziu, a fost cunoscută de Patanjali, de Iisus, de Sfântul Ioan, Sfântul Pavel și alți discipoli.“

Yogananda a contribuit, deasemenea, foarte mult la răspândirea științei Kriya Yoga în lume, în special, prin cartea sa foarte cunoascută „Autobiografia unui yoghin”.

 Marele înțelept Babaji i s-a adresat lui Yogananda în acest fel:

„Tu ești cel pe care l-am ales să răspândesc mesajul Kriya Yoga în Occident. Cu mult timp în urmă l-am întâlnit pe guru-ul tău Yukteswar la un Kumbha Mela; I-am spus atunci că te voi trimite la el pentru antrenament. ”

Babaji îndrumă în continuoare din subtil cu dragoste și înțelepciune pașii celor care aspiră la a fi una cu divinul.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top