Abheda Yoga Academy > ABHEDA YOGA - CALEA INIMII  > Maha Shivaratri – 24 februarie 2017

Maha Shivaratri – 24 februarie 2017

 • pentru a primi informații si articole puteti trimite email-ul dv la abheda.yoga@gmail.com sau sms cu emailul dv. la 0727.531.412
 • Înscrierile la noi cursuri ABHEDA Yoga pentru începători se fac ACUM
 • Un nou curs - ABHEDA Yoga pentru copii. DETALII ȘI ÎNSCRIERE
 • suntem pe Facebook AICI
  • ...................ARTICOLUL....................

  Maha_Shivaratri-in-MauritiusMaha Shivaratri este una dintre cele mai importante sarbatori hinduse, dedicata zeului Shiva, avand de asemenea o mare valoare spirituala pentru poporul indian;  in acest an ea are loc in noaptea de 24 spre 25 februarie.

  Maha Shivaratri este noaptea in care este sarbatorit si venerat zeul Shiva. Acest eveniment se intampla in fiecare an in a 14-a noapte cu luna noua, din luna Phagun. Conform acestei credinte populare indene, zeul Shiva, este cel care a realizat ritualul ‘Tandava Nritya’  in decursul acestei nopti.  ‘Tandava Nritya’  este o forma de arta divina si reprezinta dansul creatiei, mentinerii si distrugerii, pe care zeul Shiva il danseaza in aceasta noapte, Shiva mai este cunoscut si sub denumirea de Shiva Nataraja sau Shiva Dansatorul Cosmic, iar conform legendei, lumea este creata in multitudinea formelor sale prin dansul continuu al lui Shiva.

  Semnificatia sarbatorii Maha Shivaratri

  In afara de aspectul semnificativ al Tandav-ei pe care zeul Shiva a realizat-o cu ocazia acestei sarbatori, se presupune ca aceasta este noaptea in care a avut loc casatoria dintre el si zeita Parvati. Se spune ca in aceasta noapte Parvati s-a rugat cu fervoare pentru iubitul ei.

  O alta legenda spune ca in aceasta zi, zeul Shiva si zeul Vishnu au avut o disputa asupra inceputului si sfarsitului zeului Shiva,  atunci Shiva s-a manifestat pe el insusi sub forma unui „Lingam Cosmic” de lumina pentru a sugera ca nu exista nici inceput si nici sfarsit al fiintei sale…

  Conform mitologiei hinduse, cand Parvati l-a intrebat pe mult iubitul sau stapan Shiva, ce ritual prefera mai mult, acesta a proclamat ca ritualurile si ofrandele aduse de devotatii sai in cea de-a 14-a noapte a lunii Phagun, sunt cele mai incantatoare pentru el.

  O alta legenda spune ca aceasta sarbatoare celebreaza momentul in care zeul Shiva a salvat Universul de la distrugere, inghitind otrava care fusese aruncata in oceanul cosmic de catre demoni, in timpul luptei dintre acestia si zei. Inghitind otrava, gatul zeului a devenit albastru, iar in aceasta ipostaza, Shiva mai este cunoscut sub numele de Neelkanth, care se traduce prin “cel cu gatul albastru”.

  Dintre toate cele 12 Shivaratri din timpul anului, Maha Shivaratri este consinderata a fi cea mai favorabila celebrare a zeului Shiva, fiind o noapte deosebita pentru toti cei devotati zeului Shiva.

  Ritualuri de Maha Shivaratri

  lingamCu  ocazia acestei sarbatori,  se fac numeroase ofrande: ofranda traditionala se numeste Puja Shiva-Linga si se efectueaza simbolic cu un Shiva Lingam,  acesta este imbaiat cu lapte, apa de trandafir, ghee, miere si pasta din lemn de santal. Aceasta Puja (ofranda) se efectueaza la fiecare trei ore, pe parcursul intregii zile.

  Oamenii fac, de asemenea ofrande de lapte, gangaajal (apa sfintita din Gange), betisoare de tamaie, frunze de bel, fructe si flori. Devotatii efectueaza cu strictete toate ritualurile de Maha Shivaratri, deoarece este considerata a fi o zi de bun augur, pentru adorarea lui Shiva, si se mai crede ca prin indeplinirea acestor ritualuri, o parte din karma lor va fi arsa.

  Festivitatile de Maha Shivaratri se efectueaza de catre femeile casatorite care se roaga pentru bunastarea si viata lunga a sotilor lor. De asemenea, din moment ce Shiva este considerat a fi un sot ideal, femeile necasatorite se roaga sa primeasca un sot asemenea lui.

  In afara acestor ritualuri, devotatii raman in stare de veghe pe parcursul intregii nopti de Maha Shivaratri fiind intr-o permanenta stare de vigilenta. Postul este de asemenea recomandat, pe parcursul intregii zile premergatoare sarbatorii, cat si pe timpul noptii; el se intrerupe in dimineata zilei urmatoare cand devotatii pot sa manance „prasada” sau ofranda biecuvantata,  pe care i-au oferit-o zeului Shiva. Astfel ia sfarsit aceasta grandioasa sarbatoare, dedicata zeului Shiva.

      

  Filmul despre Abheda Yoga Academy si Kundalini varianta rezumată - (20 min) Dacă doriți, AICI puteți găsi filmul intreg...

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Your comment...NameE-mail