luna-plina-in-capricornFenomenul de luna plina din aceasta luna are loc  pe data de 23 iunie 2013 la orele 14:32 ora Romaniei, ea se formeaza in zodia Capricornului pe gradul 2:10 si reprezinta apogeul actiunilor incepute in trecut, daca la Luna Noua in Capricorn  ( 11 ianuarie 2012) am plantat ” semintele “, acum culegem roadele, depinde cum am  “udat si ingrijit gradina in acest interval de timp.

In mod special in acest moment din an, Luna  se afla  la cea mai mica distanta de Pamant, la perigeu, fiind mai stralucitoare si mai mare ca de obicei.  Este un moment incarcat de energii imense ce poate inlatura lucrurile gresite intr-un mod destul de dur, poate aduce recompense, ne poate umple “sacul “ daca meritam. Influxul astral energetic este deosebit de intens, ceea ce poate influenta puternic starile emotionale, aducandu–le la suprafata. Din acest motiv este bine ca in aceasta zi plus,  minus 18 ore fata de momentul de maxim al acestui aspect, sa nu luam decizii importante, sa nu ne implicam in activitati riscante si sa ne controlam cat mai bine emotiile si gandurile.

Momentul de Luna plina ia nastere atunci cand Soarele se afla in opozitie perfecta cu Luna. Deci Soarele din Rac la gradul 2:10,  se afla in opozitie perfecta cu Luna din Capricorn la gradul 2:10, in acest fel se activeaza axa III-IX, care priveste comunicarea si studiile. Casa III energizata de aceasta Luna Plina este casa naturala a Gemenilor si a lui Mercur. Pe 26 iunie Jupiter isi termina tranzitul prin zodia Gemenilor intrand in zodia Racului. Tot pe 26 iunie, Mercur, guvernatorul casei III, intra in miscare aparent retrograda in semnul Racului.

Luna Plina in semnul de pamant al Capricornului, un semn practic, un semn ce are respect pentru traditii, fundatii solide, planificari pe termen lung, stabilitate, autoritate, rigiditate, reflecta lumina Soarelui in Rac, un semn ce nu este foarte diferit de semnul Capricornului doar ca Racul este preocupat mai mult de domeniul emotional pierzand astfel din vedere planurile pe termen lung.

O alta configuratie astrala speciala care se formeaza odata cu aceasta Luna Plina este cea denumita Zmeul, o configuratie ce este formata din opozitia Luna –Soare iar Saturn face un aspect de trigon cu Soarele si un aspect  de sextil  cu Luna, Neptun face un aspect de trigon cu Soarele in Rac si un aspect de sextil cu Luna in Capricorn. Este  o configuratie dinamica prin aspectul de Luna Plina iar aspectele benefice si planeta focar –Soarele in Rac in casa IX arata calea pe care trebuie sa o urmam.

Saturn in aspect benefic cu Luna in Capricorn si Soarele in Rac ne invata despre utilizarea corecta a energiei noastre emotionale, a resurselor noastre comune, a relatiilor de familie. Pe de alta parte, Neptun in Pesti are un rol de adjuvant prin influenta lui pozitiva in acest concert astral, este ca o muzica care face bine sufletului, este un ghid ce ne ajuta sa facem descoperiri in noi insine dar si in cei din jur.

Simbolul Sabian al acestei Luni Pline se regaseste la gradului 3 Capricorn: “ Sufletul, ca un spirit care planeaza, dornic sa castige experienta.”  Este un mesaj in acord deplin cu mesajul acestei Luni Pline in casa III, o casa ce vorbeste despre ceea ce facem pentru a ne imbogati mintea si comunicarea cu ceilalti.  Doar prin cunoastere putem evolua. In casa III, cunoasterea este dobandita prin experiente personale, prin implicarea directa in experientele cu mediul apropiat.

Ziua de Tripura Sundari este o zi deosebit de speciala, atunci cand influenta Lunii este foarte benefica asupra planetei noastre.  In aceasta luna, ziua de Tripura Sundari are loc pe data de 21 iunie, zi care coincide cu Solstitiul de Vara.  Iata doua evenimente foarte important suprapuse in aceeasi zi. Avand in vedere acest fapt este bine sa profitam de incarcatura energetica specifica acestei zile, care este ziua cea mai lunga din an, iar influenta soarelui este de asemenea extrem de puternica; in plus se adauga si energiile benefice ale acestei zile privilegiate, care mai este denumita si ziua frumusetii si armoniei universale.

sanziene-mainO alta sarbatoare importanta, cea a Sanzienelor care are loc pe data de 24 iunie, vine sa se alature acestui cortegiu triumfal al verii: momentul de Luna Plina din data de 23 iunie, impreuna cu Solstitiul de Vara si  ziua de Tripura Sundari, din data de 21 iunie.

Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

In aceasta zi sau in ajunul  ei se practica anumite obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie dar si de prognozare a vremii. Este totodata si  momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.

Am amintit acest fapt, pentru a accentua frumusetea acestui moment astral, care este sustinut din plin de foarte multe energii armonioase. Depinde doar de noi si de aspiratia noastra cea mai elevata, de modul in care vom putea sa le folosim in favoarea noastra si a celorlalti, sau nu.