Legătura dintre solstitiul de iarna şi creştinism

Ceea ce acum poate fi surprinzator este ca, in primele trei secole ale crestinismului, nasterea lui Iisus nu suscita mare interes. Ba mai mult decat atat, multi preoti priveau ca deplasata aniversarea nasterii sfintilor martiri sau a lui Iisus.

Practicile creștine, asa cum le cunoastem astazi, sunt destul de mult rodul conciliilor ecumenice și este, de fapt, firesc, deoarece mesajul originar este acum purtat de cultele sau organizațiile creștine.

Ceea ce este cert este ca serbarea lui Iisus pe 25 decembrie se impune abia in secolul al IV- lea

si asta dupa ce crestinismul este declarat de catre Constantin cel Mare drept religie oficiala a imperiului. Aceasta decizie este una politica si prin ea s-a intentionat suprapunerea crestinismului peste cultul lui Mithra, ceea ce s-a si intamplat de altfel.

La conciliul de la Niceea se stabileste ca Iisus sa fie sărbatorit oficial pe 25 decembrie. Dupa afirmatiile papei Iuliu I, Craciunul a fost sarbatorit pentru prima data in Roma in jurul anului 337 si abia dupa cateva decenii se extinde in intreaga lume crestina. Crăciunul s-a statornicit în anul 429 d.C., când împăratul Iustinian declară sărbătoare a imperiului ziua nașterii lui Hristos.

Ceea ce pare evident este faptul că serbarea nașterii lui Iisus se suprapune peste o sărbătoare solstițială, coincizând cu un veritabil cult solar.

Pana a fi considerata oficial Nasterea lui Iisus pe 25 decembrie, ea a fost celebrata la mai multe date, dintre care cea mai importanta si mai raspandita a fost data de 6 ianuarie. Biserica rasariteana sarbatorea Nasterea fizica odata cu Nasterea spirituala care era considerata a fi Boboteaza, moment in care Ioan il recunoaste pe Iisus drept Mesia.

Pentru noi solstitiul cade pe 22 decembrie. Iar daca am face o corectie a intervalului 25 decembrie – 6 ianuarie, raportat la zilele noastre am obtine intervalul 22 decembrie – 3 ianuarie. Ceea ce este extrem de important si sugestiv este faptul ca pe 3 ianuarie, desi frigul domneste in emisfera nordica, Pamantul se afla la cea mai mica distanța de Soare, momentul purtand in astronomie numele de periheliu. O altă data si intilnim iarasi o relatie importanta si unica in decursul unui an intre Soare si Pamant. Pamantul este cel mai aproape de Soare, iar Iisus “Soarele” isi incepe oficial misiunea.

Elemente cu valoare practică

Energiile cosmice se unesc cu cele telurice printr-un proces de initiere sacru, din care rezulta nasterea Principiului Cristic.

In 24 decembrie avem un plus de liber arbitru si daca dorim sa evoluam, avem posibilitatea de a intra în comuniune cu Mântuitorul creștin, care ne zambeste, parca nerabdator in a ne darui Lumina.

Daca alegem sa evoluam sau nu, sa pierdem timp prin distractii nepotrivite, în aceasta zi ni se deschid perspective nebanuite, vom avea parte de cadouri spirituale, surprize metafizice, ce vor afecta personalitatea noastra.
Karma fiind „ca și in repaus” o zi – permite mai ușor aparitia transformarilor spre Constiinta de Sine.

Pana in 21 decembrie soarele se deplaseaza spre sud (in emisfera noastra), spre cel mai de jos punct de pe bolta cereasca.
In 21 decembrie ziua Solstitiului de Iarna, soarele ajunge in cel mai de jos punct de pe bolta cerului, in drumul sau spre sud, ziua va fi cea mai scurta si va fi cea mai lunga noapte din an.
Dupa 22 decembrie Soarele isi inceteaza aparent, deplasarea spre sud, ramane pentru 3 zile in apropierea Constelatiei Crucii Sudului.

Din 25 Soarele inainteaza cu 1 grad, in marea sa calatorie spre nord, astfel forta vietii creste, bucurandu-ne cu mai multa Lumina si Iubire…

Astronomic, noptile se micsoreaza si zilele se maresc „fericite”…

24 decembrie, face parte din cele 3 zile de „repaus” ale soarelui, de moarte aparenta, in care initierea atinge culmi nebanuite, fluidul eteric teluric este insamantat de fluidul eteric cosmic, astfel vom primi coduri noi de Lumina, din Astral, pentru celulele noastre blocate in traume.

Primim un Restart divin, pentru repunerea noastra pe orbita Sinelui Superior, pe calea destinului nostru adevarat in viata.

24 Decembrie este un dar divin, o readucere aminte a Cine suntem Noi cu adevarat, un impuls dat vietii blocate in materialism.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top