Lahiri Mahasaya – a făcut Kriya yoga accesibilă

„Amintiți-vă întotdeauna că nu aparțineți nimănui și nimeni nu vă aparține. Reflectați că într-o zi va trebui brusc să părăsiți totul în această lume – deci faceți cunoștința cu Dumnezeu acum. Pregătește-te pentru următoarea călătorie astrală a morții călărind zilnic în balonul percepției lui Dumnezeu. Meditează neîncetat, ca să te poți privi rapid ca pe Esența Infinită, liberă de orice formă de mizerie. Încetează să mai fii prizonierul trupului; folosind cheia secretă a lui Kriya, învață să pătrunzi în Spirit. ” – Lahiri Mahasaya

Viața sa

S-a născut la 30 septembrie 1828, într-o familie de brahmani, într-un sătuc în apropiere de Bengal.

Până la vârsta de 33 de ani, marele kriya-yoghin Lahiri Mahasaya a dus o viață simplă. A fost contabil în administrația militară engleză. S-a căsătorit cu Srimati Kashi Moni, care i-a născut mai târziu doi fii și două fiice.

A studiat sanscrita, bengaleza, franceza și engleza.

Era un tânar amabil, blând și curajos. Era apreciat și iubit de toți cei care îl înconjurau.

O aură profundă de pace  îl înconjura mereu.

Nume său inițiatic  Mahasaya înseamnă  în traducere „spirit mare“.

Lahiri Mahasaya a manifestat diverse capacități paranormale. Putea să stea ore întregi fără să respire sau să clipească, până la oprirea totală a pulsului și a bătăilor inimii. Rezista foarte mult timp fără somn. El avea ziua viața lui normală de familie, iar noapte mergea la maestru său să primească învățătura.

Nu a întemeiat nicio organizație în timpul vieții sale, dar a făcut o predicție, care avea să se adeverească:

 „La aproximativ cincizeci de ani de la trecerea mea, o relatare a vieții mele va fi scrisă din cauza unui interes profund pentru Yoga care va apărea în Occident. Mesajul Yoga va înconjura globul. Va ajuta la stabilirea frăției omului: o unitate bazată pe percepția directă a umanității asupra Tatălui unic ”.

A intrat în mahasamadhi în Benares, la 26 septembrie 1895, iar cartea în care este descrisă viața lui- „Autobiografia unui yoghin“ a fost terminată în anul 1945.

Swami Keshavananda i-a povestit lui Paramhansa Yogananda trecerea conștientă a lui Lahiri Mahasaya:

„Cu câteva zile înainte ca guru-ul meu să renunțe la trupul său, mi-a spus Keshavananda, s-a materializat în fața mea în timp ce stăteam în schitul meu de la Hardwar.

– Vino imediat la Benares. Cu aceste cuvinte, Lahiri Mahasaya a dispărut.

Am plecat imediat la Benares. La casa guru-ului meu am găsit mulți discipoli adunați. Ore în acea zi, maestrul a expus Gita; apoi ni s-a adresat simplu.

-Ma duc acasa!

Au plâns suspine de angoasă ca un torent irezistibil.

-Fii mângâiat! Mă voi ridica din nou! După această enunț, Lahiri Mahasaya și-a întors de trei ori corpul în cerc, s-a îndreptat spre nord în postura sa de lotus și a intrat glorios în maha-samadhi( ultima meditație, în timpul căreia un maestru, care știe dinainte  că sunt ultimele momente înainte de a părăsi corpul fizic și se contopește total cu divinul).

Linia inițiatică

A fost discipolul marelui avatar divin Babaji, yoghinul  nemuritor care trăiește de secole în munții Himalaya, păstrându-și aparența unui tânăr de 16 ani.

Acesta i-a revelat, printre altele, care este menirea sa spirituală: aceea de a arăta lumii întregi că practica spirituală poate fi eficientă și dacă aspirantul nu trăiește în solitudine, că spiritualitatea și viața socială sau familială nu sunt incompatibile.

 Iată cuvintele lui Babaji pe care le regasim în celebra lucrare „Autobiografia unui yoghin” a lui Paramahansa Yogananda:

„Sfințit încă dinainte de naștere prin nenumărate vieți petrecute în meditație solitară, acum tu trebuie să trăiești printre oameni. Faptul că nu m-ai întâlnit decât după ce te-ai căsătorit și ai devenit un funcționar modest are un sens profund. Trebuie să abandonezi ideea de a te alătura grupului nostru misterios din Himalaya. Viața ta se va derula printre oameni și va constitui exemplul unui yoghin – cap de familie ideal. Cei care poartă grija unei familii și a unor responsabilități zilnice se vor simți încurajați de exemplul tău, deoarece ai aceleași obligații ca și ei.

Trebuie să-i faci să înțeleagă că țelul suprem al yoghinilor nu este inaccesibil celor care au legături familiale. Chiar în lume fiind, un yoghin care-și îndeplinește conștiincios îndatoririle, într-un scop dezinteresat, avansează cu siguranță pe calea iluminării. De acum înainte, nimic nu te obligă să părăsești lumea, pentru că tu ai rupt deja, în interiorul tău, toate atașamentele karma-ice. Chiar dacă nu ești al lumii, trebuie să trăiești în ea. Mai ai încă mulți ani în care trebuie să-ți îndeplinești conștiincios obligațiile familiale, civice și spirituale. O dulce speranță divină va reînsufleți, de acum înainte, inimile pustiite ale oamenilor. Viața ta echilibrată îi va ajuta să înțeleagă că eliberarea depinde de renunțările interioare și nu de cele exterioare.“

Paramahansa Yogananda ne vorbește despre minunata dharma a lui Mahasaya în acest fel:

„Deoarece parfumul florilor nu poate fi suprimat, așa că Lahiri Mahasaya, trăind în liniște ca un gospodar ideal, nu-și putea ascunde gloria înnăscută. Albinele devotate din toate părțile Indiei au început să caute nectarul divin al stăpânului eliberat .Viața armonios echilibrată a marelui guru-gospodar a devenit inspirația a mii de bărbați și femei. ”

Mahasaya isi cunoaste meastrul la varsta de 33 de ani.Până atunci a dus a viață normală, fără  preocupări spirituale.

Întîlinrea cu maestrul său a fost ca o reuniune divina. Cei doi petrecuseră împreună multe vieți, iar relația specială care se crease de-a lungul timpului i-a atins sufletul doar prin simpla revedere. Lahari Mahasaya a fost copleștit de binecuvantarea pe care a simțit-o în prezența maestrului său și din acel moment nu l-a mai părăsit niciodată.

 Babaji l-a inițiat în știința Kriya Yoga și l-a instruit să acorde tehnica sacră tuturor căutătorilor spirituali. El a fost primul care a predat știința Kriya antică pierdută în timpurile contemporane.

Mahasaya îi onora pe toți. El iniția în Kriya Yoga oameni aparținând tuturor religiilor. Toți plecau de la el cu sentimentul că a primit binecuvântarea unui adevărat sfânt.

Tot în „Autobiografia unui yoghin” a lui Paramahansa Yogananda regăsim dialogul dintre cei doi în care Babaji îi acorda permisiunea de a-I initia în Kriya yoga în mod liber pe toti cei care îi cer aceasta cu smerenie. Astfel, Babaji înlătura granițele riguroase care au păstrat Kriya yoga ascunsă de secole de întreaga lume.

„Guru angelic, asa cum ai favorizat deja omenirea prin învierea artei Kriya pierdute, nu vei creste acel beneficiu relaxând cerințele sticte pentru ucenici?-M-am uitat cu rugăciune la Babaji.

Mă rog să-mi permiteți să comunic Kriya tuturor căutătorilor!

Fie asa! Dorința divină a fost exprimată prin tine. Dă Kriya în mod liber tuturor celor care cer cu umilință”.

Paramhansa Yogananda l-a numit pe Mahasaaya „Yogavatar” pentru meritul său  de a aduce învățăturile înalte ale Kriya Yoga în masă și de a oferi posibilitatea tuturor oamenilor de a avea acces la această cunoaștere.

Cuvânul  “kriya derivă din  kri“ – „a face“, „a acționa“, „a reacționa“. Prin urmare, Kriya Yoga înseamnă „comuniunea cu Infinitul – Dumnezeu prin intermediul acțiunilor (și al ritualurilor) spirituale specifice.“ Yoghin care urmează această practică se eliberează gradat de karma sa și atinge realizarea supremă.

Principalul său discipol  a fost Sri Yukteswar care a transmis mai departe știința Kriya Yoga. La rândul său a avut un discipol excepțional, pe Paramahansa Yogananda. Aceasta a transmis cunoasterea în Occident.

Părinții lui Paramahansa Yogananda erau discipoli ai lui Lahiri Mahasaya. Ei l-au dus pe Yogananda la casa gurului lor de cand era foarte mic. Binecuvântând copilul, Lahiri Mahasaya a spus:

 „Mama mică, fiul tău va fi un yoghin. Ca motor spiritual, el va transporta multe suflete în împărăția lui Dumnezeu ”.

Citate pline de înțelepciune ale marelui maestru

El este doar înțelept, care se dedică realizării, nu doar citirii.

 Rezolvați-vă problemele prin meditație.

Schimbă speculații neprofitabile pentru comuniunea reală a lui Dumnezeu.

 Îndepărtați-vă mintea de resturile teologice dogmatice; lăsați să intre în apele proaspete și vindecătoare ale percepției directe.

Acordați-vă orientarea interioară activă; Vocea Divină are răspunsul la fiecare dilemă a vieții.

Deși ingeniozitatea omului pentru a se pune în necazuri pare a fi nesfârșită, Succesul Infinit nu este mai puțin inventiv.

 Stăpânul nu a sfătuit niciodată credința sclavă. „Cuvintele nu sunt decât scoici”, a spus el.

Câștigă convingerea prezenței lui Dumnezeu prin propriul tău contact vesel în meditație.

Indiferent de problema discipolului, guru l-a sfătuit pe Kriya Yoga pentru soluționarea sa.

Cheia yoghină nu își va pierde eficiența atunci când nu mai sunt prezent în corp pentru a vă ghida. Această tehnică nu poate fi legată, arhivată și uitată, în modul inspirațiilor teoretice. Continuă neîncetat pe drumul tău spre eliberare prin Kriya, a cărui putere stă în practică.

 Unirea divină este posibilă prin efort de sine și nu depinde de credințele teologice sau de voința arbitrară a unui „Dictator Cosmic”.

 Meditează neîncetat, că te privești rapid ca pe Esența Infinită , liberă de orice formă de mizerie.

Încetează să mai fii prizonierul trupului; folosind cheia secretă a lui Kriya , învățați să scăpați în Spirit.

 Căutați bogăție divină , nu tinselul ticălos al pământului.

 După achiziționarea comorii interioare, veți descoperi că aprovizionarea exterioară este întotdeauna viitoare.

“Banat, Banat, Ban Jai!” („Făcând, făcând, într-o zi făcut!”) A fost încurajarea lui Lahiri Mahasaya de a persevera în meditație.

Dacă nu-l inviți pe Dumnezeu să fie Oaspetele tău de vară, El nu va veni în iarna vieții tale.

 Prin iluzie te percepi ca pe un pachet de carne și oase, care în cel mai bun caz este un cuib de necazuri.

 Meditează neîncetat, că te privești rapid ca pe Esența Infinită, liberă de orice formă de mizerie.

Încetează să mai fii prizonierul trupului; folosind cheia secretă a lui Kriya , învățați să pătrundeți în Spirit.

 Sunt alături de cei care practică Kriya. Te voi îndruma spre Căminul Cosmic prin percepțiile tale spirituale mereu mai mari.

 Citatele de mai sunt extrase din  lucarea “Autobiografia unui yoghin”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top