„Al treilea ochi” şi „Doctor în Lhasa” sunt cărţi cotate ca bestseleruri. Conţinutul fascinează şi trezeşte în cititor dorinţa de a cunoaşte Tibetul, călugării lamaişti şi mănăstirile în care îşî desăvârşesc evoluţia ca fiinţe spirituale.

Dar puţini ştiu că Lobsang Rampa, autorul acestor cărţi a fost un impostor. El nu a vizitat niciodată Tibetul.

În literatura spirituală nu este singurul caz de acest gen. Edouard Schuré a scris despre iniţierea lui Rama, Krishna, Hermes, Moise, Orfeu, Pitagora, Platon şi Iisus. Mircea Eliade l-a considerat în adolescenţă scriitorul său preferat. Atunci când a devenit însă un erudit în ezoterism, Eliade şi-a dat seama că scrierile lui Schuré sunt false.

De asemenea, amintim şi de Spalding cu Viaţa Maeştrilor care conţine relatări uluitoare despre maeştrii spirituali care apar şi dispar, merg pe ape, zboară în spaţiu, materializează ospeţe. Anecdote de necrezut, comentează Aivanhov, nu pentru că aceştia aveau puteri excepţionale ci pentru că ei le utilizează pentru a face minuni în faţa unor gură cască.

Deşi au marele neajuns că sunt false, aceste scrieri sunt fantezii minunate care au incitat şi chiar îndreptat unele personalităţi geniale ale acestei lumi către mister, revelaţie şi sacru.

Într-o zi, către sfârşitul anilor ‘50 şi începutul anilor ‘60, dl. Charles Gibbs-Smith, directorul periodicului “Revista farfurei zburătoare” (unul din englezii experţi în istoria zborului) se afla în biroul său din muzeul “Victoria si Albert” din Kesington, Londra.

După cum a povestit mulţi ani mai târziu, un tip proeminent, îmbrăcat în alb, cu un nas acvilin şi cu aer straniu intră şi îi spune: “Sunt un lama tibetan, mă numesc Lobsang-Rampa şi am adus manuscrisul unei cărţi de-ale mele pe care doresc să o public.” Imperturbabil, Gibbs-Smith, atent la cel trei sau patru telefoane de pe biroul său care sunau încontinuu şi la cele două-trei secretare care se învârteau în jurul său, scăpă de acel vizitator inoportun oferindu-i o carte de vizită şi spunându-i: “Iată, mergi şi găseşte-l pe acest domn. Este agentul meu literar şi poate să-ţi ofere informaţiile necesare!”

Bărbatul a ieşit şi nu a mai fost văzut în muzeu. După câţiva ani şi-a publicat la editura londoneză “Secker & Warburg” o carete intitulată “Al treilea ochi” şi semnată Lobsang Rampa. Devenind rapid un bestseller cu multe ediţii, volumul a fost citit şi de persoane care cunoşteau bine limba tibetană deoarece petrecuseră mult timp la frontiera dintre Tibet şi China, în compania unor lamaşi faimoşi din zonă. Aceste persoane au realizat imediat că acea pretinsă mărturie era o păcăleală perfectă, iar autorul nu cunoştea Tibetul prin experienţă personală, ci din numeroasele descrieri ale acestei regiuni.

Numele de Lobsang Rampa, scris în limba tibetană Blobsang Rams-pa, semnifică, “Doctor Losang” sau “Doctor Lobsang”. Lo înseamnă minte, iar Sang înseamnă bun. “Minte bună”, adică “Lobsang” este chiar unul dintre numele cele mai comune în Tibet, cum la noi ar putea fi Ion. El ar fi putut să găsească aceste nume în oricare carte despre Tibet, ca şi titlul său doctor în teologie = Ram-Pa (scris Rams-Pa) care indică faptul că a obţinut diploma în teologie după un anumit număr de ani de studiu în oricare din marile lamaserii din Lhasa.

Când a apărut a doua ediţie a bestselerului, autorul şi-a publicat şi fotografia sa pe copertă. În aceasta apărea înalt (există foarte puţini tibetani înalţi), îmbrăcat în alb (nici un tibetan nu se îmbracă astfel) cu o faţă tipic europeană şi cu un nas acvilin. Pe atunci nu erau uşor de găsit în Londra nici studenţi tibetani şi nici tibetani, iar din câte se ştie nici în prezent nu sunt mulţi. De aceea englezul de rând nu ştia cum arată un tibetan, iar Lobsang-Rampa a fost liniştit ă nu va fi acuzat de fals. Vezând a doua ediţie în vitrina unei mari librării londoneze persoanele care îl identificaseră ca impostor au întrebat pe vânzători ce părere au despre carte: Oh, a fost un mare succes au exclamat aceştia. Imediat după apariţia celei de-a doua ediţii, două ziare londoneze, Daily Mail şi Daily Express, au publicat însă informaţiile oferite de un detectiv particular care fusese angajat pentru a descoperi frauda. Detectivul a afirmat că respectivul “lama” era un fals maestru de religie , pe numele său real Cyril Hoskins, născut în Marea Britanie, un om care în viaţa sa nu a trecut graniţele ţării.

Tatăl său, un fost mecanic de locomotivă, s-a născut la Plympton, în Devonshire. El pretindea că este un lama tibetan şi în acea perioadă era înconjurat de câţiva oameni naivi, care îl considerau maestrul lor şii cărora el le explica perfecţiunea lamaismului sau a sistemului budist Mahayana aşa cum erau acestea predate în Tibet şi în Asia Centrală.

Cartea sa care se bvânduse cu atâta succes, pomenea despre o operaţie chirurgicală care a avut drept scop activarea celui de-al treilea ochi sau glanda pineală! O descriere atât de absurdă era suficientă pentru a face pe orice cititor inteligent să înţeleagă că autorul este un mincinos, deoarece o doctrină asupra operaţiilor chirurgicale la al treilea ochi nu poate fi întâlnită nici în Tibet, nici în zonele în care au apărut revelaţii şi texte sacre.

De ce se interesau ziarele de el? De fapt numeroase cărţi frauduloase au fost scrise în toate epocile, dar nu au provocat interesul nici unui detectiv particular asupra vieţiii private a autorului.

Daily Mail , 29 aprilie 1959

Falsul Lama încearcă să lanseze o altă carte falsă

Falsul lama tibetan care a scris Cel de-al treilea ochi, a cărei primă apariţie a păcălit pe toată lumea, încearcă să-şi repete jocul. Lama, sau mai bine spus, domnul Cyril Henry Hoskins, 47 de ani, fiul unui mecanic de locomotivă din Plympton, Devon, a câştogat 40000 de lire sterline de pe urma primei sale cărţi Cel de-al treilea ochi. Acum delicatul şi bărbosul domn Hoskins, care se semnează Lobsang-Rampa şi ghiceşte viitorul ca doctor Kuan, în spatele onorariului, aşteaptă să mai spună o poveste mai senzaţională decât prima. Ea îi va transporta pe cititori în al doilea război mondial, având ca argument chirurgia tibetană, puterile oculte şi masacrele , spun editorii săi londonezi, Souvenir Press, care au ordonat un prim tiraj de 10000 de exemplare. El, însă, nu a fost disponibil pentru un comentariu asupra cărţii Doctor în Lhasa. El se găseşte într-o mlocalitate secretă în Canada, cu soţia sa, domnişoara Sheilag Rouse, 28 de ani, mamă a trei copii. Aceasta, care în trecut a făcut parte din lumea bună din West End, îl numea Lama şi îl considera tatăl său. Toţi trei şi-au lăsat casa, o vilă în apropiere de Dublin, în decembrie anul trecut. În prima sa carte Hoskins afirmă că o operaţie pe creier, care se efectua în Tibet, i-ar fi deschis cel de-al treilea ochi cu puteri supranaturale şi clarviziune, şi că ar fi trăit într-o mânăstire până la vârsta de 7 ani. El a fost demascat de un detectiv angajat de Daily Mail, cu 18 luni în urmă. Ieri, domnul Fredric Warburg, de la editura Secker & Warburg, cea care a editat Cel de-al treilea ochi a făcut următoarea declaraţie: Noi avem o opţiune asupra cărţii Doctor în Lhasa, dar am renunţat la aceasta după demascarea lui Lobsang Rampa.

Domnul Ernest Hecht, consilier delegat de la Souvenir Press, a declarat: Noi am decis să publicăm cartea, după ce am analizat cu multă atenţie conţinutul său, chiar dacă nu suntem satisfăcuţi că Lobsang Rampa este un falsificator.

Într-o introducere de pe coperta colorată generos a cărţii, care a fost publicată în 15 iunie 1959 editorii afirmă: Când a fost publicată cartea Cel de-al treilea ochi, a avut loc o contradicţie de opinii care îi interesează atât pe experţi, cât şi publicul în general. Aserţiunea autorului care, oricât ar fi fost de englez la naştere, a avut corpul posedat de unlama tibetan, a părut în mod clar absurdă multora. În ciuda acestor aspecte, puţine persoane au citit cartea fără a avea un mare respect faţă de inegalabila sinceritate a autorului. În ceea ce priveşte cunoaşterea intimă a vieţii tibetane, pe care experţii au fost incapabili să o nege, şi , mai ales, pentru adevărul povestirilor sale, în mod straniu atât de convingătoare. În noua sa carte el tratează plecarea dintr-o lamaserie din Lhasa în timpul războiului din Chungking. (Harry Langmuir)

Daily Mail , 30 aprilie 1959

Nici un păcălit – afirmă falsul lama

Lobsang Rampa, alias Cyril Henry Hoskins, a negat dezvăluirea ziarului Daily Mail precum că ar publica un nou fals literar. Primul fals a fost cartea sa “Al treilea ochi” care l-a răsplătit cu 40000 de lire sterline pe falsul lama tibetan. Din ascunzişul său secret din Canada, ieri a trimis următoarea telegramă agenţilor săi Heats & Co, în Mayfair: … dezgustat de persecuţiile publiciştilor care m-au făcut să-mi schimb încă o dată locuinţa. Nu daţi adresa mea. Ambele cărţi sunt autentice, cum va fi şi cea de-a treia care suferă deja de persecuţiile ziarelor.

Persecuţia se referă la raportul unui detectiv particular, apărut în Daily Mail, care îl demasca acum 18 luni. Acum lama, fiul unui mecanic de locomotivă, aşteaptă să-şi vadă cartea publicată, în iunie anul acesta la o editură londoneză. Primii săi editori au refuzat politicos să o facă. (Corespondenţă)

Motivul pentru care i-au fost totuşi publicate cărţile este unul foarte interesant şi instructiv.

Secker & Warburg, cunoscuţi arhitecţi britanici , nu aveau cunoştinţe minime sau expertienţă în teoriile psihice şi oculte şi cu atât mai puţin în cele orientale. Astfel, când ei au primit manuscrisul lui Lobsang Rampa împreună cu o scrisoare de la acelaşi Rampa care spunea că domnul Charles Gibbs-Smith de la Muzeul Victoria şi Albert l-ar recomanda în particular editorilor, ei, prudenţi, nu numai că au pus consultanţii lor să citească cartea, dar au cerut să fie examinată şi de trei personaje eminente, care au analizat cartea amănunţit, erau chiar trei bărbaţi care, în Marea Britanie, aveau cele mai bune cunoştinţe despre Tibet. Ei erau:

1. Sir Hug Richardson, un scoţian care locuia la Edinbourgh, ultimul diplomat englez în Tibet, înainte ca acesta să fi fost invadat de China comunistă. El este un eminent cercetător al limbii tibetane şi autorul Dicţionarului de cuvinte tibetane editat de Universitatea din Oxford.

2. Domnul Marco Pallis, eminent explorator şi alpinist, care a făcut numeroase ascensiuni în Tibet. El cunoştea bine Tibetul şi pe tibetani, având o cunoaştere excelentă a limbii şi tradiţiilor lor.

3. Doctor David Snellgrove, profesor de limba tibetană la ªcoala de Limbi Orientale a Universităţii din Londra şi autor a zeci de cărţi despre limba tibetană, religie, literatură, etc. În calitatea de cercetător al acestui domeniu, el poate fi considerat în acelaşi plan cu faimosul profesor Tucci din Roma, expert în Tibet şi tibetani.

Aceşti trei erudiţi au citit cartea pe care au definit-o drept un fals evident. Însă, era scrisă foarte bine, iar Lobsang (cel cu inima bună), avea o imaginaţie extrem de fertilă. El putea să scrie o carte bună. Astfel, când editorilor li s-a adus la cunoştinţă de către cei trei experţi că acea carte era un fals ei au continuat demersurile necesare publicării, deoarece ştiau că le va aduce mulţi bani. ªi aşa a fost! Cu atât mai mult cu cât Sir Hug Richardson, dr. David Snellgrove şi domnul Marco Pallis scriseseră ei înşişi cărţi excelente despre Tibet, nimeni nu le-a cumpărat şi cu atât mai puţin nu le-a citit. ªi iată acum un impostor care a scris un fals devenit peste noapte bestseler!

Astfel ei s-au decis să-l demaşte, iar pentru aceasta au angajat un detectiv particular. După un anumit timp Sir Hug Richardson a trimis autorităţilor raportul detectivului particular despre Cyril Hoskins. Toţi trei erau, fără îndoială, geloşi pe succesul acelui mistificator. Descoperirile detectivului au fost foarte amuzante. Se părea că Cyril Hoskins nu mai făcuse nici o muncă serioasă în viaţa sa şiu nici nu trecuse graniţele Marii Britanii.

Când a început al doilea război mondial, el era angajat ca funcţionar într-o micuţă companie londoneză de expediţii navale, în City. Birourile firmei au fost distruse de avioanele germane în timpul incursiunilor în Londra, astfel birourile au fost evacuate în Weybridge în Surrey. Chiar şi acolo Hoskins a fost remarcat prin comportamentul său excentric. El mergea la plimbare cu o pisică ţinută în lesă precum un câine şi se prezenta Doctor Kuan-So, chinezul. Opinia locală generală era că acel domn era nebun de legat. Nu se mai auzi nimic despre el până la publicarea primei sale cărţi. Toată publicitatea făcută în ziare îl deranjă pe Guru într-un mod considerabil, astfel că, părăsi Marea Britanie împreună cu un mic număr de discipoli şi se mută la Dublin. Ziarele l-au atacat din nou la scurt timp publicând şi unele fotografii făcute la Dublin. Aşezată, într-o atitudine de adoraţie, era o tânără şi atrăgătoare femeie pe care a luat-o cu el, împreună cu alţi discipoli, şi despre care se spunea că fusese soţia unui bărbat cu mult mai în vârstă decât ea. Cred că se amintea că acesta din urmă fusese un personaj al armatei engleze care era un Chela, un discipol al Maestrului şi care acum rămăsese în Marea Britanie.

Într-un timp scurt un alt val de cărţi de succes despre Tibet a ieşit de sub prolifica pană a maestrului. Faptul că el nu cunoştea o singură propoziţie în tibetană a fost înfierat de ziare, ca şi faptul că fizicul său, vocea sa, faţa sa, etc, erau tipice şi complet europene. Astfel el reveni explicând din nou faptul că el nu era tibetan. O, nu! El era un corp european, capturat şi controlat de corpul astral al unui lama tibetan descarnat. Cariera sa a fost urmărită cu mult interes şi au fost citite un număr mare din cărţile sale, care au fost în număr de 12. Una dintre ele este intitulată Doctor în Lhasa. În aceasta se relata că în timpul celui de-al doilea război mondial, Lobsang Rampa a fost în marele oraş chinez din Chungking, în partea occidentală a Chinei, nu departe de Tibet şi ar fi studiat medicina la Universitatea din Chungking. A alege Universitatea din Chungking a fost alegerea cea mai bună, deoarece este foarte dificil pentru persoanele din Marea Britanie, Statele Unite, Canada sau din oricare altă parte a lumii, să ştie unde este acest oraş sau dacă există cu adevărat.

Însă au fost persoane care au petrecut mulţi ani acolo, ca angajaţi ai Ambasadei Angliei care ştiau că în realitate, Universitatea din Chungking nu avea facultate de medicină. Într-o altă carte a sa el vorbea despre bunica sa şi o numea Bunica Rampa! Acest lucru însemna că el găsise foarte des numele de Rampa în cărţile citite şi se gândise că ar putea fi un diminutiv. Nu ştia că acesta însemna aspirant la Divinitate!

El şi discipolii săi nu mai rămaseră la Dublin. Banii nu-i lipseau cu siguranţă şi se îndreptă, pentru o mai mare siguranţă, către Canada deoarece atunci era mai uşor. Acolo a rămas cu femeia sa şi cu alte Chela pentru mulţi ani, scriind multe cărţi şi acumulând o mare avere. A murit şi un detectiv particular a reuşit să obţină o copie a certificatului său de deces. Autorităţile canadiene neştiutoare au fost păcălite cu uşurinţă de el (ce ştiau ele despre Tibet) şi în certificatul său de deces scrie: locul naşterii – Tibet.

Cu câţiva ani înainte de moartea lui Lobsang Rampa s-a auzit că domnul Serker de la Secker & Warburg a povestit la radio BBC cum au fost ei păcăliţi de către Lobsang Rampa. După ce ei au semnat cu el contractul pentru prima carte, domnul Secker i-a sugerat lui lama că ar fi fost mai buione să fi scris o scurtă notă în tibetană pentru a fi pusă pe frontispiciul cărţii. Da, a spus Lobsang, este o idee bună, o voi face. Dar, în acea perioadă, cum deja s-a menţionat, era puţin probabil să găseşti un tibetan în întreaga Londra şi, pe de altă parte, nu ar fi putut să meargă la persoane ca Sir Hug Richardson, Dr. David Snellgrove sau domnul Marco Pallis pentru a-i scrie această notă.

După ce a căutat inutil în toată Londra, el s-a prezentat la un chinez oarecare din Soho, fără îndoială într-un restaurant şi l-a rugat să scrie o scurtă frază în chineză, apoi s-a întors satisfăcut la domnul Secker şi i-a dat-o.

Secker i-a spus: Chiar dacă nu cunoaştem nimic despre Tibet sau despre tibetani, ne dăm seama că această frază este în chineză.

Fără îndoială ei şi-au dat seama că au fost păcăliţi, dar nu au făcut din asta o dramă. Cartea i-a făcut să câştige o mulţime de bani. Bineînţeles că nu au folosit fraza în chineză pe frontispiciu!

………………………………………………………………………………………
adanimatitude-m.jpg

Este posibil sa simti si sa practici cea mai inalta spiritualitate, morala si etica, fiind in mijlocul vietii si bucurandu-te din plin de ea?

Da, este posibil!

Este posibil sa fii o fiinta buna, inteligenta, cu succes social si chiar cu multi prieteni si persoane care te apreciaza si te iubesc sincer… fara sa faci compromisuri si fara sa iti ” pierzi sufletul” urmarind banii, puterea, gloria sau aprecierea celorlati?

Da, este posibil!

VA INVITAM pe

Calea Inimii – AdAnima

Cursul esoteric pentru
trezirea sufletului,
cunoastere de Sine si
integrare spirituala in mijlocul vietii.

Calea Inimii – AdAnima este o forma esentiala de practica ce conduce foarte direct la realizarea esentei lumii fenomenale, generand integrarea spirituala in mijlocul vietii, trezirea sufletului si cunoasterea de Sine.

Cursul este intensiv si are durata a 3 ore saptamanal, timp de minim un an.
Pentru a participa la curs este necesara o plata de 35 lei pe luna, iar prima luna de curs este gratuita.
Cursul contine
-informatii speciale din domeniile alimentatiei naturale,
– eneagrama,
– meditatie Adanima,
– meditatie in actiune
– retrageri spirituale de scurta durată,
– metode de dezvoltare personala si de obtinere a starii de succes,
– descoperirea menirii spirituale proprii si dezvoltarea metodelor pentru implinirea ei,
– isihasm – oratio mentis
-yoga inimii,
– hatha yoga – elemente pregatitoare
– tao
– psihologie si parapsihologie
– metode de armonizare a relatiei de cuplu si continenta sexuala.

Societatea Academica AdAnima pentru Transformare si Cunoastere de Sine isi propune oferirea posibilitatii de raportare autentica la viata si la Sine, de a putea fi cat mai mult „noi insine”, la cel mai bun potential posibil, cat mai corecti si cat mai autentici.

Calea Inimii- Adanima nu prezinta problemele miscarii New Age si ofera posibilitatea unui real progres spiritual.

…………………………………………………..