Y

YAMA(H) = cod social si moral al yoghinului; autostapinire
YAMUNA = o alta denumire a lui IDA Nadi.
YATNAH = efort
YOGAH = YOGA
YOGANGA = parte a sistemului YOGA
YOGINAH = a yoghinului
YOGYATVANI = corespondenta, potrivire
YUKTATRIVENI = o alta denumire a lui AJNA CHAKRA

YANTRA:  in limba sanskrita inseamna suport exterior sau instrument secret de comuniune telepatica si legatura spirituala. Yantra este o diagrama geometrica simpla in care sunt sintetizate caracteristicile esentiale simbolice ale unei anumite Puteri Cosmice sau Zeu.

Ea este utilizata in vederea unei consonante telepatice spirituale pentru a realiza fuziunea cu Constiinta sau realitatea acelei sfere de forta, fiind un simbol esential al divinelor sale caracteristici, al puterilor sale si al anumitor aspecte  fundamentale ale acesteia. Fiecare Mare Putere Divina are yantra sa caracteristica.

Pentru a se realiza o cit mai intima legatura subtila cu respectiva Putere Divina au fost revelate inteleptilor clarvazatori formele geometrice esentiale prin care aceste puteri pot fi contactate telepatic cu usurinta. In primele faze de practica, inainte de a lucra cu o yantra a unei Mari Puteri Divine, prin focalizare vizuala completa si concentrare asupra acesteia, este foarte bine sa se citeasca in prealabil textul teoretic cu privire la acea Putere Divina. Yantra poate fi utilizata de asemenea ca suport de meditatie asupra acelei puteri, adeseori ea putind fi integrata prin vizualizare launtrica (shambavi mudra).

O yantra asupra careia yoghinul se concentreaza sau mediteaza va permite sa se concretizeze in fata ochiului sau interior spiritual aspectele si puterile corespondente ale respectivei Puteri Divine. Prin operare constanta cu o yantra (concentrare sau meditatie asupra acesteia) pot surveni treptat anumite puteri paranormale – corespunzind diferitelor caracteristici ale Puterii Divine respective.
Concentrarea vizuala asupra unei yantra dezvolta forta de concentrare mentala si permite sa fie invinse gradat toate relele ce rezulta din dorinte negative, din minie sau din alte defecte. O yantra poate fi folosita ca un veritabil aducator de noroc, porte-bonheur, pe o distanta de 15 m in jurul acesteia. De asemenea, in anumite situatii in care ea nu ne este la indemina, putem doar sa o evocam mental vizualizind-o in fata ochiului nostru interior. Informatiile esentiale cu privire la o yantra trebuie pastrate strict secrete, putind sa comunicam neinitiatilor doar efectele pe care le obtinem cu aceasta, pastrind strict secretul asupra cauzelor pe care le angrenam in vederea aparitiei acelor efecte.

YOGA: (in sanskrita, „comuniune”, „contopire”, „fuziune inefabila”) stiinta traditionala a Orientului fondata prin sec.I i.Cr. pe baza unor traditii ale intelepciunii milenare care vizeaza integrarea armonioasa a fiintei umane in Univers, trezirea puterilor latente, paranormale.
Mai mult celebra decit inteleasa, yoga este si ramine un ansamblu de metode milenare sistematice care vizeaza eliberarea definitiva a fiintei umane. Cunoscuta in Occident sub forme vulgarizate si uneori degradate, yoga constituie o disciplina spirituala extrem de riguroasa. Un text al intelepciunii orientale, Ishvara-Gita, spune referitor la yoga: „Prin yoga ia nastere cunoasterea ultima, iar din cunoasterea superioara rezulta yoga. Pentru acela care are la dispozitie yoga si cunoasterea pe care aceasta o face cu putinta, nu mai exista nimic altceva de dorit”. Pentru cei mai multi oameni, yoga este practica ciudata a concentrarii atentiei uitindu-te la buric si controlindu-ti respiratia. Performantele unora dintre aceste exemplare se inscriu in ordinul spectacolului: contorsionarea membrelor, transa, moartea aparenta, levitatia, telepatia, mersul pe foc, s.a.m.d. Pentru cunoscatorii autentici problema este mult mai serioasa si se bucura de creditul unei discipline fizice si mentale precise care trec dincolo de stereotipia performantelor. In ceea ce priveste originile sistemului yoga acestea se pierd in negura timpului. Amintim ca inca din veacul al III-lea, celebrul text Philosophoumena al Sfintului Hippolit mentioneaza despre o anumita categorie de ratacitori (yoghini) – gymnosofiti, cum sunt numiti acolo. Ei isi petreceau atunci, intocmai ca si astazi, viata goi, pentru ca Dumnezeu le-a creat corpul ca haina a spiritului. Dupa ei, Dumnezeu este Lumina, nu ca Soarele sau ca Focul, ci in calitate de Suprema Rostire Infinita, a carui cunostinta si-o dezvaluie inteleptilor pentru ca acestia sa patrunda in misterele ultime ale naturii si Universului.
In viziunea lor, Lumina Spirituala este o misterioasa rostire si ei pretind ca o cunosc intim fiindca s-au debarasat de desarta parere personala si de ego, care este ultima camasa a spiritului. Pentru ei, toate organele corpului sunt la fel de importante si n-au de ce sa le atribuie o ierarhie morala.

Cine practica yoga – si o poate face oricine, indiferent de sex, religie sau pozitie sociala – urmareste progresiv sa-si purifice constiinta de legaturile si limitarile sale si sa realizeze Cunoasterea lui Brahman. Yoga il face pe om sa rastoarne timpul si spatiul! Yoghinul urmareste sa atinga iluminarea si mintuirea prin control, detasare si transcenderea tuturor limitelor.

Prin yoga totul este cu putinta, dar nu orice este permis. Yoghinul ispaseste si anihileaza in cursul unei singure vieti toate greselile, sau altfel spus, pacatele savirsite in cursuul reincarnarilor    precedente.
Un text al intelepciunii yoghine spune:
„Focul declansat prin practica yoga asidua face sa arda rapid si complet aceasta cusca a ignorantei care constituie raul. Atunci se dezvaluie cunoasterea clara care ne permite sa realizam cu usurinta
extazul divin.”

YONI: literal „origine”, „sursa”, „matrice”, „cauza originara”, sursa intregii deveniri prin manifestare. Ea este adeseori reprezentata printr-un triunghi cu virful in jos, care este totodata o imagine a vulvei feminine, simbolizind aspectul feminin sau Shakti cosmic. Singura sau in asociere cu linga (simbolul masculinului suprem reprezentat sub forma unui falus in erectie), yoni este venerata de shakta (adoratorii lui Shakti).

YUGA = termen generic desemnind cele 4 ere cosmice, a caror durata este calculata in ani divini. Pentru a converti anii divini in ani umani, trebuie multiplicati fiecare dintre ei cu 360. Fiecare era cosmica este precedata de o „aurora” (SANDHYA) si urmata de un „crepuscul” (SANDHYANSHA) de aceeasi durata (perioada de tranzitie de la o YUGA la alta). Fiecare dintre aceste faze de tranzitie reprezinta o zecime din durata totala a repectivei YUGA. Cele 4 YUGA sunt:
1. SATYA YUGA sau KRITA YUGA (1.728.000 ani umani);
2. TRETA YUGA (1.296.000 ani umani);
3. DVAPARA YUGA (864.000 ani umani);
4. KALI YUGA (432.000 ani umani).
Durata totala a celor 4 YUGA este deci de 4.320.000 ani umani sau 12.000 ani divini si este numita MAHAYUGA sau „Marea era cosmica”;

 2.000 MAHAYUGA echivaleaza cu o zi si o noapte a lui    BRAHMA (Creatorul Universului).

Nicaieri in RIG VEDA nu este evocat acest complex sistem de calcul; el se intilneste de-abia in MAHABHARATA si la MANU. Cele 4 ere cosmice sunt descrise astfel: SATYA (KRITA) YUGA este epoca ideala, virsta de aur a umanitatii care nu cunoaste nici ura, nici invidie, nici suferinta, nici teama, nici primejdie. Nu exista in SATYA YUGA decit un singur Dumnezeu, o singura VEDA, o singura lege si un singur mod, comun tuturor oamenilor, de adorare a lui Dumnezeu. Castele sociale au fiecare atributiile lor precise si isi indeplinesc cu detasare menirea in cadrul comunitatii.

In cursul lui TRETA YUGA incep sa aiba loc (fiind acum necesare) sacrificiile; spiritul de dreptate diminueaza cu un sfert. Sacrificiile necesita un intreg ansamblu de rituri si ceremonii. Oamenii actioneaza acum interesati, asteptind curent recompense pentru riturile si manifestarile cultului lor.

In cursul lui DVAPARA YUGA, spiritul de dreptate se reduce la jumatate. Exista de acum 4 VEDA-e, dar care nu mai sunt profund studiate si intelese decit de putini oameni. Exista deja rituri care te conduc oriunde (si in bine si in rau); putini oameni se mai ingrijesc de respectarea adevarului.   Dorintele inferioare si bolile incep sa-si faca aparitia. Nedreptatea creste. In cursul lui KALI YUGA, nu mai subzista decit un sfert din spiritul de dreptate initial. Aspiratiile spirituale dispar, stravechile cunostinte spirituale si stiintifice cad in uitare, raul predomina aproape peste tot. Bolile fara numar, epuizarea, ura, foamea, teama, disperarea lovesc neincetat fiintele umane; oamenii nu mai au nici un scop cu adevarat important in viata.

Actualmente, omenirea se afla in KALI YUGA, iar nenumaratele semne care apar neincetat vestesc sfirsitul iminent si apocaliptic al prezentei epoci intunecate a decaderii spirituale (KALI YUGA) si indica trecerea la viitoarea SATYA YUGA.

NOTA: In limba sanscrita, KALI YUGA inseamna „epoca„(YUGA) extremei decaderi spirituale, a intunericului, ignorantei, a materialismului, a rautatii dezlantuite, a conflictelor, neintelegerilor si a violentei”.
Cuvintul sanscrit KALI (compus din doua silabe scurte), care inseamna propriu-zis conflict, cearta, decadenta sau, in limbaj modern, entropie, nu are nimic de-a face cu numele KALI (compus din doua silabe lungi), care este de fapt denumirea orientala a Primei Forte Cosmice creatoare, divine, care este puterea stapinitoare a energiei subtile a timpului care distruge numai ceea ce este rau si care se opune evolutiei spirituale care conduce catre DUMNEZEU.

Z

ZODIACUL reprezinta in astrologie o regiune a sferei ceresti care are forma unui briu situat de o parte si alta a eclipticii (Ecliptica – cercul de pe sfera cereasca, obtinut prin intersectia acesteia cu planul orbitei Pamintului) si care este parcursa de Soare in timp de un an (fig.1). Aceasta banda astrala sau acest briu este impartit in 12 sectoare, fiecare de cite 30þ. Un sector de 30þ reprezinta un semn zodiacal numit popular ZODIE. Fiecare zodie reprezinta un grup de constelatii care formeaza pe cer figuri
asemanatoare cu denumirile zodiilor. Astfel, ele se aseamana sau reprezinta simbolic un: BERBEC, TAUR, GEMENI, RAC, LEU, FECIOARA, BALANTA, SCORPION, SAGETATOR, CAPRICORN, VARSATOR si PESTI.

Denumirea de ZODIAC vine din greceste, unde ZOE inseamna viata, iar DIAGO (diago) este un verb cu sensul de „a duce, a trece, a petrece, a-si petrece viata”. Zodiacul mai are si intelesul mitic de „cerc al animalelor”, desi Zodiacul occidental, pe linga animale, mai contine: figura unei femei (Fecioara), a unui
barbat (Varsatorul) si a doi copii sau adolescenti (Gemenii).
Singurul Zodiac alcatuit in exclusivitate din animale este cel chinezesc.

————- Sfirsit ————-