Există viaţă si fără supermarket...!

Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
22.04.2008
text de 
2 minute
Scris de 
Leo Radutz
 in data de 
22.04.2008
 - text de 
2 minute

...........................................................................

adanimatitude-m.jpg

...........................................................

Există viață fără supermarket !

Locuitorii unui sat din Marea Britanie trăiesc doar din ce le oferă „Ferma Viitorului“.

Își cultivă singuri cartofi, usturoi, ceapă, legume verzi și cresc puii și porcii pe un teren închiriat de patru hectare. Cel mai apropiat supermarket se află la aproape zece kilometri depărtare. Oamenii din Martin, un sat din sud-estul Angliei, s-au hotărât să trăiască asemenea personajelor din sitcomul britanic din anii ’70 „Good Life“, muncind împreună pământul și împărțind bunurile, în dorința de a deveni cât mai puțin dependenți de supermarketuri, relatează „Daily Mail“.

Dacă, în 2003, un singur sătean, Nick Snelgar, un horticultor acum în vârstă de 58 de ani, era convins că oamenii își pot uni forțele pentru a-și produce singuri cele necesare traiului de zi cu zi, astăzi, peste 100 de familii din Martin s-au lecuit de febra cumpă răturilor la supermarketuri și participă la muncile câmpului.

Dintre cele 164 de familii care trăiesc în Martin, 101 au devenit membre ale „Fermei Viitorului“ contra unei cotizații anuale de două lire. Comunitatea vinde săptămânal 45 de sortimente de vegetale și 100 de pui.

Toți la piața-primărie

În fiecare sâmbătă, recolta este întinsă pe holurile primăriei din sat, unde oamenii vin și cumpără ce au nevoie. Prețurile sunt stabilite în funcție de costurile producției, la care se mai adaugă un procent de 20%. „Anul trecut, comunitatea a avut un profit de 27.000 de lire, bani pe care i-a reinvestit în producția locală“, a spus Snelgar.

„La început cultivam numai vegetale. Apoi am descoperit că aproape toate bunurile de care aveam nevoie le puteam găsi aici, în sat. Puțin câte puțin, am învățat să creștem pui, apoi și porci. Mai colaborăm și cu alți producători, cum ar fi un cioban sau un apicultor, ale căror bunuri le vindem în sat“, spune Snelgar. Oamenii din Martin mai calcă pragurile supermarketurilor doar pentru a-și cumpăra hârtie igienică, deodorante sau fructe exotice.

„Este minunat să-i vezi pe oameni cum merg sâmbăta dimineața spre primărie, discutând liniștiți între ei. S-a creat un sentiment puternic de apartenență“, spune Snelgar.


Evenimientul Zilei

Îți place ceea ce facem?

Ai vrea să susții Abheda ori Revolutia Omului Bun ?
*Abheda este un ONG care își desfășoară activitatea cu ajutorul donațiilor.
Donează foaarte ușor aici
" Găsește o idee
  care ar putea face
  lumea mai bună
  și pune-o în practică ! "
© Copyright Abheda Yoga 2023. Toate drepturile rezervate.
magnifiercross