Eclipsele de Soare si de Lună au fost întotdeauna fascinante pentru omenire.
Privite cu teamă şi cu veneraţie, aceste fenomene astronomice declanşau spontan în conştiinţele oamenilor din vechime o raportare intensă la divinitate.
De pe cer dispăreau (total sau parţial) Soarele (în cazul unei eclipse de Soare) sau Luna în cazul unei eclipse de Lună! Iată de ce, în mod firesc, în timpul eclipselor, toate evenimentele pur lumeşti, agitaţia de zi cu zi a oamenilor se oprea şi în sufletele tuturor se trezea sentimentul apartenenţei la Univers, al legăturii indisolubile cu Divinitatea, cu Creatorul.
Eclipsa aducea cu ea întotdeauna un mesaj divin, perceput instantaneu de toate fiinţele ca pe un mesaj direct de la Divinitate, un mesaj pe care l-aş rezuma astfel:

Oameni, treziţi-vă! Deveniţi conştienţi că Dumnezeu există şi veghează asupra voastră! Nu vă mai abateţi de la legile universale, divine! Fiţi mai buni, fiţi cu adevărat fiinţe divine, integraţi-vă în armonia cosmică!

Chiar dacă acum, datorită cunoaşterii explicaţiei fenomenelor eclipselor şi datorită preocupărilor noastre obişnuite de zi cu zi suntem mult mai rupţi de Univers decât oamenii din vechime, eclipsele rămân şi pentru noi oportunităţi spirituale deosebite.
Să detaliem evenimentele de ordin subtil care se petrec în momentele de eclipsă pentru a putea beneficia cu toţii de aceste evenimente cosmice, de Graţia Divină care poate fi percepută atunci.

Eclipsa de Soare (parţială sau totală), are loc în faza de Lună Nouă, adică atunci când Soarele şi Luna se află în dreptul aceluiaşi punct de pe zodiac, în conjuncţie. Dacă Luna se află între Soare şi Pământ apare eclipsa de Soare, pentru că Luna acoperă, parţial sau total, Soarele.

La Lună Nouă este vorba deci despre o suprapunere a energiilor solare peste cele lunare. Dacă asociem Soarele cu conştiinţa şi Luna cu emoţia, trecutul, subconştientul, rezultă imediat că, în orice moment de Lună Nouă,
lumea noastră interioară, a emoţiilor, a trecutului, a subconştientului, este, simbolic vorbind, luminată de energia Soarelui.

Ne putem înţelege în aceste momente privilegiate emoţiile, le vedem mai bine, putem descoperi cauzele unor trăiri lăuntrice, ne putem controla mai uşor emoţiile negative, cu alte cuvinte suntem mai conştienţi de noi înşine.

Cu atât mai mult, în perioada de Eclipsă de Soare aceste conştientizări sunt mai puternice, centrarea în sine se face spontan, interiorizarea se petrece şi datorită evenimentelor cosmice atât de evidente care se petrec atunci.

Din alt punct de vedere Luna Nouă (şi, ca un caz particular, Eclipsa de Soare) este asociată energiei începutului: un nou ciclu Lunar începe. E bine aşadar să începem acţiuni noi, curajoase, să ne facem ordine în viaţă, să renunţăm la obiceiuri proaste, să ne organizăm, să luăm decizii.

Eclipsa de Lună are loc în faza de Lună Plină, Luna este în opoziţie cu Soarele şi Pământul eclipsează Luna. Opoziţia Soare-Lună este o etapă în care energiile lunare prezintă un maxim.

Emoţiile sunt mai intense, implicarea emoţională este mai mare, controlul asupra instinctelor noastre poate fi mai mic.

Din acest motiv se consideră momentul de Lună Plină ca fiind un moment mai delicat, în care nu este bine să luăm decizii, în care e preferabil să medităm, să ne interiorizăm, decât să acţionăm (uneori haotic, reacţionând exagerat) în plan social.

Când se petrece Eclipsa de Lună e ca şi cum am fi oarecum protejaţi de efectele posibil negative ale Lunii Pline, pentru că orientarea noastră firească, atunci când Luna dispare, parţial sau total, în mod miraculos de pe cer, ar trebui să fie spre interiorul nostru, spre inima noastră, spre cele divine.

In timpul eclipsei de luna, printr-o meditatie specifica, poate fi arsa o mare cantitate de karma.

Anul 2011 aduce pentru România un număr de trei eclipse: o eclipsă parţială de Soare şi două totale de Lună.

Prima eclipsă a anului 2011 vizibila in Romania va fi o eclipsă parţială de Soare
Eclipsa se va produce în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2011 şi va fi o eclipsă parţială mare. Aceasta va fi prima dintre cele patru eclipse parţiale de Soare ale anului 2011. Maximul se va produce la Bucureşti la ora 10.35, când Soarele va fi acoperit 67.5% (ca suprafaţă).
Eclipsa se va observa în Europa, jumătatea nordică a continentului african şi jumătatea vestică a Asiei.

A doua eclipsa a anului 2011 vizibila in Romania va fi o eclipsa totală de Lună
În seara zilei de 15 iunie 2011, din România se va observa o frumoasă eclipsă de Lună a cărei fază totală va dura o oră şi 40 de minute. În România Luna va răsări doar cu câteva minute înainte de începutul eclipsei parţiale. Maximul eclipsei se va produce la ora 23.12 – ora de vară a României.
Eclipsa Totală de Lună din 15 iunie 2011 – se va vedea în întregime din estul şi sudul Africii, sudul Asiei şi Oceanul Indian. Eclipsa se va vedea parţial (la răsărit sau apus) în Australia, Europa şi America de Sud.

A treia eclipsă a anului 2011 va fi tot o eclipsă totală de Lună
Ultima eclipsa vizibilă din România în 2011 va fi tot o eclipsă totală de Lună care de această dată se va vedea doar parţial. Aceasta se va produce pe 10 decembrie 2011. Luna va răsări în România în timpul eclipsei totale. Maximul eclipsei va avea loc la ora 16.31 (ora de iarnă a României). Eclipsa totală durează 52 de minute şi 16 secunde.
Eclipsa Totală de Lună din 10 decembrie 2011 – va putea fi văzută în întregime din Asia (excepţie făcând zona vestică), Australia şi Oceanul Atlantic. În rest eclipsa se va vedea la răsărit în Africa şi Europa, iar la apus în America de Nord.

Toate eclipsele din 2011:

Data
Tipul eclipsei
Zona de vizibilitate
04.01.2011
Eclipsă parţială de Soare
Europa, Africa, Asia centrală – România
01.06.2011
Eclipsă parţială de Soare
E Asiei, N Americii de Nord, Islanda
15.06.2011
Eclipsă totală de Lună
America de Sud, Europa, Africa, Asia, Australia – România
01.07.2011
Eclipsă parţială de Soare
S Oceanului Indian
25.11.2011
Eclipsă parţială de Soare
S Africii, Antarctica, Tasmania, Noua Zeelandă
10.12.2011
Eclipsă totală de Lună
Europa, E Africii, Asia, Australia, Pacific, America de Nord – România

IMPORTANT:
În dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2011, imediat după răsărit, va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale anului în România: o mare eclipsă parţială de Soare. Fenomenul va fi vizibil în condiţii foarte bune de pe întreg teritoriul ţării, magnitudinea eclipsei fiind cuprinsă între 66% (sudul ţării) şi 71% (nordul ţării). Maximul eclipsei are loc la ora 10.35 (Bucureşti). Eclipsa este importantă pentru România, fiind cea mai mare eclipsă de Soare care se va produce pe teritoriul ţării în următorii 16 ani.

Această eclipsă se petrece odată cu Luna Nouă din Zodia Capricornului. Tot ce începem atunci va avea un fundament solid, ceea ce construim va fi trainic. Înţelepciunea practică a Capricornului ne va ajuta să acţionăm eficient, perseverent şi tenace.

Se recomandă realizarea unei meditaţii de 30-60 minute în perioada de maxim a eclipselor pentru ca energiile cosmice prezente atunci să fie conştientizate de către fiecare şi utilizate în mod specific.
Succes!
…………
Mulţumesc domnului Sorin Hotea pentru informaţiile astronomice furnizate pe site-ul astro-info.ro şi preluate aici precum şi Centrului de Cercetări şi Aplicaţii Astrologice „Helios” Cluj-Napoca, condus de Bartha Zoltan, care a contribuit la formarea autoarei ca astrolog.

Cu drag,
Petroniq
petroniq@yahoo.com
Societatea Academica AdAnima
www.adanima.org
03.01.2011