Astrologia ne poate ajuta în aprofundarea cunoaşterii de sine şi, de asemenea, ne poate ajuta să avem o perspectivă mai largă, de ansamblu, asupra realităţii care ne înconjoară.

De obicei aceasta se realizeaza prin
– cunoașterea tendințelor și etapelor noastre prin astrologie,
– contribuția la intuiția menirii noastre spirituale în această viață,
– impulsionarea angrenării spirituale pentru a depăși obstacolele și
– impulsionarea angrenării spirituale pentru a fructifica momentele astrologice benefice.

Cunoașterea și acțiunea practică raportată la influența ciclurilor lunare, a eclipselor de soare și de lună, a echinocțiilor și a a solstițiilor este, în general, suficientă ca și eficiență reală raportată la efortul depus și transformarea perspectivei noastre interioare.

Desigur, putem studia cu frenezie și interes astrologia în profunzime, cu evenimentele și influențele semnificative pe care ea le descrie și putem obține beneficii inestimabile aplicând practic aceste informații, cu condiția ca acest studiu al astrologiei să nu reducă energia și interesul pe care îl depunem în practica nostră spirituală ci să le impulsioneze.

Valoarea pe care o putem obtine din studiul astrologiei este data de situatia in care aplicam informatiile pentru a obtine un beneficiu practic și, mai ales, un beneficiu spiritual practic.

La modul general, e bine să știm că o autentică practică spirituală intensă, frenetică și corectă ne va da posibilitatea să parcurgem calea spirituală cu mare eficiență, indiferent dacă suntem conştienţi sau nu de anumite evenimente și semnificații astrologice.

Despre echinoctii si solstitii

In cursul miscarii anuale aparente a Soarelui, exista patru momente de referinta, definite in cele ce urmeaza:

Echinoctiul de primavara

Echinoctiul sau echinoxul de primavara marcheaza inceputul primaverii astronomice in emisfera nordica si al toamnei in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de toamna). La echinoctiul de primavara Soarele trece prin punctul vernal, unul din cele doua puncte in care ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc.
Ca urmare, ziua va fi egala cu noaptea si va creste pana la solstitiul de vara.

Solstitiul de vara

Solstitiul de vara marcheaza inceputul verii in emisfera nordica si al iernii in emisfera sudica.
Ca urmare vom avea ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta a anului.
Ziua va incepe sa scada dupa solstitiul de vara si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de toamna.

Echinoctiul de toamna

Echinoctiul sau echinoxul de toamna marcheaza inceputul toamnei astronomice in emisfera nordica si al primaverii in emisfera sudica (unde are loc echinoctiul de primavara).
La echinoctiul de toamna Soarele trece prin punctul autumnal, unul din cele doua puncte in care ecliptica intersecteaza ecuatorul ceresc.
Ca urmare, ziua va fi egala cu noaptea si va descreste pana la solstitiul de iarna.

Solstitiul de iarna

Solstitiul de iarna marcheaza inceputul iernii in emisfera nordica si al verii in emisfera sudica.
Ca urmare vom avea ziua cea mai scurta si noaptea cea mai lunga a anului.
Ziua va incepe sa creasca dupa solstitiul de iarna si va fi egala cu noaptea la echinoctiul de primavara.

Întrucât orice realitate astronomică are o „reflexie” astrologică şi, totodată, o semnificaţie spirituală, solstiţiile şi echinocţiile sunt cunoscute în astrologia vedică (Jyotish) sub numele de Gandanta. Gandanta este un cuvânt de origine sanscrită, provenit din gand – „nod” şi anta – „sfârşit”. El are semnificaţia de „nod karmic” sau de „nod spiritual”. Gandanta reprezintă, într-o temă natală, punctele de joncţiune în care se întâlnesc zodiacul lunar cu cel solar, aceste puncte fiind direct asociate cu momentele de creştere interioară sau de salt spiritual.
Punctele Gandanta se află la trecerea dintre:
– Peşti (Nakshatra Revati) şi Berbec (Nakshatra Ashwini)
– Rac (Nakshatra Aslesha) şi Leu (Nakshatra Magha)
– Scorpion (Nakshatra Mula) şi Săgetător (Nakshatra Jyeshtha).

In termeni astronomici echinoctiul de toamna poate  fi definit ca momentul in care longitudinea astronomica a  Soarelui atinge valoare de 180 de grade, astfel incat Soarele va traversa punctul autumnal, respectiv va trece din emisfera nordica a sferei ceresti  in cea sudica. In acest  moment Soarele va rasari si va apune chiar  in punctele cardinale est si vest, ziua devenind egala cu noaptea indiferent de latitudine, exceptand zonele polare.

Cei care au observat printre primii acest eveniment astronomic, sunt grecii, ei au descoperit acest fenomen cat si succesiunea lui, acest fapt se datoreaza unui astronom si matematician din secolul al II-lea i.e.n., pe nume Hipparchus.

Totusi nu grecii sunt primii care au remarcat fenomenul. Inca de pe vremea sumerienilor, aproximativ acum cinci mii de ani, sumerienii serbau sezonul cald, care incepea la data echinoctiului de primavera si sezonul rece, care incepea la data echinoctiului de toamna. Legat de aceste doua momente importante, se mai serbeaza pana in zilele noastre o straveche sarbatoare pe nume  Akitu  ( A-ki-ti in sumeriana) care era o dubla serbare a innoirii pamantului, corespunzatoare celor doua echinoctii. Ele sunt mentionate pentru prima oara la mijlocul mileniului trei al erei vechi, pe o tablita din orasul sumerian Ur. Dintre cele doua Akitu, cel de toamna era cel mai important, pentru zona arida a Sumerului, reprezentand venirea anotimului ploilor aducatoare de belsug dupa canicula verii.

Nu acelasi lucru era valabil la pentru babilonieni, care gratie sistemelor de irigatie si recunoscuti pentru faima gradinilor suspendate, venerau mai mult anotimpul cald. Pentru ei, Akitu de primavera devine sarpatoarea principala, ea era dedicata marelui zeu Marduk si marca inceputul anului nou in orasul – stat de pe raul Eufrat.

Traditia Akitu – serbarea echinoctiilor se transmite in timp prin persi, sciti, si kurzi pana in zilele noastre.

Cert este ca echinoctiile sunt prezente ca si momente importante, in traditiile popoarelor din lumea intreaga.

In traditia romaneasca, luna in care are loc echinoctiul de toamna, si cand ziua devine egala cu noaptea, poarta numele de Rapciune sau mai rar Vineriu. Se spunea asa deoarece era considerate a fi o perioada propice pregatirolor pentru prepararea vinului.  Este momentul culesului recoltelor, al roadelor, poamelor si strugurilor.  Aceasta zi marcheaza inceputul diminuarii treptate a actvitatilor omului in aer liber, a participarii la munca efectiva in natura. Se face usor trecerea spre ingrijirea propriei persoane, si cultivarea laturii noastre spirituale, avand drept scop dorinta de integrare in armonia divina si cea de purificare a sufletului.

Doar asa se poate realiza un echilibru intre actiune si repaus, intre zi si noapte, intre lumina si intuneric, intre yin si yang, astfel acest moment de echilibru perfect marcheaza rascrucea intoarcerii noastre de la exterior la interior, de la activiatile solare ale verii, la cele mai contemplative ale toamnei, iar apoi, la momentul de repaus firesc al iernii.

Nu putem sa incheiem fara a mentiona un frumos citat din intelpciunea druida, care ne da un raspuns dar si o invatatura despre insemnatatea acestui fenomen: ,,Echinoctiul toamnei este un timp al pregatirii pentru o noua viata si o noua lumina care reincepe, etern. Intram in intuneric pentru a aduna putere si intelepciune. Stim ca lumina va castiga din nou, dar trebuie sa trecem prin intuneric pentru a ajunge acolo si atunci…”

2019
Echinoctiul de primavara 20 Martie 23:58
Solstitiul de vara 21 Iunie 18:54
Echinoctiul de toamna 23 Septembrie 10:50
Solstitiul de iarna 22 Decembrie 06:19
2020
Echinoctiul de primavara 20 Martie 05:49
Solstitiul de vara 21 Iunie 00:43
Echinoctiul de toamna 22 Septembrie 16:30
Solstitiul de iarna 21 Decembrie 12:02