Astăzi, 23 septembrie 2019, are loc momentul echinoctiului de toamna.

In termeni astronomici echinoctiul de toamna poate  fi definit ca momentul in care longitudinea astronomica a  Soarelui atinge valoare de 180 de grade, astfel incat Soarele va traversa punctul autumnal, respectiv va trece din emisfera nordica a sferei ceresti  in cea sudica. In acest  moment Soarele va rasari si va apune chiar  in punctele cardinale est si vest, ziua devenind egala cu noaptea indiferent de latitudine, exceptand zonele polare.

Semnificația spirituală a echinocțiului de toamna

Ne putem raporta la momentul echinoctiului de toamna ca la un impuls catre profunzime, constienta, catre tot ce inseamna yoga sau spiritualitate, in general.

Este un moment in care putem decide sa ne orientam catre o practica spirituala mai intensa, catre activitati spirituale… sau, aplicand minunatele principii din Abheda Yoga, sa ne spiritualizam tot mai mult intreaga viata, parcurgand-o tot mai constienti, liberi de tendintele si programarile interioare si fericiti.


Putem marca acest moment al inceputului realizand o meditatie cat mai profunda.

Din istorie…

Cei care au observat printre primii acest eveniment astronomic, sunt grecii, ei au descoperit acest fenomen cat si succesiunea lui, acest fapt se datoreaza unui astronom si matematician din secolul al II-lea i.e.n., pe nume Hipparchus.

Totusi nu grecii sunt primii care au remarcat fenomenul. Inca de pe vremea sumerienilor, aproximativ acum cinci mii de ani, sumerienii serbau sezonul cald, care incepea la data echinoctiului de primavera si sezonul rece, care incepea la data echinoctiului de toamna. Legat de aceste doua momente importante, se mai serbeaza pana in zilele noastre o straveche sarbatoare pe nume  Akitu  ( A-ki-ti in sumeriana) care era o dubla serbare a innoirii pamantului, corespunzatoare celor doua echinoctii. Ele sunt mentionate pentru prima oara la mijlocul mileniului trei al erei vechi, pe o tablita din orasul sumerian Ur. Dintre cele doua Akitu, cel de toamna era cel mai important, pentru zona arida a Sumerului, reprezentand venirea anotimului ploilor aducatoare de belsug dupa canicula verii.

Nu acelasi lucru era valabil la pentru babilonieni, care gratie sistemelor de irigatie si recunoscuti pentru faima gradinilor suspendate, venerau mai mult anotimpul cald. Pentru ei, Akitu de primavera devine sarpatoarea principala, ea era dedicata marelui zeu Marduk si marca inceputul anului nou in orasul – stat de pe raul Eufrat.

Traditia Akitu – serbarea echinoctiilor se transmite in timp prin persi, sciti, si kurzi pana in zilele noastre.

Cert este ca echinoctiile sunt prezente ca si momente importante, in traditiile popoarelor din lumea intreaga.

In traditia romaneasca, luna in care are loc echinoctiul de toamna, si cand ziua devine egala cu noaptea, poarta numele de Rapciune sau mai rar Vineriu. Se spunea asa deoarece era considerate a fi o perioada propice pregatirolor pentru prepararea vinului.  Este momentul culesului recoltelor, al roadelor, poamelor si strugurilor. Aceasta zi marcheaza inceputul diminuarii treptate a actvitatilor omului in aer liber, a participarii la munca efectiva in natura. Se face usor trecerea spre ingrijirea propriei persoane, si cultivarea laturii noastre spirituale, avand drept scop dorinta de integrare in armonia divina si cea de purificare a sufletului.

Incheiem mentionand un frumos citat din intelpciunea druida, care ne da un raspuns dar si o invatatura despre insemnatatea acestui fenomen:

,,Echinoctiul toamnei este un timp al pregatirii pentru o noua viata si o noua lumina care reincepe, etern. Intram in intuneric pentru a aduna putere si intelepciune. Stim ca lumina va castiga din nou, dar trebuie sa trecem prin intuneric pentru a ajunge acolo si atunci…”